Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
Moderator: Moderatorzy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Usuwanie blokady simlock z modemu Huawei E220
Ale po co. Przecież mając Huawei'a możesz napisać do naszego kolegi rio bravo na forum i On Ci poda kod zdejmujący blokadę z modemu 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- fidodido
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A to w takim razie jeszcze raz bardzo wielkie dzięki za info muszę się do kolegi rio bravo odezwać pozdrawiam życząc wszystkiego naj w nowym rokuYaHooo pisze:Ale po co. Przecież mając Huawei'a możesz napisać do naszego kolegi rio bravo na forum i On Ci poda kod zdejmujący blokadę z modemu

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma sprawy 

Pozdrawiam YaHooo 

- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
fidodido pisze:Huawei e220 bo może bym sobie takie sprawił
Nie mam kodów do e220. Trochę cierpliwości życzę przy sposobie opisanym w tym temacie, a na pewno się uda.YaHooo pisze:Przecież mając Huawei'a możesz napisać do naszego kolegi rio bravo na forum i On Ci poda kod zdejmujący blokadę z modemu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Aha, zatem przepraszam za wprowadzenie w błąd.rio bravo pisze:Nie mam kodów do e220.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
mi też nie chciał odczytać tego bina (po wciśnieciu send cmd, ani lets go) poklikałem pare razy na GENETRIC QC i się udało
odczytał SEND CMD i LETS GO, pozdrawiam

-
jak długo ładuje Nazwij go EFS.bin. Rozpocznie się generowanie pliku. Potrwa to kilka minut. bo ja nie mogę się doczekać
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Język polska trudna? Przecież tego się czytać nie da.erni pisze:jak długo ładuje Nazwij go EFS.bin. Rozpocznie się generowanie pliku. Potrwa to kilka minut. bo ja nie mogę się doczekać
Spróbuj zastosować rozwiązanie kolegi virrek (post powyżej).
-
Witam wszystkich .Mam prośbę do kolegi rio_bravo o wygenerowanie kodu NCK z imei Imei podałem na PW. Za okazaną pomoc z góry dziękuję.
-
WITAM proszę kolegę rio brawo o pomoc w odblokowaniu mojego modemu dane wysłałem na pw
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
mwyg69 pisze:Mam prośbę do kolegi rio_bravo o wygenerowanie kodu NCK z imei Imei podałem na PW
Jeśli chodzi Wam o Huawei'e E220 to niestety nie ma do nich kalkulatora. Trzeba to zrobić ręcznie.erni pisze:WITAM proszę kolegę rio brawo o pomoc w odblokowaniu mojego modemu
Pozdrawiam YaHooo 

-
Blido, witam QC Mobile Analysis Tool próbuje to zrobić na moim e160g lecz ten program potrzebuje w pełnej wersji próbuje znaleźć lecz nie za bardzo wiem jak go "skraczyć" czy masz jakis pomysł? pozdrawiam A
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Taka drobna uwaga, że ten sposób działa tylko na E220.anfy pisze:próbuje to zrobić na moim e160g
A na naszym forum nie popieramy piractwaanfy pisze:nie za bardzo wiem jak go "skraczyć"

Pozdrawiam YaHooo 

-
Witaj "Blido"Udało się.Wspaniale jest zrobić coś samemu,oczywiście zgodnie z Twoją instrukcją.Teraz Era łączy już Playa.Pozdrawiam 

-
Proszę kolegę rio brawo o pomoc w odblokowaniu mojego modemu huawei e160g. Imei już wysłałem na pw. Z góry uprzejmię Dziękuję
- wojteks
- *** Administrator ***
Do 15 lutego jest na urlopie i nie pomaga.7michal pisze:Proszę kolegę rio brawo o pomoc
Nie pomagam na PW!
-
Witam, jestem dość nowy na tym forum, ale przestudiowałem je troche i niestety nie wychodzi mi zdjecie simlocka z mojego modemu, robiąc według instrukcji ze strony 1. Co prawda jest to modem Huawei e220 który działa w iPlusie gdzie simlocków nie ma, podobno. Ale znalazłem kilka postów gdzie ludzie piszą że z takowych modemów simlocki zdejmowali. Problem mam taki że nie moge znaleźć klucza (53642C00) w pliku FSN.bin, za każdym razem niezależnie od zmiany wielkości, różnych aktualizacji. Proszę o podpowiedź albo o radę co mam zrobić aby mój modem zaczął działąć w sieci Play.
Pozdrawiam i czeklam z niecierpliwością
Pozdrawiam i czeklam z niecierpliwością

