Wzmacniacz antenowy- ciekawostka

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gregor82
Początkujący użytkownik forum

Wzmacniacz antenowy- ciekawostka

Post autor: gregor82 »

Na wstępie od razu pisze że nie jestem żadnym sprzedającym na allegro i nie chce robić tu reklamy. Sprzątając dzisiaj szafkę w biurku znalazłem wzmacniacz antenowy który dawno temu dostałem jako gratis do folii ochronnej na wyświetlacz od tel. Nigdy nie wierzyłem w to badziewie dlatego nie naklejałem go w telefonie a że akurat siedziałem na mobilnym necie to dla jaj przed wyrzuceniem tej pierdółki nakleiłem ją na modem Huawai E160. Miałem 100% zasię EDGE , po naklejeniu wzmacniacza przełączyło mnie na HSDPA 20% zasięgu (O2 connect). Nie wierzyłem własnym oczom, dlatego odkleiłem wzmacniacz i po chwili zasięg znowu wrócił do EDGE. Sprawdzałem kilka razy i to działa. Wieczorami nigdy nie łape HSDPA, tylko rano jak obciążenie sieci jest mniejsze. Czy ktoś z was sprawdzał te wzmacniacze ?? Ja dokładnie mam taki http://www.allegro.pl/item883979651_wzm ... sylka.html
Interesuje mnie jak to jest możliwe, czy ta "płytka" zbiera sygnał ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wzmacniacz antenowy- ciekawostka

Post autor: YaHooo »

No na wzmacniacz antenowy to raczej to się nie nadaje ;) Ale to inna sprawa.

Według mnie to jest połączenie konektora indukcyjnego z anteną wytrawioną na płytce. Ale oczywiście się mogę mylić. W takim razie całkiem możliwe, że to działa. Jednak większość ludzi na forum pisała, że nie działają im konektory na HSDPA ze względu na częstotliwość na jakiej działa (2100MHz).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
gregor82

też tak uważam. Napisałem wzmacniacz antenowy bo tak to fachowcy z allegro nazywają. U mnie minimalny wzrost sygnału/lub w danych kilku minutach bts był mniej obciążony. Mógłbym to jeszcze sprawdzić dokładniej ale programem o2 connect to raczej nie możliwe :) Wątek ten podałem jako ciekawostke, oczywiście nie namawiam nikogo do zakupu tych wzmacniaczy:)
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Blazej »

Ciekawe jest to co tu piszecie i powiem szczerze że zrobiłem sobie nadzieję na poprawę sygnału. U mnie sytuacja wygląda tak co prawda korzystam z technologii HSDPA bez większych przeszkód ale moc sygnału waha się się od 1 do góra 2 kresem w menagerze więc nie za wiele i moje pytania sygnał łapę przez antenę bestpartner panel max 15 czy po przyklejeniu kilku takich "wzmacniaczy na antence może mi się poprawić sygnał czy raczej nie koniecznie? Dodam jeszcze że za tak małe pieniądze kupię te wzmacniacze nawet gdy będą nieduże szanse na wzmocnienie.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Blazej chcesz nakleić te wzmacniacze na antenę panelową z Bestpartnera ?? :rotfl:
Awatar użytkownika
Blazej

Tomek7 pisze:Blazej chcesz nakleić te wzmacniacze na antenę panelową z Bestpartnera ?
Taki miałem zamiar ale to chyba zły pomysł jak sądzę ?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Lepiej daj sobie spokój z tym pomysłem :]
Awatar użytkownika
Blazej

Lepiej daj sobie spokój z tym pomysłem :]
Dobra skoro tak mówicie dam sobie spokój :] ale szkoda z drugiej strony gdyby to działało byłby tani i skuteczny sposób poprawy sygnału ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gregor82 pisze:Napisałem wzmacniacz antenowy bo tak to fachowcy z allegro nazywają.
Rozumiem :)
Blazej pisze:Taki miałem zamiar ale to chyba zły pomysł jak sądzę ?
Bardzo zły, Przecież do jest przystosowane do pracy z anteną wewnętrzną, która jest rozmiarów porównywalnych z całym urządzeniem. A antena panelowa jest większa, więc skuteczność będzie zerowa ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
gregor82

w każdym razie nie żałuje zabawy ze wzmacniaczem antenowym, dzięki niemu znalazłem jedno miejsce na parapecie na którym łape 40% zasięgu (wcześniej 20%). Net chodzi już OK, wcześniej w godzinach szczytu zasięg spadał z 20% do 0% i przełączało mnie do EDGE a teraz z 40% spada do 20% i nadal mam HSDPA.
@Blażej w twoim przypadku te wzmacniacze nie dadzą nic. Szkoda na nie złotówki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gregor82 pisze: wcześniej w godzinach szczytu zasięg spadał z 20% do 0% i przełączało mnie do EDGE
W takim przypadku możesz w opcjach programu do łączenia się z internetem wymusić łączenie się tylko po 3g i jest szansa, że nie będzie Ci spadał na EDGE.
gregor82

YaHooo pisze:
gregor82 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
W takim przypadku możesz w opcjach programu do łączenia się z internetem wymusić łączenie się tylko po 3g i jest szansa, że nie będzie Ci spadał na EDGE.
no wtedy nie spada na EDGE tylko zazwyczaj rozłącza połączenie.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-26, 13:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 13:06 przez gregor82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gregor82 pisze:no wtedy nie spada na EDGE tylko zazwyczaj rozłącza połączenie.
Czyli w takim razie potrzeba wzmocnić sygnał, bo zwyczajnie jest za słaby i modem nie jest w stanie utrzymać połączenia.
ODPOWIEDZ