UMTS- odległość od nadajnika
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
UMTS- odległość od nadajnika
No właśnie.Z jakiej maksymalnej odległości udaje się korzystać z tej technologii. Wiadomo, że w EDGE można się podpiąć z 15 Km i więcej. Jak to się przekłada w UMTS?
Widziałem, że są anteny kierunkowe do UMTS. Może ktoś wie ile one dają?
Widziałem, że są anteny kierunkowe do UMTS. Może ktoś wie ile one dają?
-
- Początkujący użytkownik forum
:)
z checia wyslucham odpowiedzi na to pytanie... mam do nadajnika jakies 25 km do tego umts... nie mam zadnej antenki zew. i chcialbym rowniez wiedziec czy dzieki antenie kierunkowej do umtsu daloby sie zapalac UMTSik
) a raczej HSDPA
)

- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: UMTS- odległość od nadajnika
W umtsie moc terminala to okolo 0.15 W - w edge nawet 2 W - tak wiec tak na oko i w praktyce wydaje mi sie ze bez widzialnosci zasieg w terenie zabudowanym 3G to okolo 1 kilometra , w umiarkowanie zabudowanym 2 km
w przypadku widzialnosci optycznej nadajnika kto wie ? moze z 10 km ?
w przypadku widzialnosci optycznej nadajnika kto wie ? moze z 10 km ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
25km w umts to raczej nie masz szans na stabilne nawet krotkie polaczenie
Rok temu jak Plus uruchamial umts w Lodzi w centrum to ja u siebie na pietrze w Aleksandrowie Lodzkim lapalem go ( telefon-nodeB-widzialy sie) po lini prostej to okolo 15km ale zasieg byl slaby i wystarczylo telefonem minimalnie obrocic by sygnal znikal
. Wiec w umts 25km to moim zdaniem stanowczo za daleko na lacznosc 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- Dudu?
- Użytkownik forum
Zasięg UMTS
Ja mam do nadajnika UMTS około 2 km i nie widzę go wzrokowo bo jestem zasłonięty drzewami. Na zewnątrz mam 9-12% zasięgu UMTS, w pomieszczeniu gubię. Zastosowałem antenę kierunkową i wycelowałem ją w nadajnik i mam teraz 20-25% zasięg UMTS.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

blue connect w notebooku
Merlin XU870
Merlin XU870
-
- Stały użytkownik forum
Re: Zasięg UMTS
Wszystko zależy od sposobu konfiguracji sieci operatora.Duduś pisze:Ja mam do nadajnika UMTS około 2 km i nie widzę go wzrokowo bo jestem zasłonięty drzewami. Na zewnątrz mam 9-12% zasięgu UMTS, w pomieszczeniu gubię. Zastosowałem antenę kierunkową i wycelowałem ją w nadajnik i mam teraz 20-25% zasięg UMTS.
Pozdrawiam
Plus na przykład kładzie sygnał na większy obszar - zasięg przez to jest lepszy, ale kiedy pojawi się więcej uzytkowników, UMTS ma przykrą sposobność, że zasięg się kurczy (się to nazywa oddychaniem komórek), w efekcie dobry na początku zasięg w Plusie zaczyna się drastycznie zmniejszać. W Erze nadajników jest więcej i to zjawisko kurczenia nie jest tak dokuczliwe.
Standard UMTS mówi, że aby były zachowane pełne parametry, nadajniki muszą byc od siebie oddalone o 200-300 metrów. I wyobraźcie sobie teraz te tysiące masztów i anten w większych miastach

