Bardzo przepraszam że znowu o tym samym ale sam nie dam rady, mam zbyt małe doświadczanie - w temacie wifi.
Problem:
1 dom -- 2 komputery ( 1 stacjonarny i 1 laptop bez wifi) i dostęp do neostrady tp. W obu zainstaluję karty wifi. Całość chcę podzielić za pomocą routera adsl np. Dlink DSL-G624T lub inny.
2 dom -- w odległości około 150 m na drodze tylko 1 duże drzewo, będzie tam laptop z wbudowaną kartą wifi/ ew na pcmcia ( wolałbym jednak wbudowaną)
Pytania:
1.Czy router adsl Dlink, czy może inny (dobry i tańszy) - całość będzie chodziła raczej bez mojego nadzoru korzysta rodzina, bo ja mieszkam gdzie indziej.
2. W domu nr 1 ,czy komp. stacjonarny musi byc połączony z routerem po kablu czy można w obydwóch komputerach zainstalować kary bezprzewodowe i czy to bedzie działało.
3. Co z anteną zewnetrzną i jaką antenę użyć - chyba kierunkową np. allegro czy może inną np antenę panelową ???? Jaki przedział cenowy chciłabym coś do 50-100 zł.
4. Jesli do routera podłączę antenę zewnętrzną to co z anteną wewnątrz budynku, czy jest mi potrzebna antena wewnętrzna????
5. Będzie szansa na działanie internetu i sieci w 2 budynku na laptopie z kartą wifi wbudowaną czy lepiej zakupić wifi na pcmcia lub usb z mozliwością podłączenia 2 zewnętrznej anteny na 2 budynku?
Chciałbym jak najmniej kabli.
Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi