Dziwny problem z działaniem sieci

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BD
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem z działaniem sieci

Post autor: BD »

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich znajomych i nieznajomych :)

Nie da się ukryć, że mam problem z siecią i walczę z nim od kilku dni i nie znalazłem rozwiązania. Pytałem w kilku miejscach osoby bardziej obyte w temacie, ale nie dostałem sensownej odpowiedzi. Liczę, że tutaj ktoś z Was mi coś podpowie i pomoże rozwiązać problem.

Mam neostrade 6 Mbps i prostą sieć 10/100 opartą o modem/router Linksys AG241v2, dwa punkty dostępowe Linksys WAP54G i dodatkowego switcha. W sieci działają:

* 2 komputery stacjonarne wpięte na skrętce 5 kategorii,
* 3 laptopy biegające po Wi-Fi (wszystkie na 802.11g),
* komputer typu nettop pełniący rolę serwera Squeezebox działający po Wi-Fi biegający po WiFi,
* Squeezebox biegający po WiFi,
* drukarka sieciowa wpięta na skrętce 5 kategorii,
* sieciowy hub USB wpięty na skrętce 5 kategorii,

Teraz opis problemów

Podczas przesyłania większych plików pomiędzy komputerami działającymi w LAN-ie nagle zanika ruch w sieci. Na komputerze wysyłającym widać okno z postępem wysyłania i szybkością np. 1 MB/s i wszystko wygląda OK. Na komputerze do którego przesyłam pliki monitor sieci pokazuje, że użycie sieci nagle spada do 0%.

Po ubiciu procesu kopiowania i odczekaniu kilkunastu sekund wszystko wraca do normy.

Poza tym podczas codziennej pracy bardzo często mam duże opóźnienia w połączeniu z różnymi stronami czy usługami sieciowymi. Na przykład regularnie mam laga na GG albo tnie się YouTube.

Co zrobiłem do tej pory

Do tej pory zresetowałem router do ustawień fabrycznych router i skonfigurowałem go od nowa.

Zgłosiłem awarię do TP, sprawdzili, zresetowali port na centrali i twierdzą, że wszystko jest OK i problem leży po mojej stronie.

Wgrałem nowy firmware do routera ale nic to nie dało.

Wgrałem do routera Open-WRT, ale nic się nie zmieniło poza tym, że modem dłużej nawiązywał połączenie. Wróciłem do oryginalnego firmware.

Czy ktoś z Was ma pomysł co to może być? Może coś jeszcze powinienem sprawdzić? Dodam, że nic nie przytyka sieci i nie ma w niej wirusa czy jakiegoś P2P przeciążającego router.
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z działaniem sieci

Post autor: Jo_gurt »

1. Między którymi kompami przesyłanie zabija sieć? Problem występuje też jak kopiujesz między kompami stacjonarnymi?
2. Jak dokładnie wygląda sieć kablowa (tzn co jest podłączone gdzie)
3. Nie masz np. konfliktu adresów MAC albo IP?

PS. Pozdr ;)
BD

Jo_gurt pisze:1. Między którymi kompami przesyłanie zabija sieć? Problem występuje też jak kopiujesz między kompami stacjonarnymi?
Nie ma znaczenia czy wysyłam kable => WiFi czy kable => kable czy WiFi => WiFi
Jo_gurt pisze:2. Jak dokładnie wygląda sieć kablowa (tzn co jest podłączone gdzie)
Router ma switcha 4 porty do którego podłączony jest dodatkowych switch. Poza tym do rutera wpięty jest komputer stacjonarny i dwa Access Pointy.

Do dodatkowego switcha podłączony jest drugi komputer stacjonarny, drukarka sieciowa oraz sieciowy hub USB.
Jo_gurt pisze:3. Nie masz np. konfliktu adresów MAC albo IP?
Nie ma konfliktu.

Dodam jeszcze, że na komputerach działa Windows 7, Windows Vista i Windows XP. Problem pojawił się sam jakiś czas temu i nie był wynikiem zmiany konfiguracji sieci. Jedyna zmiana jaka została przeze mnie prowadzona to dopisanie PODSTAWOWY- przed loginem do neostrady (musiałem wyłączyć blokadę portu 25). Zastanawiam się czy mój router nie dostaje zadyszki i czy nie należy go wymienić na coś nowszego?

PS
Jogurt witaj ;)
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym stawiał na pad któregoś switcha, ale ciężko powiedzieć. Jak odepniesz drugiego switcha i APki to kopiowanie między stacjonarkami podłączonymi pod sam router też powoduje problem?
BD

Hm za chwilę tak zrobię. Może to faktycznie załatwi sprawę. Zwłaszcza, że ten dodatkowy switch to jakiś Edimax więc nie wzbudza to zaufania...
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

BD pisze:Czy ktoś z Was ma pomysł co to może być? Może coś jeszcze powinienem sprawdzić?
Sprawdź na samym początku tylko na tym zewnętrznym switchu plus dwa kompy (podpięte do niego) jak wygląda przesyłanie po sieci. Jeżeli masz adresy z DHCP, to nadaj je ręcznie.
BD pisze:Router ma switcha 4 porty do którego podłączony jest dodatkowych switch.
Jaki to jest switch?
BD pisze:Zastanawiam się czy mój router nie dostaje zadyszki i czy nie należy go wymienić na coś nowszego?
Czy po resecie routera było na chwilę lepiej?

PS.
Witaj :)

[ Dodano: 2010-01-19, 14:31 ]
BD pisze:Zwłaszcza, że ten dodatkowy switch to jakiś Edimax więc nie wzbudza to zaufania...
Widzę, że na pytanie o switch już padła odpowiedź. Zatem sprawdź na początku tylko tego switcha a potem tylko tego wbudowanego w router. Coś będziemy już wiedzieli wtedy.
Aha i w czasie testów sprawdź po kolei wszystkie porty na każdym switchu, bo może być tak, że tylko na jednym porcie jest problem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
BD

W tej chwili przełączyłem wszystko co ważne na jeden switch w routerze. Robię właśnie testy. Już wiem, że YouTube się przycina jak się przycinał. Tyle, że to nie jest wyznacznik bo ponoć ostatnio się tnie u większości użytkowników (ktoś potwierdzi?).

Teraz robię testy z kopiowaniem.
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
zDaleKi

BD pisze:Teraz robię testy z kopiowaniem.
Zatem czekamy na wyniki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
BD

No i porobiłem kilka testów. Puszczałem kopiowanie pliku 700 MB. Kopiowałem na różne sposoby:

kabel <=> kabel
kabel<=>wifi
wifi<=>wifi

Jeden punk dostępowy ma tendencje do niestabilnej pracy. Niby jest bliżej komputerów, ma lepszą jakość sygnału i łączy się na 54 Mbit. Jednak jak kopiuję plik to sporadycznie przekraczam 1 MB/s (moim zdaniem powinno iść lepiej). Połączenie przez drugi punk dostępowy na szybkości 36 Mbit generuje transfer na poziomie 1,2 MB/s. Kopiowanie przy użyciu tego pierwszego punku dostępowego generuje czasem zacięcie internetu na innych komputerach. Wykres transferu dla tego pierwszego punku dostępowego jest bardzo postrzępiony, ten drugi jest niemal idealnie równy i stabilny.

Wniosek wg mnie jest taki, że punk dostępowy siada i to może być przyczyną problemów podczas kopiowania po WiFi.

Poza tym samo kopiowanie po kablu też generuje zacięcia internetu. Na samym switchu nie ma zacięć internetu i kopiowania leci OK. Na routerowym switchu przycina internet. Zacięcia są chwilowo i później same ustępują. Więc coś jest nie tak z routerem lub wbudowanym do niego switchem.

[ Dodano: 2010-01-19, 15:29 ]
BliSki pisze:Czy po resecie routera było na chwilę lepiej?
A to mi uciekło. Faktycznie po wczorajszych zabawach z aktualizacją firmware (reset do ustawień fabrycznych, wgrywanie i testy na open-wrt, ponowne wgrywanie firmware fabrycznego i kilka sprzętowych resetów do ustawień fabrycznych) było chwilę lepiej. To też odbieram jak sygnał, że router sprawia główny problem...
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

BD pisze:Wykres transferu dla tego pierwszego punku dostępowego jest bardzo postrzępiony, ten drugi jest niemal idealnie równy i stabilny.
Kanały wifi ustawione tak jak trzeba? Być może zakłócenia z innych sieci?

A co do routera to może zbyt wiele ataków z zewnątrz musi odpierać i dlatego się tak zamula, albo już jego czas nadchodzi.

[ Dodano: 2010-01-19, 16:30 ]
Jeszcze jeden pomysł, może być uszkodzony któryś kabel lan, bo nie napisałeś który AP ma problemy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Kiedyś miałem w mojej byłej pracy taką sytuację:

W biurze było około 30 komputerów, do routerka głownego były kolejne podpięte 4 switche które rozprowadzały sieć do wszystkich kompów (wszystko po kablu). (Switch nr 1 do portu LAN nr 2, Switch nr 2 do portu LAN nr 2 itd itp)

Któregoś pięknego dnia cała sieć nagle zaczeła głupieć, pingi między wszystkimi hostami były z lost'ami, jakies horendalne wartości milisekund.... Metodą prób i błędów okazało się, iż jeden switch był uszkodzony i robił taką burzę w sieci, że zakłócał nawet transmisję danych do hostów które były podpięte do sprawnego switcha, który był bezpośrednio podpięty do portu LAN w routerze.

