Napięcie elektryczne z buta

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

kopalniawiedzy.pl pisze:Na Princeton University powstał silikonowy generator prądu, który zbiera energię z naturalnych ruchów ciała, takich jak oddychanie czy spacer. Generator może zapewnić zasilanie rozrusznikom serca, telefonom komórkowym i innym urządzeniom przenośnym.
Nowy materiał stworzono z ceramicznych nanowstążek zatopionych w elastycznym silikonie. Urządzenie bardzo wydajnie zmienia energię mechaniczną w elektryczną.
Źródło: kopalniawiedzy.pl
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Napięcie elektryczne z buta

Post autor: krystianb »

Piezoelektryki znane są od zawsze. A pomysł dość idiotyczny bo generuje dodatkowe obciążenie mięśni, na pewno nie dla leniwych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:na pewno nie dla leniwych
Ja akurat dużo chodzę więc tego typu wkładki do butów sam móglbym używać :) ale "gorset" to już trochę przesada. Chociaż... np. w stanie nieważkości jest zalecany wysiłek mięśni.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:A pomysł dość idiotyczny bo generuje dodatkowe obciążenie mięśni, na pewno nie dla leniwych.
Jeśli chodzi o buty to raczej dodatkowego obciążenia nie będzie. Pomyśl ile energii się marnuje kiedy "wtupujemy" ją w chodnik :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Jeśli chodzi o buty to raczej dodatkowego obciążenia nie będzie. Pomyśl ile energii się marnuje kiedy "wtupujemy" ją w chodnik
Ilość energii wdeptywanej w chodnik raczej się przecież nie zmieni. Co najwyżej można by to skonstruować tak aby jakoś buty gromadziły energie i oddawały ja przy unoszeniu podeszwy. Z resztą taka technologia jest już używana w nartach wyczynowych, przez co są piekielnie sztywne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A niby dla czego chyba w NY zrobili chodzik, że zamiast zwykłych płyt chodnikowych są płyty przy których jak na nie nadepnie się wytwarza się impuls?
Już to testują. Ruch jest minimalny, praktycznie niewyczuwalny a przy kilku tysiącach maszerujących tamtą ulicą codziennie spokojnie jest prądu na sygnalizację świetlną dla 2 przecznic.

Pomysł niegłupi z tymi mięśniami. Wg mnie to tego nawet nie czuć.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ruch jest minimalny, praktycznie niewyczuwalny
Z tego co czytałem wynika że te płyty w ogóle się nie poruszają - tak samo jak zwyczajne płyty chodnikowe, ludzie nie czują różnicy. Same drgania w jakie wprawiają je idący ludzie wystarczają do wytworzenia sporej ilości energii.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A no widzisz. Ja to na discovery oglądałem. Bardzo fajna sprawa i w gruncie rzeczy nie głupie. :)
Pytanie tylko jak to w różnych warunkach działa m.in. w takiej pogodnie jak u nas teraz. ;) Chyba, że na takie warunki przestaje to działać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Pytanie tylko jak to w różnych warunkach działa m.in. w takiej pogodnie jak u nas teraz. ;)
Jeśli to działa na zasadzie piezoelektryków, to wilgoć może popsuć działanie. Jednak można zaizolować go przed wpływem wilgoci i będzie działać dobrze :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jednak można zaizolować go przed wpływem wilgoci i będzie działać dobrze :)
Problem w tym że moc takiego urządzenia bardzo spadnie - śnieg będzie amortyzował drgania. A u nas chyba w żadnym mieście śnieg z chodnika nie jest zeskrobany do gołej płyty. Najczęściej jest po prostu ubita warstwa śniegu posypana piaskiem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba, że przez chodzenie będzie się wytwarzał prąd, którego część zostanie wykorzystania do utrzymania temperatury plusowej płyty. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Nie sądzę żeby te płyty były na tyle wydajne. Grzałki w końcu są bardzo prądożerne. Nawet jeśli udałoby się utrzymać plusową temperaturę płyty aby śnieg topniał to już na nic innego prądu by nie starczyło :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Problem w tym że moc takiego urządzenia bardzo spadnie - śnieg będzie amortyzował drgania.
To fakt, ciekawe tylko jaka by była moc takiego urządzenia w lato?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:ciekawe tylko jaka by była moc takiego urządzenia w lato?
kopalniawiedzy.pl pisze:To najbardziej wydajny spośród znanych nam piezoelektryków, gdy potrafi zamienić w energię elektryczną aż 80% energii mechanicznej.
Czyli dla człowieka w biegu będzie to 80% jego energii potencjalnej grawitacji.
Nie wiem - na jaką wysokość przeciętnie "podskakuje" środek ciężkości ciała biegnącego człowieka?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Czyli dla człowieka w biegu będzie to 80% jego energii potencjalnej grawitacji.
A raczej zmiany tej energii ;)
KrissTofferr pisze:Nie wiem - na jaką wysokość przeciętnie "podskakuje" środek ciężkości ciała biegnącego człowieka?
Powiedzmy, że to będzie jakieś 10cm, co przy masie człowieka równej 80kg daje energię około 80J, zatem z tego 80%, to będzie 64J. Zatem jeśli to będzie jeden podskok na sekundę, to mamy moc 64W. W przypadku 1 podskoku na 2 sekundy (powolny ruch) będzie to moc 32W. Jakoś dużo...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Powiedzmy, że to będzie jakieś 10cm, co przy masie człowieka równej 80kg daje energię około 80J, zatem z tego 80%, to będzie 64J.
Wydaje mi się że coś jest mocno nie tak w tej teorii, bo "zderzenia człowieka z ziemią" podczas biegu nie są sprężyste, większość energii jest amortyzowana w mięśniach. Żeby takie wyniki były trzeba by biegać na prostych nogach (ałł ale by to było nieprzyjemne)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Wydaje mi się że coś jest mocno nie tak w tej teorii,
To prawda. Lecz niestety danych na temat jaki % energii jest amortyzowany w butach (szczególnie jak to jest biegacz z dobrymi adidasami to więcej energii jest wytracane), mięśniach niestety nie posiadam. Jednak można zobaczyć jaka jest górna granica uzyskiwanej energii :) Ale tak strzelając, to może max 5% tej energii by się dało zebrać.
ODPOWIEDZ