Potężne pingi!
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Potężne pingi!
Od 3 miesiecy (a internet mam od 4) mam problem wiecznie z wielgachnymi pingami (od 120 do 250) oczywiście w grach. Limitu raczej nie przekroczyłem (nie mineło 20 dni a zwykle w tyle przekraczam) wiec mnie to dziwi. Ale nawet jak necik jest szybki to zawsze tak jest. No i w dodatku Orange chyba ma jakąś zmowę ze stronami sprawdzającymi szybkość i pingi neta bo mi się od dawna tkaie strony nie otwierają xD. Pomóżcie wiecie może co mam zrobić z tymi pingami? A i przez 1 miesiąc (ten testowy) pingi sięgały 50-70 ms a zasięg mam ogromny raczej więc dziwie się że tak jest. No ale pewnie orange robi tak zawsze... przez 30 dni testowych wszystko jest okej aby nie oddano modemu, a potem... szkoda gadać.
PS.Da mi ktoś meila do orange bo nie wywiązują się z umowy (nic nie było o takich pingach) więc mam z nimi do pogadania.
PS.Da mi ktoś meila do orange bo nie wywiązują się z umowy (nic nie było o takich pingach) więc mam z nimi do pogadania.
Ostatnio zmieniony 2010-01-28, 13:16 przez Lidzet98, łącznie zmieniany 1 raz.
<Wycięte przez administrację>
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Potężne pingi!
Może serwery, na których grasz są do niczego. Sprawdź w wierszu poleceń komendą ping wp.pl -n 20 jakie masz pingi.
Wiele nie zdziałasz, bo w umowie nie ma zapisu, na jakim poziomie ma oscylować ping.
Wiele nie zdziałasz, bo w umowie nie ma zapisu, na jakim poziomie ma oscylować ping.
- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Serwer może byc słaby
na wszystkich serwerach tak masz ? 

-
- Stały użytkownik forum
mam tak samo ile kilometrów od ciebie jest nadajnik ??
- Cari
dawwdd jakie ma znaczenie w jakiej odległości jest nadajnik jezeli on jest w jednym miejscu
A podobno zasięg ma dobry wiec po co mu antena wiedomo zawsze może się przydać by zmniejszyc ping i zwiekszyć transfer
Zobacz czy masz tak samo w nocy kiedy nadajnik jest pusty 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Moim zdaniem to nic dziwnego w necie bezprzewodowym... Mam plsua w zasięgu EDGE, robiąc test do WP za pomocą wiersza poleceń zawsze mam pingi w granicach 250, wchodząc na obojętnie jaki serwer (mówię tu o CS'ie) pingi skaczą mi od 350 - 1500ms. Tylko... Ostatnio grałem na kolegi serwerze, graliśmy we dwójkę o godzinie 10:30 wtedy pingi nie przekraczały 450ms i o dziwo dało się grać, z lekkimi lagami, ale dało...
Powiedź jeszcze w co grasz i ile ludzi na serwerze (średnio)

Powiedź jeszcze w co grasz i ile ludzi na serwerze (średnio)
Ostatnio zmieniony 2010-01-28, 14:05 przez Procio, łącznie zmieniany 1 raz.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Początkujący użytkownik forum
Nie porównuj Iplusa Do OFP. W iplusie pingi są dużo większe. Ja mam pingi 60-110ms. W grach mam jakies 140 i nie ma lagów. Miałem Iplusa miałem orange i tam pingi są astronomiczne.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adiemus36, ja to się przekonałem, że pingi mogą być bardzo niskie jak sprzęt jest odpowiedni.
W środku dnia iPlus i moduł Sierra.
http://www.pingtest.net/result/8961774.png
http://www.pingtest.net/result/8961832.png
http://www.pingtest.net/result/8961884.png
W nocy potrafi nawet do 50ms zejść i jitter do 1-2ms.
[ Dodano: 2010-01-28, 15:07 ]
Dla porównania na module bez HSUPA Optiona mam jakieś 130-150ms normalnie i mniej nie da się.
W środku dnia iPlus i moduł Sierra.
http://www.pingtest.net/result/8961774.png
http://www.pingtest.net/result/8961832.png
http://www.pingtest.net/result/8961884.png
W nocy potrafi nawet do 50ms zejść i jitter do 1-2ms.
[ Dodano: 2010-01-28, 15:07 ]
Dla porównania na module bez HSUPA Optiona mam jakieś 130-150ms normalnie i mniej nie da się.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja dałem tylko przykład jak pingi zachowują się podczas grania w gry online.adiemus36 pisze:Nie porównuj Iplusa Do OFP. W iplusie pingi są dużo większe. Ja mam pingi 60-110ms.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie ma nic o pingach, a więc jak najbardziej wywiązują się z umowy. Jedyne co Ci gwarantują w umowie to dostęp do Internetu, nie ma nic o parametrach a jeśli już to wszystko jest do. Wystarczy nawet kilka kilobitów na sekundę i warunki umowy spełnione z ich strony.Lidzet98 pisze:PS.Da mi ktoś meila do orange bo nie wywiązują się z umowy (nic nie było o takich pingach) więc mam z nimi do pogadania.
-
- Guru bezprzewodowy
Mam w Plusie na E176G@D100 pingi ~75ms w HSPA.ja.michal pisze:W środku dnia iPlus i moduł Sierra.
Najprawdopodobniej w Lutym będę miał do dyspozycji na tydzień modem z HSPA+

