Problem : neo na 3 kompy ( w tym 1 laptop) odl ok 150m wieś

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
woyow
Początkujący użytkownik forum

Problem : neo na 3 kompy ( w tym 1 laptop) odl ok 150m wieś

Post autor: woyow »

Witam i pozdrawiam wszdstkich forumowiczów. :)
Bardzo przepraszam że znowu o tym samym ale sam nie dam rady, mam zbyt małe doświadczanie - w temacie wifi.
Problem:
1 dom -- 2 komputery ( 1 stacjonarny i 1 laptop bez wifi) i dostęp do neostrady tp. W obu zainstaluję karty wifi. Całość chcę podzielić za pomocą routera adsl np. Dlink DSL-G624T lub inny.
2 dom -- w odległości około 150 m na drodze tylko 1 duże drzewo, będzie tam laptop z wbudowaną kartą wifi/ ew na pcmcia ( wolałbym jednak wbudowaną)
Pytania:
1.Czy router adsl Dlink, czy może inny (dobry i tańszy) - całość będzie chodziła raczej bez mojego nadzoru korzysta rodzina, bo ja mieszkam gdzie indziej.
2. W domu nr 1 ,czy komp. stacjonarny musi byc połączony z routerem po kablu czy można w obydwóch komputerach zainstalować kary bezprzewodowe i czy to bedzie działało.
3. Co z anteną zewnetrzną i jaką antenę użyć - chyba kierunkową np. allegro czy może inną np antenę panelową ???? Jaki przedział cenowy chciłabym coś do 50-100 zł.
4. Jesli do routera podłączę antenę zewnętrzną to co z anteną wewnątrz budynku, czy jest mi potrzebna antena wewnętrzna????
5. Będzie szansa na działanie internetu i sieci w 2 budynku na laptopie z kartą wifi wbudowaną czy lepiej zakupić wifi na pcmcia lub usb z mozliwością podłączenia 2 zewnętrznej anteny na 2 budynku?
Chciałbym jak najmniej kabli.
Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem : neo na 3 kompy ( w tym 1 laptop) odl ok 150m wieś

Post autor: MaxFM »

Ad 1. moze byc
Ad 2. najlepiej po kablu bo po wifi to router musiałby byc w tym samym pomieszczeniu co pc albo korzystac ze standardowej ant. (ktorej nie bedzie a dlaczego, to w dalszej czesci)
Ad 3. NIE KUPUJ NA ALLEGRO. 90% ant. to szajs. Na taka odległosc wystarczy 2x TO
Ad 4. w promieniu kliku m od routera bedzie działac, dalej juz niebardzo.
Ad 5. Lepiej dokupic karte na usb i podpiac ant. zewn. lub ap i ustawic w tryb repeater. Ew. karte pcmcia z wyjsciem na ant. zewn.
woyow

DZięki bardzo za info

:wink: Dzięki ogromne.
Niestety mam jeszce kilka pytań.
bardzo mi zależy aby był dobry zasięg wifi w domu nr 1 i 2.
Dom nr 1 -> co zrobić aby był dobry zasięg z routera adsl i czy to jest mozliwe i w miarę tanie - 2 anteny(wew i zew) i 1 router
Dom nr2 -> myslę nad opcją zainstalowania AP razem z anteną ( np taką jaką mi poleciłeś) w trybie repeater ( jedo antenka wewnętrzna da radę aby osłużyć dom ( parter i 1 piętro) ale czyli dobrze rozumiem mam kupić jeszce 1 router wifi i jak ztymi antenami ??? troszkę tego nie rozumiem.
Pozdrawiam wszystkich pomocnych forumowiczów.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

W domu 1 postawic AP 9oprocz routera) ustawic na inny kanał niz router i podpiac do niego kompy po wifi.
W domu 2 powinien wystarczyc ap w trybie repeater na stand. antence ew. mały panelik.
woyow

Ok

Bardzo dziękuję :oops: :?:
Mam jescze pytanie dotyczace:
1. 2 dom- wystarczy sam ap(repeater) już bez zewnetrznej anteny? - zresztą myslalem o ap d-linka np DI-524/DWL-900AP+ czy może jakiś inny , te d-linki mają tylko 1 antenę.
2. 1 dom- jezeli wezmę d linka DSL-G624T i router np DI- 524 to łącze je za pomocą kabla sieciowego ( złacze RJ45)?
3. 1 dom-może inna konfiguracja np: modem ADSL ( DSL 320T -jestem nudny z tą firmą) + router Linksys WRT54GL = wyjdzie ok 400 zł więc taniej ma 2 anteny to jedną mozna podpiąć zewnętrzna antenę( ta która mi poleciłeś)
4. A może zamiast DSL624T kupić DSL-G604T, są tanie używki na allegro? np tutaj
Jeszcze raz bardzo przepraszam za marudzenie ale może powinienem przestawić sie na inna firmę i nieco wiecej sie douczyć o wifi i lan. :oops: :idea:
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