Odkąd w Krakowie pojawił się UMTS stałem sie namiętnym testerem tej technologii w warunkach że tak powiem "ekstremalnych". Używając telefonu Nokia 6650 udało mi się nawiazać stabilne połączenie danych z odległosci 28 Km od granic administracyjnych miasta, Motorola A835 umożliwiła mnie i mojemu kumplowi wideorozmowe za posrednictwem Ery a potem Orange'a z miejsca (dosc wysoka góra miejscowość Brzezie)) odległego 18 Km od najbliższego nodeB Ery i 20 Km od madajnika UMTS Orange. Sądzę że wiele zależy od ukształtowania terenu i odbicia fal radiowych. Należy indywidualnie rozpatrywać każdą sytuacje, znajomy któremu poradziłem wypróbowanie anteny zewnętrznej z powodzeniem używa w wyżej wymienionej miejscowości BC po UMTS, także warto spróbować.
- ikinyw
- Użytkownik forum
Witam. Mieszkam okolo 500m od nadajnika UMTS. W zasadzie na takiej odleglosci z zasiegiem nie powinno byc problemu, ale niefortunnie wynajmuje pokoj tak umiejscowiony, ze od strony BTS'a dzieli mnie kilka betonowych scian ( zabudowania szeregowe) i z zasiegu byly nici. Pomogla mi antena panelowa typu biquad, ktora zbudowalem dzieki porad z tego forum. Z zera kresek zasiegu zrobily sie dwie i UMTS hula:) Jesli ktos chce, to dysponuje szczegolami budowy, a nawet sama antena, gdyz mam jedna na zbyciu;)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
ikinyw
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
- seboo
to prawda - niestety sygnał 3 g jest strasznie mocno tłumiony - stad tez zalecenia optymalnego pokrycia terenu - stacjami bazowymi co około 300 m - oprócz tego dochodzi zjawisko cell-pumping - co w technologii 3 g wynika ze sterowania mocą całego ukladu. Z jednej strony wynika to z potrzeby zagwarantowania qos-a dla terminalu ktory ma na to wieksze szanse - a z drugiej z potrzeby wykluczenia interferencji czestotliwosciawych dla terminali nadajacych na tej samej czestotliwosci - z tej bezszczelinowosci wynika nieograniczona wrecz pojemnosc sieci - ale okupiona niestety malym i malejacym zasiegiem sieci 3 g - tutaj duzy rozstaw stacji - jak w przypadku plusa moze troche przeszkadzac - mam jednak nadzieje ze wraz z postepem prac nad HSDPA - przy okzji odpala troche stacji - bo oczywiscie milo korzystac z szybkich technologii ale wiadomo ze sa one zalezne od zasiegu
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Zasięg UMTS
Dziwne to trochę.Jedni mają kłopoty pzy 2Km a inni łapali z 15- 20Km :shock:Skąd takie różnice? Tłumienie swoją drogą, ale może operatorzy używają różnych urządzeń o różnej mocy.Duduś pisze:Ja mam do nadajnika UMTS około 2 km i nie widzę go wzrokowo bo jestem zasłonięty drzewami. Na zewnątrz mam 9-12% zasięgu UMTS, w pomieszczeniu gubię. Zastosowałem antenę kierunkową i wycelowałem ją w nadajnik i mam teraz 20-25% zasięg UMTS.
Pozdrawiam
Czy zakładając, że mamy całkowicie płaską przestrzeń(bez przeszkód) zasięg UMTS nadajnika może być porównywalny z GSM

-
- Użytkownik forum
Jestem w lini prostej ok.2,5km od nowiuteńkiego nadajnika UMTS nodeB, ciekawostką jest to, że zasięg urywa się nagle przed blokiem z 4 kresek (20db, 45%) do 0... na odcinku kilku metrów, i co za tym idzie w domu nie mam nic - 0%, na zewnątrz ( balkon) modem GT GTMAX ok 5db, 15%, 1kreska i połączenie ma 600kb/s, na antenie kierunkowej UMTS ATK-16, niestety nie skierowanej w nadajnik, bo zasłania go ściana bloku, antena skierowana w blok naprzeciw - sygnał się chyba odbija to wynik : 9-10db, 25-30%, nadal jedna kreska ale już połączenia max. to 900-1000kb/s, transfer ok 50kB/s. Więc gdzie jest problem ? Stacja to 3 nowe sztuki nodeB, ustawione w 3 kierunkach, ja odbieram prawdopodobnie z środkowej, lecz sygnał ma do pokonania 2,5 km przez różnego typu budowle. Natomiast dwie pozostałe skrajne anteny nodeB nie mające po drodze betonowych przeszkód sieją nawet do 10km w lini prostej mając po drodze tylko pola, małe lasy itp. Zgłosiłem problem w BOA ERY, obiecali sprawdzić i skorygować, lecz myślę, że chodzi o gęste zabudowanie terenu i niewiele zrobią dopóki nie rozsieją stacji przekaźnikowych.
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
-
koledzy mam modem opion icon 225 7.2 ready.mieszkam jakies 10 km od nadajnika umts,mysle ze mozliwe jest zlapanie umts tylko jaka ja potrzebuje antene???moj modem nie ma zadnego złącza.prosze o pomoc
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Konektor indukcyjny lub zmiana modemu. Wybieranie anten w 

