Option Icon + HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Option Icon + HSDPA
Wiem ze ten modem współpracuje z HSDPA i wiem że Era mój operator w POznaniu nadaje HSDPA(sprawdzalem na innym modemie i dziala:) Do mojego musze pobrac firmware ktore nie wiem skad 'dorwac' Moze mi ktos pomoc? Szukalem na stronie option.com ale nie moge znalezc:| Jakies wskazowki?
Bede wdzieczny za pomoc;)
Pozdrawiam
Jędrzej Nowak
Bede wdzieczny za pomoc;)
Pozdrawiam
Jędrzej Nowak
-
- Użytkownik forum
Re: Option Icon + HSDPA
Z tego co wiem ten modem jest HSDPA na dzień dobry
Przynajmniej tak miał ten który ja testowałem. Tak swoją drogą to bardzo ciekawie jest rozwiazana kwestia instalacji driverów do niego. Modem ma wbudowaną pamięć ok 1 MB i wszystko co potrzebne jest inside. Nie potrzeba nawet GTMM. Pod wingrozą tego nie widać ale podpięty pod linuxa jest widziany jako dysk na scsi (??) i można w tych plikach grzebać

Przynajmniej tak miał ten który ja testowałem. Tak swoją drogą to bardzo ciekawie jest rozwiazana kwestia instalacji driverów do niego. Modem ma wbudowaną pamięć ok 1 MB i wszystko co potrzebne jest inside. Nie potrzeba nawet GTMM. Pod wingrozą tego nie widać ale podpięty pod linuxa jest widziany jako dysk na scsi (??) i można w tych plikach grzebać

gram tak by by? ASem jak jan walczak
-
- Stały użytkownik forum
Wiem:D
Modem jest HDSPA ready ale nie ma firmware z HSDPA wgranego i wlasnie dlatego potrzebuje ten firmware...
968 kB ma chyba tej pamieci
W skrocie mowiac. Wklada sie kabel USB i czeka potem wciska NA modemie przycisk polacz, podaje PIN i juz
potem znow na modem "klik" i rozloaczony... ale dlatego tyle kosztuje... 
ps.2 Jak podlaczas po raz 1 to sie pojaiwia jako dysk:) jak skonczy instalacje to juz nie jako dysk:)
Modem jest HDSPA ready ale nie ma firmware z HSDPA wgranego i wlasnie dlatego potrzebuje ten firmware...
968 kB ma chyba tej pamieci

W skrocie mowiac. Wklada sie kabel USB i czeka potem wciska NA modemie przycisk polacz, podaje PIN i juz

ps.2 Jak podlaczas po raz 1 to sie pojaiwia jako dysk:) jak skonczy instalacje to juz nie jako dysk:)
-
- Użytkownik forum
Ja sie będe dalej upierał że nie jest hsdpa-ready tylko po prostu hsdpa. Bez konieczności flashowania firmware. No chyba że ktoś zrobił flash w dół 

gram tak by by? ASem jak jan walczak
-
- Stały użytkownik forum
Uwiez mi ale naprawde mam racje;p
Widze co jest napisane na pudelku i w instrukcji obslugi;p
"Modem Option ICON moze laczyc sie z Internetem poprzez HSDPA*/UMTS...."
*Hardware modemu jest przeystosowany do pracy w standardzie HSDPA. Transmisja HSDPA wymaga uaktualnienia oprogramowania wewnetrznego modemu (Firmware) oraz jest zalezna od dostepnosci w sieci operatora"
Era udostepnia w poznaniu HSDPA Sam sie bawilem wczoraj i udalo mi sie 1.3 Mb... wiec pozostal ten firmware...
Widze co jest napisane na pudelku i w instrukcji obslugi;p
"Modem Option ICON moze laczyc sie z Internetem poprzez HSDPA*/UMTS...."
*Hardware modemu jest przeystosowany do pracy w standardzie HSDPA. Transmisja HSDPA wymaga uaktualnienia oprogramowania wewnetrznego modemu (Firmware) oraz jest zalezna od dostepnosci w sieci operatora"
Era udostepnia w poznaniu HSDPA Sam sie bawilem wczoraj i udalo mi sie 1.3 Mb... wiec pozostal ten firmware...
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
J?drzej Nowak
-
- Użytkownik forum
zadzwoń do operatora i sie zapytaj lub zajżyj na strone blueconect
-
- Stały użytkownik forum
assasyn:
Dzięki za cheć pomocy.
ale od czasu mojego pytania (20.10) diametralnie zmienil sie dostep do HSPDA. Tzn zostal on oficjalnie otwarty:) wiec juz nie mam tego problemu
Dzięki za cheć pomocy.
ale od czasu mojego pytania (20.10) diametralnie zmienil sie dostep do HSPDA. Tzn zostal on oficjalnie otwarty:) wiec juz nie mam tego problemu
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
J?drzej Nowak
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie chcę zakładać nowego tematu i przy okazji spytam.
Dwa tygodnie temu przedłużyłem umowę w Orange na BE Premium i dostałem modem Option Globetrotter Fusion +. Podobno też jest to modem karta gotowa do pracy pod HSDPA.
Czy może ktoś wie jak z tym jest, czy trzeba dopiero wgrać odpowiednie Firmware do tej karty aby odbierać HSDPA ???
Dwa tygodnie temu przedłużyłem umowę w Orange na BE Premium i dostałem modem Option Globetrotter Fusion +. Podobno też jest to modem karta gotowa do pracy pod HSDPA.
Czy może ktoś wie jak z tym jest, czy trzeba dopiero wgrać odpowiednie Firmware do tej karty aby odbierać HSDPA ???
- bob
- Guru bezprzewodowy
Żadna karta z Orange nie jest z firmwar`em dla HSDPA .
Trzeba sobie na własne ryzyko uaktualnić .
Trzeba sobie na własne ryzyko uaktualnić .
-
- Użytkownik forum
Jakie gniazdo anteny zewnętrznej jest w Icon'ie?
Czy takie jak w modemach PCMCIA ?
Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. Na zdęciach w necie też nic nie widać.
Czy takie jak w modemach PCMCIA ?
Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. Na zdęciach w necie też nic nie widać.

-
- Stały użytkownik forum
- LuKaSh
tu jest instrukcja instalacji firmware w BLUECONNECT w modemie option icon 3G+www.era.pl/repositories/era_pl_repo1/documents/biz/ins_hsdpa_option_icon.pdf
-
- Stały użytkownik forum
nie ma to jak odkopać temat prawie półtoraroczny...
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
J?drzej Nowak
- LuKaSh
może komuś się przydapigmej pisze:nie ma to jak odkopać temat prawie półtoraroczny...