Brak wolnego portu
Moderator: Moderatorzy
-
mały73
- Stały użytkownik forum
Brak wolnego portu
Witam.Od kilku lat walczę z TP o internet stacjonarny.Tzn.Od początku założenia linii telefonicznej.Na początku był problem łącza cyfrowego.Jak wiadomo Neo chodzi na analogowym więc zgodziłem się na zmianę łącza z cyfrowego na analogowy.Podpisałem umowę i czekałem na upragniony internet.Po ok. 2 tygodniach przyszło do mnie pismo o Braku Wolnego Portu w Centrali
.Na jakiś czas sobie dałem spokój.Od tamtej pory dużo osób zrezygnowało ze stacjonarki więc pomyślałem że jakieś port może być wolny.Dodam jeszcze że przez ten czas zmieniłem operatora na Telle 2(teraz Netia).Nie wiele myśląc zadzwoniłem na Błękitną linię w celu podpytania się czy są możliwości techniczne.Co się okazało to są.Po jakimś czasie znów zadzwoniłem i drugi raz mi potwierdzają.Wspomniałem też że był w/w problem ale dostałem odp że widocznie jakiś port się zwolnił.No to za telefon i dzwonie do Netii.Umowa podpisana
.Niestety po 3 tygodniach dostałem odpowiedź że TP po sprawdzeniu warunków technicznych oznajmiła znów brak wolnego portu
.jak to jest ze w TP się da a jak chce korzystać z usługi Netii to już nie.Od tamtej porty co 3 miesiące podpisuje umowę z Netią ale odpowiedz jest niestety taka sama. Jak ja sam zrezygnuje z telefonu to wolny port będzie i może wtedy mi podłączą internet stacjonarny właśnie na tym porcie
bo już nie mam żadnego pomysłu
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 22:18 przez mały73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Brak wolnego portu
Podpisać umowę w TP na rok. Po roku przejść na Netię bo nie będzie TP miała argumentu. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
mały73
- Stały użytkownik forum
Niestety dzwoniłem do TP w celu zawarcia umowy. Niestety od razu dostaje informacje o braku wolnego portu. Każą mi czekać aż ktoś zrezygnuje z łączaja.michal pisze:Podpisać umowę w TP na rok. Po roku przejść na Netię bo nie będzie TP miała argumentu.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-05, 19:30 ]
Proszę stosować spację po kropce.
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:30 przez mały73, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście,że argument będzie.ja.michal pisze:Po roku przejść na Netię bo nie będzie TP miała argumentu.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki? Nagle problemy i nie ma portu? ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zwyczajny.ja.michal pisze:Jaki?
Jest zazwyczaj kolejka oczekujących na port,i abonent zwalniający go po wypowiedzeniu umowy (celem przejścia do opa alternatywnego) traci go na rzecz pierwszego w kolejce.
Takie życie
-
mały73
- Stały użytkownik forum
Nic nie rozumiem. Dużo portów się zwolniło. Nikt na wsi nie posiada internetu stacjonarnego bo jak pisałem wcześniej łącza były cyfrowe i z mojej wiedzy to ja się tylko przerzuciłem na analogowe ponieważ ktoś mi podpowiedział że jest taka możliwość. Cała infrastruktura u nas była zakładana w 99/2000 roku więc taka stara nie jest.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pytanie,czy portów DSL,czy telefonicznych.mały73 pisze:Dużo portów się zwolniło.
-
mały73
- Stały użytkownik forum
No właśnie tego nie wiem. Może ta centralka nie ma portów DSL ale przecież by mi nie truli głowy że raz można a potem nie i tak w kółko.
-
marens
- Guru bezprzewodowy
10/11 lat w telekomunikacji to wieki.mały73 pisze:Cała infrastruktura u nas była zakładana w 99/2000 roku więc taka stara nie jest.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
mały73, mi się nie podobają te "łącza cyfrowe".
Czy czasem nie chodzi o analogowe linie zwielokrotnione cyfrowo za pomocą PCM ?
Bo jakoś nie chce mi się wierzyć,że wszystkim w Twojej miejscowości pozakładali ISDN
Bo jakoś nie chce mi się wierzyć,że wszystkim w Twojej miejscowości pozakładali ISDN
-
mały73
- Stały użytkownik forum
Żeby zamówić Internet musiałem zmienić łącze z cyfrowego na analogowe. Tyle wiem. O tamtej pory rozchodzi się tylko o wolne porty. O nic więcej.Bynajmniej taką dostaję informacje po zawarciu umowy i weryfikację możliwości technicznychPatryk pisze:mały73, mi się nie podobają te "łącza cyfrowe".
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to zapytam "obrazkowo" - czy przed zmianą na linię analogową miałeś w domu podłączone do gniazdka telefonicznego takie pudło:mały73 pisze:Tyle wiem.
http://img684.imageshack.us/img684/7126/imag0013.jpg
a dopiero do niego telefon ?
-
mały73
- Stały użytkownik forum
Nic takiego nie miałem. Po prostu gniazdko i telefon
Ostatnio zmieniony 2010-02-06, 17:37 przez mały73, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to nie miałeś też linii cyfrowej,a analogową zwielokrotnioną za pomocą cyfrowego urządzenia,tzw.peceemki (od modulacji PCM).Nic takiego nie miałem. Po prostu gniazdko i telefon
Zastosowanie PCM w nowej (jak twierdzisz budowana na przełomie wieków) sieci telefonicznej świadczy wybitnie o problemach z zasobami kablowymi albo właśnie klasycznymi portami analogowymi na centrali.
Może być ciężko coś uzyskać,bo DSLamów też pewnie wiele w okolicy nie ma.
-
mały73
- Stały użytkownik forum
No być może. Przypomniało mi się że miałem podobne urządzenie kiedy korzystałem z usługi "numer internetowy tp". Faktycznie mi to zdemontowali kiedy zmieniłem łącze na analogowe. Ale chyba to było potrzebne żeby nie blokować linii telefonicznej podczas połączenia z internetem. Dokładnie jak to było to nie pamiętam 
Ps. Centrala i cała infrastruktura jest z tego samego roku tak samo jak w sąsiednich wsiach tej samej gminy(dostęp do szerokopasmowego internetu mają).
Ps. Centrala i cała infrastruktura jest z tego samego roku tak samo jak w sąsiednich wsiach tej samej gminy(dostęp do szerokopasmowego internetu mają).