Tak więc u kolegi nic innego jak problem ze stabilną pracą któregoś z urządzeń, i trzeba spokojnie dojść co jest uszkodzone.
BD

krystianb pisze:Kanały wifi ustawione tak jak trzeba? Być może zakłócenia z innych sieci?
AP 1 - kanał 10
AP 2 - kanał 11
krystianb pisze:A co do routera to może zbyt wiele ataków z zewnątrz musi odpierać i dlatego się tak zamula, albo już jego czas nadchodzi.
Neostrada ma to do siebie, że faktycznie coś tam może latać. Tyle, że IP się zmienia więc

[ Dodano: 2010-01-20, 10:14 ]
DJ1910 pisze:Tak więc u kolegi nic innego jak problem ze stabilną pracą któregoś z urządzeń, i trzeba spokojnie dojść co jest uszkodzone.
Racja i pozostaje tylko metoda prób i błędów. To jest w tym wszystkim najgorsze ;)
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
zDaleKi

BD pisze:AP 1 - kanał 10
AP 2 - kanał 11
Za blisko siebie. Musi być najlepiej 3-4 kanały różnicy jak jest taka możliwość (im dalej tym lepiej). Bo kanały nachodzą trochę na siebie, jak tu w opisie => Pogorszył mi się sygnał WiFi. Zrywa mi połączenie WiFi. Pogorszył mi się transfer przez sieć 'radiową'. Co mam robić?
Czyli:
Obrazek (autorstwa Jo_gurta) obrazujący położenie kanałów (kliknij aby powiększyć):
Obrazek

A są jakieś inne sieci "obce" w pobliżu?
BD pisze:Racja i pozostaje tylko metoda prób i błędów.
To najlepsza metoda :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
BD

BliSki pisze:Za blisko siebie. Musi być najlepiej 3-4 kanały różnicy jak jest taka możliwość.
A są jakieś inne sieci "obce" w pobliżu?
Są 2 inne sieci. Czasem są 3 inne sieci. Zmienię te ustawienia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BD, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
zDaleKi

BD pisze:Są 2 inne sieci.
Zobacz jeszcze, bo powyżej uzupełniłem coś o kanałach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
BD

Ok więc wyczaiłem 3 inne sieci poza moją. Dwie z nich mają te same kanały co ja. Już zmieniam ustawienia punktów dostępowych. Poniżej informacje.

Inne AP

APx - 10
APy - 11
APz - 6

Moje AP

AP1 - 1
AP2 - 8
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
zDaleKi

BD pisze:Już zmieniam ustawienia punktów dostępowych.
I jak jest lepiej?
BD pisze:Moje AP

AP1 - 1
AP2 - 8
Ja bym dał w tym konkretnym przypadku 1 i 13.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
BD

Szczerze to bez różnicy... Nadal to samo jak chodzi o transmisje po WiFi. Muszę na spokojnie posprawdzać poszczególne urządzenia i zobaczymy czy coś to da.
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
BD

Dwa dni testów dla różnych konfiguracji i wyszło na to, że obojętne co robię to jest źle. Dzisiaj doszły kolejne problemy z blokowaniem sieci przez wysyłany załącznik do maila (1 MB).

Poddałem się i pojechałem do sklepu po nowy router. Nie było za dużego wyboru i stałem się posiadaczem Netgeara DGN2000. Po skonfigurowaniu wszystko działa bez najmniejszych problemów. Nic nie blokuje sieci i co ciekawe transfery wzrosty w sieci. Szybciej kopiują się pliki po kablu i WiFi mimo, że i pracuję na 802.11g.

Mam nadzieję, że tak już zostanie i nie wrócą problemy :cwaniak:

Na koniec bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
zDaleKi

BD pisze:oddałem się i pojechałem do sklepu po nowy router. Nie było za dużego wyboru i stałem się posiadaczem Netgeara DGN2000. Po skonfigurowaniu wszystko działa bez najmniejszych problemów.
Czyli wynika, że to wina routera jednak.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
BD

Na to wygląd bo po wymianie wszystkie problemy się skończyły :)
Bartosz Danowski
Książka informatyczna
ODPOWIEDZ