Było 23985789 razy o tym, że internet mobilny nie służy do grania.Lidzet98 pisze:Od 3 miesiecy (a internet mam od 4) mam problem wiecznie z wielgachnymi pingami (od 120 do 250) oczywiście w grach.
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
"Było 23985789 razy o tym, że internet mobilny nie służy do grania."
Nie wiesz o czym mówisz jest wiele osób które graja przez łącze radiowe i mają nie raz dużo nisze pingi niż te po kablu dużo zależy w jakim miejscu się znajdujesz i obciążenie stacji a z resztą już nie ma problemu raczej w każda grę pograsz na limicie 8KB .
PS: Dodam jeszcze jaki masz Jiter bo od tego dużo zależy stabilność gry możesz mieć mały ping a przy dużym jiter gra będzie się strasznie przecinała .
Nie wiesz o czym mówisz jest wiele osób które graja przez łącze radiowe i mają nie raz dużo nisze pingi niż te po kablu dużo zależy w jakim miejscu się znajdujesz i obciążenie stacji a z resztą już nie ma problemu raczej w każda grę pograsz na limicie 8KB .
PS: Dodam jeszcze jaki masz Jiter bo od tego dużo zależy stabilność gry możesz mieć mały ping a przy dużym jiter gra będzie się strasznie przecinała .
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Kolega może nie wiedzieć o co chodzi, bo pojęcie mało znaneOficer pisze:Dodam jeszcze jaki masz Jiter

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A jeszcze inaczej to jitter jest jak kierowca. Jak nic nie wypił to równo jedzie, jak jest po kielichu to ma wahania po całej szerokości jezdni.Blido pisze:Wytłumaczę więc - Jitter to wahania pingu. Im mniejszy, tym lepszy bo ping stabilniejszy.

