Dziwny numer :O
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dziwny numer :O
Witam.
W tutorialu w FAQ widziałem numery /iPlus/ *99# i *99***1# ale numeru który zauważyłem w profilu netbooka NC10 nie widziałem nigdy - *99**1*1# Czy powinno to wzbudzić moje obawy? Czy łącząc się przez ten numer połączenie jest taryfikowane w jakiś inny sposób? I wreszcie od czego zależą/mają znaczenie różnice w numerach?
Pozdrawiam, M.
W tutorialu w FAQ widziałem numery /iPlus/ *99# i *99***1# ale numeru który zauważyłem w profilu netbooka NC10 nie widziałem nigdy - *99**1*1# Czy powinno to wzbudzić moje obawy? Czy łącząc się przez ten numer połączenie jest taryfikowane w jakiś inny sposób? I wreszcie od czego zależą/mają znaczenie różnice w numerach?
Pozdrawiam, M.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Dziwny numer :O
pasza_sadyka, to nie jest numer dostępowy jako taki. To nie połączenie telefoniczne. 
Ten numer jest zależy od urządzenia a nie od operatora czy taryfy.
Nie ma powodów do obaw.

Ten numer jest zależy od urządzenia a nie od operatora czy taryfy.
Nie ma powodów do obaw.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dzięki 
Wrzuciłem do netbooka sima służbowego, zaciągnąłem aktualizacje etc i potem zobaczyłem ten numer - zacząłem się zastanawiać czy nie będę musiał się przed chłopakami z IT gęsto tłumaczyć
Albo nie daj Boże przed szefem 
EDIT: A tak na marginesie od czego zależy ilość gwiazdek i jedynek w numerze? Skąd akurat taka kombinacja?

Wrzuciłem do netbooka sima służbowego, zaciągnąłem aktualizacje etc i potem zobaczyłem ten numer - zacząłem się zastanawiać czy nie będę musiał się przed chłopakami z IT gęsto tłumaczyć

EDIT: A tak na marginesie od czego zależy ilość gwiazdek i jedynek w numerze? Skąd akurat taka kombinacja?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dywanik Ci nie grozi. 
Dziś jest pakietowa transmisja danych rozliczana wg ilości danych a nie czasu połączenia.
[ Dodano: 2010-01-22, 01:07 ]
To coś znaczyło, ale nie pamiętam co dokładnie. Może koledzy jak się wyśpią to coś napiszą.

Dziś jest pakietowa transmisja danych rozliczana wg ilości danych a nie czasu połączenia.
[ Dodano: 2010-01-22, 01:07 ]
A tego w sumie nie wiem. To zależy od specyfikacji terminala (modemu, telefonu).pasza_sadyka pisze:EDIT: A tak na marginesie od czego zależy ilość gwiazdek i jedynek w numerze? Skąd akurat taka kombinacja?
To coś znaczyło, ale nie pamiętam co dokładnie. Może koledzy jak się wyśpią to coś napiszą.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że napisząja.michal pisze:Może koledzy jak się wyśpią to coś napiszą.![]()

Kod: Zaznacz cały
ATD*99[*[<called_address>][*[<L2P>][*[<cid>]]]]#
<called_address> - żądany adres IP, aktualnie ten parametr jest nieużywany i nie ma potrzeby definiowana go. Adres IP jest zawsze przydzielany przez sieć.
<L2P> - protokół warstwy 2 używany do transmisji danych przez modem, Najczęściej jest PPP, ale nie wiem czemu u Ciebie jest 1. Może modem pobiera wartość numeryczną, a nie PPP

<cid> - jest to numer kontekstu PDP używanego do łączenia się. Jest to ten sam cid (nie mylić z CID'em BTS'a) jaki się ustawia za pomocą komendy AT+CGDCONT.
EDIT:
Jednak parametr <L2P> równy 1 oznacza protokół PPP i jest jedynym obsługiwanym przez modemy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)