-
- Stały użytkownik forum
Mieszkam 6 km od miasta Biala Podlaska w strone miasta jest sporawo zabudowań lecz mam wysoki dom. Teraz pytanie jest umts w białej Podlasce w playu ? Czy antena by pomogła ? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://internet.playmobile.pl/maps/
[ Dodano: 2008-07-20, 22:01 ]
W Białej nie ma P4 jeszcze. W Siedlcach nawet nie ma. W Siedlcach Plus ma tylko dużo 3G, Era ma 1 BTS 3G, a Orange w ogólne brak.
[ Dodano: 2008-07-20, 22:01 ]
W Białej nie ma P4 jeszcze. W Siedlcach nawet nie ma. W Siedlcach Plus ma tylko dużo 3G, Era ma 1 BTS 3G, a Orange w ogólne brak.
-
- Stały użytkownik forum
Wiem ze u mnie jest 3g plusa i orange chyba 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
mateusz232 a tą stronkę znasz: http://www.wieprz.net/bts/ ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sundance_kid, z Siedlcami piszę bo zrobiłem test po mieście jakby ktoś czytał, żeby wiedział jaki jest stan faktyczny a nie teoretyczny (wydanych pozwoleń).
-
- Stały użytkownik forum
Kutfa a ja za pół roku umowę z neo kończę i muszę jakiś inny internet znaleźć 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
8 Km do UMTSa 0 kresek zasięgu brak widoczności i mam po drodze ( od domu do btsa ) park , do górkę ,las ,pod górkę i bts . Ośągam w dobrych porywach 1MB .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
-
Ja mieszkam 10 km od nadajnika. Nie mam z nim widoczności. Zasięg to 58-78%
-
Mieszkam okolo 5km od nadajnika orange UMTS/gsm900/gsm1800 (jelcz-laskowice, mł. techników 40).
Na antenie atk-20 osiągam tylko ok. 150 kbps.
Czy antena panelowa poprawi szybkość ?
Na antenie atk-20 osiągam tylko ok. 150 kbps.
Czy antena panelowa poprawi szybkość ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Atk jest do GSM tylko (EDGE) i teoretycznie możesz osiągnąć 236kbps.bkasierski pisze:Na antenie atk-20 osiągam tylko ok. 150 kbps.
Jak daleko od domu kończy Ci się zasięg 3G (do sprawdzenia telefonem z 3G) albo czy telefon łapie 3G na dachu?bkasierski pisze:Czy antena panelowa poprawi szybkość ?
Nie pomagam na PW!
-
czy telefonem nokia 3110c mogę to zbadać i jak ?
a gdybym pojechał z notebook'iem w kierunku nadajnika - to co zmierzyć ?
a gdybym pojechał z notebook'iem w kierunku nadajnika - to co zmierzyć ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Niebkasierski pisze:nokia 3110c
Kiedy złapie (zaloguje się) 3G/UMTS/WCDMA. Musisz to testować na zewnątrz samochodu.bkasierski pisze:a gdybym pojechał z notebook'iem w kierunku nadajnika - to co zmierzyć ?
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A próbowałeś przestawiać ją na innego BTS'a? Może ten jest obciążony, powinieneś spróbować późno w nocy (najlepiej po 1-2 w nocy) jakie wtedy masz prędkości.bkasierski pisze:Na antenie atk-20 osiągam tylko ok. 150 kbps.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- ### BAN ###
Nie wiem czy to możliwe, ale według wykazy zalogowałem się i połączyłem się przez UMTS ze stacją oddaloną ok 25km w sieci era
CID - 1897 LAC - 33605
Nie wierze ale może to możliwe

CID - 1897 LAC - 33605
Nie wierze ale może to możliwe

- Bouli
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
Ja mam 2 BTSy w pobliżu w odległości jakieś 1,5-2 i niecałe 3km, niestety działka jest wbita klinem w las i przez to mam straszny zasięg (w domu ledwo łapie Edge'a). Myślicie czy przy zastosowaniu anteny panelowej będę w stanie złapać HSDPA? Na telefonie łapie zasięg 3G jakieś 100-200m w linii prostej od domu. Na dachu jednak łapie tylko pełnego Edge'a
Z góry dzięki za pomoc
Pozdro
Ja mam 2 BTSy w pobliżu w odległości jakieś 1,5-2 i niecałe 3km, niestety działka jest wbita klinem w las i przez to mam straszny zasięg (w domu ledwo łapie Edge'a). Myślicie czy przy zastosowaniu anteny panelowej będę w stanie złapać HSDPA? Na telefonie łapie zasięg 3G jakieś 100-200m w linii prostej od domu. Na dachu jednak łapie tylko pełnego Edge'a
Z góry dzięki za pomoc
Pozdro
-
- ### BAN ###
Próbowałeś wykonać video rozmowe, połączyć się z internetem ?Bouli pisze:Na telefonie łapie zasięg 3G jakieś 100-200m
- Bouli
tak bez problemu się łączy z siecią choć ciężko powiedzieć czy to HSDPA bo mam iPhona a on jest chyba tylko do 1,2Mbit/s, ale wydaje się że transfer porównywalny do centrum Warszawyprzemox.1 pisze: Próbowałeś wykonać video rozmowe, połączyć się z internetem ?