Wszystko zależy od tego w co się gra i gdzie się gra
np.mając EDGE w orange grałem ''normalnie'' w Left4Dead przez Steam
Teraz w CDMA gram przeważnie w najnowsze Call of Duty-gdzie nie ma serwerów dedykowanych i gra wybiera najlepszego hosta-więc gra się różnie
generalnie chodzi o to -jak w grze jest dużo Polaków-to i gra laguje
Wiadomo u nas w kraju mamy badziewny net.A jak jest dużo Rosjan to gra się świetnie
Gram w ''teamie''z bratankiem który ma net z kablówki-ma mniejszy ping jak ja,ale i jemu się tnie tak samo jak dla mnie-reasumując-wszystko zależy od serwera! W inne Cody wolę grać na serwerach zagranicznych gdzie gra mi się lepiej z pingiem 130wzwyż ,jak u nas z pingiem 90/100 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie jitter tyczy się każdej wartości która jest zmienna w czasie. A jitter, to nic innego jak krótkookresowe odchylenia charakterystycznych wartości przebiegu (flutkuacje)Blido pisze:Wytłumaczę więc - Jitter to wahania pingu. Im mniejszy, tym lepszy bo ping stabilniejszy.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Digitall
Troszkę sobie pykam w Quake Live aktualnie po kablu.. Niestety tylko poza szczytem mam ping około 60 do polskich serwerów, a średnio jest około 80 - 100. Powyżej 100 nie da się grać szczerze pisząc. A w speed-teście ping około 42ms lub więcej do 48ms.. Zresztą to jest różnie. Na CDMA było od 120ms wzwyż. Fakt że dało się grać, ale to nie to.. Ponad 150 nie ma co startować, chyba że dla jaj.. Nie wiem skąd aż taki ping wysoki momentami.
Czasem po restarcie modemu dziwna sprawa się dzieje bo ping spada..
Czasem po restarcie modemu dziwna sprawa się dzieje bo ping spada..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
- Oficer
Grałem wcześniej w quake live i włączyłem dziś dla sprawdzenia i mam ciągle pingi na cdma 84-79 na limicie (bez anteny zewnętrznej).Działa normalnie w twoim przypadku Digitall może mocno była obciążona sieć.
-
- Stały użytkownik forum
Ja w Quake live na cdma mam pingi 75-100ms i to na limicie, oczywiście na polskich serwerach. Nawet teraz w godzinach szczytu sprawdzałem i daje się spokojnie pograć, choć czasem jakiś lag się zdarzy.
I jeszcze jedno, zdarza się że opóźnienia zwiększają się do 120ms i tak zostaje aż do zresetowania modemu. Dziwne to, ale po resecie ping wraca do normy.
Update: Sprawdziłem dokładniej, na mapach do 8 graczy, ping jest poniżej 100ms, ale gdy gra się z 14-16 graczami, już nie jest tak dobrze, opóźnienia przekraczają 100ms.
I jeszcze jedno, zdarza się że opóźnienia zwiększają się do 120ms i tak zostaje aż do zresetowania modemu. Dziwne to, ale po resecie ping wraca do normy.
Update: Sprawdziłem dokładniej, na mapach do 8 graczy, ping jest poniżej 100ms, ale gdy gra się z 14-16 graczami, już nie jest tak dobrze, opóźnienia przekraczają 100ms.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest akurat dość łatwe do wyjaśnienia. Im więcej masz graczy na planszy, tym więcej danych jest do przetransferowania do naszego komputera. A im bardziej wysycone jest łącze, tym bardziej zwiększa się ping.kerr pisze:Sprawdziłem dokładniej, na mapach do 8 graczy, ping jest poniżej 100ms, ale gdy gra się z 14-16 graczami, już nie jest tak dobrze, opóźnienia przekraczają 100ms.
Pozdrawiam YaHooo 

- Oficer
Tak też jest zgadzam się ale jeżeli jest kiepski server to nawet nic nie pomoże jak będzie grało 2 graczy będzie duży latency.
-
- Guru bezprzewodowy
Ty nie wiesz o czym piszesz.Oficer pisze:Nie wiesz o czym mówisz jest wiele osób które graja przez łącze radiowe i mają nie raz dużo nisze pingi niż te po kablu dużo zależy w jakim miejscu się znajdujesz i obciążenie stacji a z resztą już nie ma problemu raczej w każda grę pograsz na limicie 8KB .
Nie ma szans aby radio było lepsze od kabla w normalnych warunkach pomijając uryna.ethernet. To, że da się grać nie przeczę bo można. Tylko nie jest to z założenia łącze przeznaczone do grana.
Mam taki sam problem, ale dotyczący VoIP'a a te warunki można porównać z graniem online. Tak poza tym to jestem przeciwnikiem gier, ale to już nie temat o tym.Oficer pisze:PS: Dodam jeszcze jaki masz Jiter bo od tego dużo zależy stabilność gry możesz mieć mały ping a przy dużym jiter gra będzie się strasznie przecinała .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, to prawda. Po prostu gra działa na tyle dobrze, na ile pozwala najsłabszy element w całym zestawie.Oficer pisze:jeżeli jest kiepski server to nawet nic nie pomoże jak będzie grało 2 graczy będzie duży latency.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
HEHE! Jiter mam ogromny. Pingi raz maja 90 ms/s a potem nagle 227
Szkoda że w okresie testowym btło 60 ms/s z tego co pamiętam
PS.hah a jednak po sprawdzeniu na tescie pingów: jitter 9ms, ping 88ms

PS.hah a jednak po sprawdzeniu na tescie pingów: jitter 9ms, ping 88ms
-
- Stały użytkownik forum
Narzekacie 
Co tam ping 250... Ja mam 600.
http://www.pingtest.net/result/9768230.png
http://www.pingtest.net/result/9768304.png
http://www.pingtest.net/result/9768357.png
I nie jest to wina przekroczenia limitu czy obciążenia btsa. O 6 rano chyba mało osób jest (nawet nałogowych zasysaczy).
http://www.speedtest.net/result/707476082.png
Ping na stronach do mierzenia pingu/prędkości jest w okolicach 600ms.
Już od jakiegoś miesiąca, dwóch pamiętam, że ping jest tak duży. Kiedyś był 100-120ms.
Ale co ciekawe pingując wp jest w okolicach 65ms.
http://img96.imageshack.us/img96/1350/pingwp.png
600 a 60 to duża różnica... Testy były wykonywane w przeciągu 15minut. Taki błąd pomiarowy? Czy ja coś sknociłem? ^^