1. wystarczy, pod warunkiem, że ant. bedzie sie widzec z nadawcza (w domu 1), stawiasz np na oknie. Di to nie ap tylko router i ni ma funkcji repeater. 900 tak
2. Po co Ci 2 routery ?? DSL-G624T to jest router, potrzebny ap np taka 900-ka jak podałes wczesniej. Tak, łaczysz kablem sieciowym (skretka) i ustawiasz inne (rozne, odstep min 5) kanały
3. Nie, z tymi 2 ant. to nie tak działa. Polega on na tym, że ap sprawdza z której anteny odbierany sygnał jest mocniejszy i ten przekazywany jest do dalszego przetwarzania. Tę samą antenę wybiera następnie do wysyłania swoich danych wiec tutaj to nie przejdzie.
4. d-linki do uzytku domowego sa ok, co do douczenia to poczytaj
TO
woyow

Dzięki

:lol: :P :lol:
Dziękuję jeszcze raz za porady może s ię jakoś uda.

Oto sprzęt jaki zakupiłem/ kupuję.

1 dom ---> router D-link dsl-g624t, ap dlink DWL-G700AP, kompy maja kary sieciowe wifi , antena zew trigger i 7 m kabla ( końcówka na kablu do routera to rp-sma wtyk , tak? )
2 dom---> nie bedzie zasiegu z okna bo nie ma okna na 1 dom, ściany bardzo grube ( ok 30 cm) - dlatego postanowiłem : antena trigger+ 10 m kabla i ap linksys WAP54G-EU czytałem o tym w jednym twoich postów.

Pozdrawiam i Bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Neo na dwa kompy
Podobnie jak wyżej tylko odległość 200m (+- 20m) krzaczory niestety są. Nie jest to gesty las, ale widzimy się tylko w zimie, gdy liście opadną.
Proszę mi polecić co powinienem kupić? Interesuje mnie sprzęt solidny, niezawodny i prosty w obsłudze i z dobrym manualem. ( jestem początkującym w WiFi a vipa zrobiłem na gc75 i GPRS z Plusa 8) )

Chce aby router był w miarę bezproblemowy gdyż osoba, która ma udostępnić mi net jest lekarką i mieszka samotnie. Ajak to lekarze mają w zwyczaju jedzie do szpitala na tzw. dyżur i nie ma jej czasem ze 3 dni. Co do anten to, jestem skłonny zapłacić więcej i mieć antenę o oczko wyższą niż potrzeba dla świętego spokoju.
Jakie będą pingi w takiej sieci?, bo w GPRS 800ms to już szybko :cry: .
Jak to jest z tą neostradą są jakieś kary za udostępnianie obcym czy nie? Bo to różnie piszą
Latka lecą...
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Sprzet podobnie jak wyzej tylko czy Ty masz pc czy lapa? Jesli PC to router taki sam moze byc, w pc ładujesz np dwl-520+ + antena np PANEL, przy routerze moze byc taka sama. Jeszcze jedno, na jakiej wysokosci bedziesz chciał załozyc ant. ? Ja polecam powyzej lub ponizej koron drzew i polaryzacja pionowa. Dla przykładu powiem ze mnie hulało to na takich panelikach przez park ok 150m drzew, pingi rzedu 10-20 ms, sygnał -42dB(bardzo dobry). Jesli chodzi o udostepnianie neo poza lokal to jest to oczywiscie zabronione (zapis w umowie) :?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

MaxFM pisze:Dla przykładu powiem ze mnie hulało to na takich panelikach przez park ok 150m drzew
Nad czy pod koronami drzew :?: bo jedyne co mi sie udało, to wycięcie kilku konarów i jest prześwit. Pozostało kilka gałęzi ale jest o niebo lepiej.
U mnie nad ani pod koronami nie wchodzi w rachubę- różne drzewa i teren nierówny.

Ja mam blaszaka lekarka też ma kupić blaszaka, czasem przejeżdża do niej syn z laptopem. Router będzie na piętrze jej komputer na parterze, w prostej lini jakieś 5m +-2. Czy sygnał przebije sie przez strop :?:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

sardo nunspa pisze:Nad czy pod koronami drzew
pod, miedzy pniami, troszke gałezi zasłaniało
sardo nunspa pisze:Router będzie na piętrze jej komputer na parterze, w prostej lini jakieś 5m +-2. Czy sygnał przebije sie przez strop :?:
spokojnie 8)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

@ Max FM Historia z TPsa skończyła się tak:

http://www.bez-kabli.pl/ftopic5015.html

Teraz jest możliwość przyłączenia radiówki. Problemy są takie:
Sygnał bardzo słaby 7 do 20% i skacze, odległość 1200m zasłania chałupa sąsiada. Antena nadajnika jest prawie na linii ziemi (bo górka). Mieli babę Yagę, ale nic nie łapała i dali duży panel. Na razie nie chodzi, ale powiedzieli, że dadzą maszt 2 metry i Panel ewentualnie małą parabolę. Sygnał mają dobry, bo montowali na bloku i choć drzewa zasłaniały łapali 78procent z odległości 2200m. Czy warto? Nie chcę, by oni u mnie mieszkali i ciągle poprawiali sieć. Wyglądają na solidnych. Jakieś sugestie…

PS apek Planet WAP 4033
Latka lecą...
ODPOWIEDZ