Czy jest sposob aby wymusic HSDPA w modemie?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mankin
Początkujący użytkownik forum

Czy jest sposob aby wymusic HSDPA w modemie?

Post autor: mankin »

Witam

Chciałbym zapytać czy jest jakaś możliwość aby wymusić na stale HSDPA w modemie Huawei ? Pingi do WP na WCDMA sa w granicach 300-500, a na HSDPA 90-110ms wiec różnica dość spora. Grajac w takie gry jak World of Warcraft pakiety wysyłane/odebrane sa nie za duże wiec modem samoczynnie przechodzi w wcdma co oznacza większe pinig :/
Ostatnio zmieniony 2010-02-01, 13:27 przez mankin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy jest sposob aby wymusic HSDPA w modemie?

Post autor: sp6huk »

Jedyną możliwością wymuszenia na stałe HSDPA jest ciągła transmisja danych.

Możesz to zrobić w taki sposób:
start --> uruchom --> cmd --> ping wp.pl -t -l 1400

Oczywiście będzie pobierana pewna dawna KB, innej możliwości nie ma.
Możesz też np. włączyć sobie radio internetowe itp.
mankin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mankin »

A orientujesz sie może ile będzie mniej więcej ta komenda z parametrem takim jak podałeś -l 1400 pobierać danych powiedzmy w 10h sesji ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

mankin pisze:A orientujesz sie może ile będzie mniej więcej ta komenda z parametrem takim jak podałeś -l 1400 pobierać danych powiedzmy w 10h sesji ?
1400 bajtów x2 (download + upload), sobie oblicz ile wyjdzie przez 10 godzin.

Dokładnie to nie liczyłem, tak na szybko to wyszło mi, że przez 10 godzin pobierzesz ~50 MB, i wyślesz ~50 MB danych, więc razem wychodzi ok. ~100 MB. Chyba nic nie przekręciłem :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sp6huk pisze:Dokładnie to nie liczyłem, tak na szybko to wyszło mi, że przez 10 godzin pobierzesz ~50 MB,
Ale po co taka wielka paczka? Czasem wystarczy 100 bajtów ;) No i wtedy generuje się ruch koło 1.1kb/s UL oraz DL, a to jest o wiele mniej ;) U mnie 1400 bajtów daje ruch rzędu 11.8kb/s Są to wskazania DU Meter'a.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Ale po co taka wielka paczka? Czasem wystarczy 100 bajtów No i wtedy generuje się ruch koło 1.1kb/s UL oraz DL, a to jest o wiele mniej U mnie 1400 bajtów daje ruch rzędu 11.8kb/s Są to wskazania DU Meter'a.
Wszystko zależy od sieci. W plusie już byle ruch potrafi hsdpa utrzymać, w play musi być potężna paczka z doświadczeń moich wynika że około 1160 już wystarcza. Aha nie potrzeba wysyłać tego co 1s, ja stosuje co 5s, może można i więcej, jak będę miał czas to będę eksperymentował.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:w play musi być potężna paczka z doświadczeń moich wynika że około 1160 już wystarcza.
To nieźle, lepiej już słuchać w tle radia 24kbps. Tak przynajmniej będzie jakiś pożytek, a nie tylko marnowanie się transferu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:To nieźle, lepiej już słuchać w tle radia 24kbps. Tak przynajmniej będzie jakiś pożytek, a nie tylko marnowanie się transferu.
Jak ma się 8GB zapasu który można by wykorzystać tylko zostawiając kompa na noc(bo w dzień się tego nie da wykorzystać z powodu bajtów stojących a nie płynących łączem),to można sobie pozwolić na takie szastanie transferem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W sumie racja :)
ODPOWIEDZ