Co tam ping 250... Ja mam 600.
http://www.pingtest.net/result/9768230.png
http://www.pingtest.net/result/9768304.png
http://www.pingtest.net/result/9768357.png
I nie jest to wina przekroczenia limitu czy obciążenia btsa. O 6 rano chyba mało osób jest (nawet nałogowych zasysaczy).
http://www.speedtest.net/result/707476082.png
Ping na stronach do mierzenia pingu/prędkości jest w okolicach 600ms.
Już od jakiegoś miesiąca, dwóch pamiętam, że ping jest tak duży. Kiedyś był 100-120ms.
Ale co ciekawe pingując wp jest w okolicach 65ms.
http://img96.imageshack.us/img96/1350/pingwp.png
600 a 60 to duża różnica... Testy były wykonywane w przeciągu 15minut. Taki błąd pomiarowy? Czy ja coś sknociłem? ^^
-
Również ostatnimi czasy mam problem, OFP mam już od jakiegoś roku, przez pierwsze pół był to internet wręcz idealny, super speedy, nie było jeszcze limitów, ping niziutki, tylko go często rozłączało, ale jakoś to dało się przetrwać, potem weszły limity, ale reszta pozostała bez zmian, z czasem nawet rozłączanie ustąpiło, nie zupełnie, ale nie był to już tak wielki problem, jak dla mnie wszystko było ok, internet głównie do grania online potrzebowałem, wiec nawet limity mi nie przeszkadzały zbytnio...
...ale od jakichś dwóch tygodniu jestem w szoku, ping 300-500, myślałem ze to przejściowe, ale tak jest codziennie, zaobserwowałem jednak ze rano, w południe i już tak późno w nocy jest jakby lepiej, ping gdzieś 100-200 w grach, na pingteście często nawet 100 nie przekracza i tutaj moje pytanie, czy ktoś jeszcze ma podobnie jak ja i czy nie wie czym to jest, czy to w końcu ustąpi i wrócą niskie pingi przez okrągłe 24/7? Bo teraz jak jeszcze wprowadzą mi limity na ten miesiąc (tak kolo 20. dnia miesiąca zazwyczaj wprowadzają, mimo ze tylko chodzę po stronach, ale to tez jest transfer:/) to internet właściwie nie będzie się do niczego nadawał, download - 64kb/s, upload - 32kb/s, ping 300-500
...ale od jakichś dwóch tygodniu jestem w szoku, ping 300-500, myślałem ze to przejściowe, ale tak jest codziennie, zaobserwowałem jednak ze rano, w południe i już tak późno w nocy jest jakby lepiej, ping gdzieś 100-200 w grach, na pingteście często nawet 100 nie przekracza i tutaj moje pytanie, czy ktoś jeszcze ma podobnie jak ja i czy nie wie czym to jest, czy to w końcu ustąpi i wrócą niskie pingi przez okrągłe 24/7? Bo teraz jak jeszcze wprowadzą mi limity na ten miesiąc (tak kolo 20. dnia miesiąca zazwyczaj wprowadzają, mimo ze tylko chodzę po stronach, ale to tez jest transfer:/) to internet właściwie nie będzie się do niczego nadawał, download - 64kb/s, upload - 32kb/s, ping 300-500

-
Ja mam taki ping na OFP

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez noman1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Ja na pingtest.net mam ping 60-70ms, a w grach tragedia 200-300+. Niedawno kupilem antene zew. i w cs:s mialem ping 70-90ms, a teraz znowu 200-300+. Nie wiem czy to moja wina czy to cos od nich.
Edit:
Pomylka. Wysokie pingi byly spowodowane programem do ich "obnizenia". Juz wszystko wporzadku da sie grac :-)
Edit:
Pomylka. Wysokie pingi byly spowodowane programem do ich "obnizenia". Juz wszystko wporzadku da sie grac :-)
-
- Użytkownik forum
Tego już za wiele. Z rana miałem zawsze pingi po 60 na najlepszych serwach a dzisiaj po 200!
Może to przez moje rate w cs? Podajcie jakie macie rate,cl_rate,cl_cmdrate i cl_updaterate w cs.
Może to przez moje rate w cs? Podajcie jakie macie rate,cl_rate,cl_cmdrate i cl_updaterate w cs.
-
- Użytkownik forum
To jest normalne wiedziałeś co brałeś to jest radio tu zawsze skaczą pingi.