[ Dodano: 2010-01-18, 11:50 ]
No dlaczego nie można otworzyć portu?

Moderator: Moderatorzy
Może port ten jest wykorzystywany w tym czasie przez inny program lub proces (który należy wcześniej zamknąć), być może na porcie tym modem nie obsługuje komend AT. Czasem wystarczy modem odłączyć i podłączyć ponownie aby jego praca wróciła do normy.KonradZ pisze:No dlaczego nie można otworzyć portu?
Jak najmniejIle musi być dBm żeby było w miare dobrze ?
Radziłbym dokupić antenę zewnętrzną, poprawi Ci to zasięg oraz download i upload (niestety nie działa to na obciążenie sieciKonradZ pisze:Mam 10 km do nodeB co prawda, ale rano mam download 1000 kb/s, up 300 kb/s i ping ~100 ms więc nie wiem...
Nie sądzę, żeby to był zasięg... Dzieję się tak, ponieważ BTS z którego korzystasz jest obciążony, jeżeli masz bliżej siebie w okolicy jakiegoś BTS'a to może po zakupie anteny spróbuj w niego wycelować antenę?KonradZ pisze:Strasznie duże różnice są u mnie, bo np. o 15 juz download 180 kb/s, up 200 kb/s, ping ~250 ms może to się dziać z powodu zasięgu?
Jeżeli chodzi Ci o zasięg to może być to spowodowane warunkami atmosferycznymi (opady, wiatr)KonradZ pisze:Dodam że w aplikacji Play'a miewałem 70-100% ale ostatnio spadł i rzadko miałem więcej niż 30 ;O nie wiem czemu.
No nie przesadzajmyKonradZ pisze:Co do nodeB to ja mam najbardziej w Polsce przeciążony czy co?
W moim mniemaniu jest to bzdura bo warunki pogodowe jako tako nie mają wpływu na propagację fal (no chyba że bierzemy pod uwagę wilgotność). Ale może ktoś uświadomi mnie iż jestem w błędzie.Procio pisze:Jeżeli chodzi Ci o zasięg to może być to spowodowane warunkami atmosferycznymi (opady, wiatr)
Jeżeli na przeszkodą jest las... Wtedy wiatr porusza drzewami i tak się dzieję. Oczywiście wiele nie pogorszy, ale spadek zawsze jestAle czy wiatr może pogorszyć sygnałchyba że halny
KonradZ pisze:A na co patrzeć bardziej, CSQ czy dBm
Oba wyniki są równie miarodajne, CSQ jest odczytywane z modemu, a dBm wyliczane z csq za pomocą wzoru -113+2CSQ.lubczyk pisze:Sądzę że CSQ jest bardziej miarodajne.
Tak samo jak dBm, tylko że wartości dBm są ze znakiem "-" więc -60 to więcej niż -90KonradZ pisze:A CSQ czym większe to lepsze?
To u mnie jest tak. Raz jest CSQ 26, a raz CSQ 22. Teraz np. mam CSQ 25.KonradZ pisze:-101 dBm CSQ6 19% i teraz mi rośnie :O potem -93 dBm CSQ10 32% i znacznie lepiej net chodził O_O. teraz mi wywaliło neta, mam -99 dBm 22% CSQ7 i net chodzi tak jak wczoraj... lol...
Po prostu czym więcej CSQ tym lepiej, ale już od CSQ 15 też net całkiem dobrze chodzi... Oczywiście to zależy też od zasięgu w jakim się znajduje, bo jeżeli ktoś znajduje się w HSDPA to u niego te parę CSQ nie robi wielkiej, odczuwalnej różnicy tak jak to jest w EDGE...reilord pisze:(np. ze ponizej iles nie bedzie dobrze dzialac, albo, ze powyzej ilus musi dzialac dobrze itp.)
Więc CSQ może mieć wartości od 0, do 31. Może być również 99. Więc tak, po kolei:reilord pisze:A jaka jest w ogole skala tego CSQ
Tu akurat nie można za dużo powiedzieć, bo to zależy od konkretnego przypadku. Jednak już przy około -100dBm można osiągać 1mbit/sreilord pisze:w jakich wartosciach jakie sa efekty
To jeszcze nie tak źle.KonradZ pisze:Ja mam teraz -93 dBm...
Może było małe obciążenie sieci.KonradZ pisze:Dzis o ~17 mialem bardzo małe pingi, nie wiem czemu bo normalnie mam ~260 ms...