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, w większości przypadków nie ma. Ale np. konsultanci Plusa zapytani o simlock z całym przekonaniem mówią że jest.medard6 pisze:Co prawda jest to modem Huawei e220 który działa w iPlusie gdzie simlocków nie ma, podobno.
Więc najwyraźniej simlocka nie masz.medard6 pisze:Problem mam taki że nie moge znaleźć klucza (53642C00) w pliku FSN.bin
Czy sprawdzałeś już czy modem działa w tej sieci? Jakiego programu używałeś do połączenia się? Za pomocą iPlus Managera się nie połączysz, nawet jak nie masz simlocka. Tak jak napisałem w instrukcji, potrzebujesz oryginalnego softu producenta, tj Mobile Connect lub Mobile Partner. Ew. możesz użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub skonfigurować <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .medard6 pisze:Proszę o podpowiedź albo o radę co mam zrobić aby mój modem zaczął działąć w sieci Play.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego?Blido pisze:Za pomocą iPlus Managera się nie połączysz.
Żona ma iPlus managera 2.0 i z Play łączy się bez zmiany jakichkolwiek ustawień (wczesniej miała starszego i też działało). Co prawda ma inny modem ale to tylko kwestia sterowników a manager jest ten sam.
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Z bardzo prostego powodu - ta wersja iPlus Managera która jest wgrana jako dashboard dla E220 nie ma możliwości zmiany APNwojteks pisze:Dlaczego?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale APN Plusa i Playa to "internet". Przecież można zainstalować iPlus managera w wersji 2.0 i po problemie.Blido pisze:Jest na stałe ustawione domyślne, plusowskie.
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Można, ale jeśli już coś instalować, to dlaczego akurat iPlus Manager? Są dużo lepsze aplikacje, jak choćby <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> . Mobile Connect moim zdaniem też jest dużo lepszy.wojteks pisze:Przecież można zainstalować iPlus managera w wersji 2.0 i po problemie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tego nie neguję, każdy instaluje co chce/lubiBlido pisze:Są dużo lepsze aplikacje,
Nie pomagam na PW!
-
Witam, modem działa tylko w iPlusie, nie wykrywa innych kart. Co prawda korzystałem z iPlus Managera w sieci Plus. Moja dziewczyna korzystała przez chwile z tego modemu w sieci Play, ale już nie wykrywa karty z Playa
. może programy te które mi podałeś pomogą. Jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać a za dotychczasowe dziekuję
Pozdrawiam

- marianosum
- Stały użytkownik forum
medard6 pisze:Witam, modem działa tylko w iPlusie, nie wykrywa innych kart. Co prawda korzystałem z iPlus Managera w sieci Plus. Moja dziewczyna korzystała przez chwile z tego modemu w sieci Play, ale już nie wykrywa karty z Playa. może programy te które mi podałeś pomogą. Jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać a za dotychczasowe dziekuję
Pozdrawiam
Najprościej wejdz na stronę play-a z działu internet -instalacja pobierz sobie Oprogramowanie do instalacji modemu dla systemu Windows zainstaluj zamknij iplus manager o otwórz play-a wejdz w aplikacji narzędzia -wybierz urządzenie powinien świecić sie E220 wybierz go i wio powinno hulać

zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
-
- Użytkownik forum
Proste jak budowa cepa. Wgraj firmware
Instrukcja jak to sie robi na podstawie e160, wszystko wyglada tak samo
I nastepnie dashboard z Mobile Partnerem
Problem z glowy odpalisz kazda karte po uprzednim zalozeniu profilu w opcjach i poprawnym wpisaniu bramy dostepu APN i numeru wybierania *99#. Mozesz tez probowac automatycznie pobrac dane ale lepiej wpisac manualnie i sobie nie zawracac glowy.
Spotkalem sie z programami wgranymi w modem przez operatorow ktore blokuja mozliwosc pracy karty innego operatora chociaz modem nie posiada SimLock, chodzi tu o NetLock.
Linki ktore podalem u gory umozliwiaja sciagniecie oprogramowania ktore wgralem do okolo 130tu modemow E220 z róznych stron swiata i ktore sa do dzisiaj uzywane w polsce i nie bylo ani jednej reklamacji w ciagu ostatnich 10cui miesiecy.
System sciagniecia blokady pokazany na pierwszej stronie tego tematu nigdy mi nie wyszedl i po kilku probach wolalem kupic klucz do DC Unlockera i sprawa stala sie o wiele prostrza i blyskawiczna.
Jak sprawdzic czy modem posiada blokade simlock? najprosciej sciagnac DC Unlockera ze strony
Program po odpaleniu i nacisnieciu lupki wyszuka zainstalowany modem i poda nam jego zawartosc przyklad wyglada tak na podstawie mojej dzisiejszej zmory:
Wiadomo ze modem jest odblokowany po statusie SIM. W tym przypadku byla wlozona karta operatora od ktorego kupilem modem, po wyciagnieciu tej karty modem pokazuje status SIM Locked czyli blokada jest i nie przyjmie innej karty niz operatora od ktorego kupilem sprzet ale z tym problemem radzi sobie moj wierny klucz do DC Unlockera. Ku mojemu zaskoczeniu w tym przypadku sciagniecie SIMLOCKA trwa znacznie dluzej i czasami wyskakiwaly bledy odczytu modemu w nastepstwie ktorych modem nie byl wykrywany przez komputer. Ale po wyciagnieciu i wlozeniu baterii problem znika i modem jest widziany. Powodem blednego odczytu modemu byla popszednia wersja oprogramowania DC Unlocker. Po zainstalowaniu najnowszej wersji problem natychmiast zostal pozegnany i DC odczytuje dane nadal dlugo ale bez zadnych problemow.
Pozdro
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-01, 05:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a>
Kod: Zaznacz cały
http://www.link.wylaczony/?d=68DSYEPJ
http://www.link.wylaczony/?d=HC6SS17D
http://www.link.wylaczony/?d=XY1FKVZJ
Spotkalem sie z programami wgranymi w modem przez operatorow ktore blokuja mozliwosc pracy karty innego operatora chociaz modem nie posiada SimLock, chodzi tu o NetLock.
Linki ktore podalem u gory umozliwiaja sciagniecie oprogramowania ktore wgralem do okolo 130tu modemow E220 z róznych stron swiata i ktore sa do dzisiaj uzywane w polsce i nie bylo ani jednej reklamacji w ciagu ostatnich 10cui miesiecy.
System sciagniecia blokady pokazany na pierwszej stronie tego tematu nigdy mi nie wyszedl i po kilku probach wolalem kupic klucz do DC Unlockera i sprawa stala sie o wiele prostrza i blyskawiczna.
Jak sprawdzic czy modem posiada blokade simlock? najprosciej sciagnac DC Unlockera ze strony
http://www.dc-unlocker.com/
DC - Unlocker 2 Client 1.00.0401
Detecting card :
selection :
manufacturer - Huawei datacards
model - Auto detect
Found modem : E5830
Model : Huawei E5830/E583x
IMEI : 354xxxxxxxxx1
Firmware : 666.11.81.07.106
Dashboard version : UTPS11.302.04.08.156
Serial NR. : Y84Cxxxxxxxxxx80
SIM Lock status : unlocked
Pozdro
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-01, 05:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=229313#229313" target="_blank">»IMEI«</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-01, 05:39 przez Globetrotter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mam dokładnie to samo. Poradziłeś sobie z tym jakos ??manszek pisze:Modem podłączony, przez QC wykryty
Klikam 'lets go' po uprzednim wybraniu read EFS,
czekam, czekam... niebieskie pasek sie nie przesuwa, a po paru minutach 'Please register' i koniec pracy,a efs'a nie ma w pliku
any ideas ?
-
-
Witam mam internet Iplusa i płace abonament chyba 45zł lub 50zł i dostałem modem Huawei E220, który pracował w erze i udało mi sie złamac simlocka jak opisane było w instrukcji działa na_pewno. Chodzi mi o to czy jak włoze karte z Iplusa do E220 i jak sie polącze z internetem to bedzie nadał korzystało z abonamentu nie bedzie innych opłat??
I jeszcze jedno nie wiem jakie ustawienia zrobic w Mobile partner zeby łaczył sie z internetem w ustawieniach plusa. Szukałem na plus.pl ustawien ale nie moge ich znaleźc tam.
Jak ktos moze by podał ustawienia do plusa.
Dzieki z góry
[ Dodano: 2010-02-21, 10:32 ]
Znalazlem ustawienia dla iplusa, tylko teraz nie_wiem jakie beda dobr, zeby sciagało z abonamentu a nie zeby byly inne koszta za neta.
Iplus zew. dynamiczny.
Iplus zeb stały.
Ktore z podanych ustawien beda prawidłowe dla plusa?
Prosze o odp dzieki z góry:)
[ Dodano: 2010-02-21, 10:46 ]
Ustawienia ktore podalem, nie dzialaja pokazuje sie jakis błąd w połaczeniu.
Ustawiłem recznie inne ustawienia jakie mialem w programie iplusa i teraz działa internet przez mobile parter ale nie bedzie dodatkowch opłat??
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-21, 11:03 ]
Poprawa pisowni.
I jeszcze jedno nie wiem jakie ustawienia zrobic w Mobile partner zeby łaczył sie z internetem w ustawieniach plusa. Szukałem na plus.pl ustawien ale nie moge ich znaleźc tam.
Jak ktos moze by podał ustawienia do plusa.
Dzieki z góry
[ Dodano: 2010-02-21, 10:32 ]
Znalazlem ustawienia dla iplusa, tylko teraz nie_wiem jakie beda dobr, zeby sciagało z abonamentu a nie zeby byly inne koszta za neta.
Iplus zew. dynamiczny.
Iplus zeb stały.
Ktore z podanych ustawien beda prawidłowe dla plusa?
Prosze o odp dzieki z góry:)
[ Dodano: 2010-02-21, 10:46 ]
Ustawienia ktore podalem, nie dzialaja pokazuje sie jakis błąd w połaczeniu.
Ustawiłem recznie inne ustawienia jakie mialem w programie iplusa i teraz działa internet przez mobile parter ale nie bedzie dodatkowch opłat??
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-21, 11:03 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 11:03 przez charzoj91, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakie dokładnie ustawienia? Jeśli nie wpisywałeś numeru dostępowego csd tylu 601123321 lub jakiego skróconego 123 czy jakoś tak to nie będziesz płacił dodatkowo.charzoj91 pisze:Ustawiłem recznie inne ustawienia jakie mialem w programie iplusa i teraz działa internet przez mobile parter ale nie bedzie dodatkowch opłat??
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!