iplus rozlacza sie :( prosze pomozcie , karta PCMCIA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcia
Początkujący użytkownik forum

iplus rozlacza sie :( prosze pomozcie , karta PCMCIA

Post autor: Marcia »

Witam serdecznie !

Moja sprawa dotyczy iplusa , a zwlaszcza modemu (tak mi sie wydaje)
problem polega na tym ze , co jakis czas iplus sam sie rozlacza , oczekiwanie na powrotu sygnalu jest stratą czasu , a przy pingowaniu stronki wp.pl , nie mam odpowiedzi od servera. Mysle ze to wina modemu poniewaz na poprzednim laptopie mialam podobny problem.
Jak ktos moze mi pomoc to bardzo prosze pisac.
posiadam laptopa toshibe l20-205 , a modem to karta PCMCIA EDGE/GPRS ,model : Globetrotter EDGE stona producenta na ktorej nic nie ma to www.option.com , do laczenia uzywam iplus manager'a z aktualna wersja i nie wiem co jest nie tak! :( prosze o pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: iplus rozlacza sie :( prosze pomozcie , karta PCMCIA

Post autor: ja.michal »

Hey Marcia!

Po 1 proponuje wywalić iplus manager'a i przejść na GlobeTrotter Mobility Manager. A może i lepiej Dial-up zrobić.
Po 2 proponuje firmware wgrać nowy do karty !!Na własną odpowiedzialność!!. Tutaj
Po 3 też miałem problem z tym modemem i...

Dzwoniłem do ery (mam blueconnecta) i mówiłem im o tym problemie. Dostałem odpowiedź, że od nich wszystko ok.
Po wielu bojach doszedłem co nie tak.
W moim wypadku przegrzewał się modem. :x Działo się tak przez to, że modem miał mały zasięg i wykonywał wiekszą prace co skutkowało właśnie wzrostem temperatury. No i rozłączało. Kupiłem antenke i jest ok. :) No chyba, że jest ciepło bardzo tam gdzie siedzę to wtedy czasami rozepnie.

Jak używasz XP to proponuje zainstalować SP2 (jeśli nie masz). Też jest różnica, a przynajmniej ja zauważyłem. :)

To co ja mogę pomóc. :)

Pozdro ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A pochwal się zasięgiem.Być może tu leży problem.Jeśli modem zgubi zasięg to po prostu się rozłancza.Pomóc może zdecydowanie antena zewnętrzna.
Awatar użytkownika
Marcia

ja.michal "GlobeTrotter Mobility Manager" a co to ? :P ( za soft) i skad takie cudo pobrac ? i najwazniejsze....czy jest sens ?poniewaz uzywalam juz "autoconnecta" niby aplikacja inna ale problem ten sam...

co do zasiegu...hmmm...mieszkam w Bydgoszczy :wink: wiec z zasiegiem raczej nie ma problemu , zwykle na Managerze brakuje 1-2 kreski od konca , wiec mysle ze cos tam lapie.

Tez do nich pisalam ale oni sie tak znaja...ze kazali mi pobrac aktualna wersje iplus managera i z glowy (next please) , mysle czy cos z zasilaniem czasami wszystko ok...tylko jakby tu doprowadzic dodatkowe? albo chociaz ustawic do gniaza PCMCIA ,stale nie "pulsujace" jak zwal tak zwal , chodzi o to ze nowsze laptopki (czytaj moj :oops: ) moja taka oszczednosc energii , ze niby prad jest doprowadzony ale sa mikoprzerwy ktore teoretycznie nie powinny miec wplywu na prace modemu...a moze jednak ? co o tym sadzicie ? jak napiszecie tak zrobie :P

WinXpSP2 z wylaczonymymi "barierami" i innymi bajerami
iplusowacy proponuja mi oddac modem na sprawdzenie , ale wtedy pozbywam sie go na 2 tyg :( dla mnie to wiecznosc (ja mam studnia i niedlugo zaliczenia ! :wink: )

Dzieki ze probujecie mi pomoc :wink:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

GlobeTrotter Mobility Manager to soft firmowy optiona.
Do pobrania jest Tutaj albo Tutaj(strona Ery)

Można gdzieś w bios-ie kompa pogrzebac, żeby ustawić ten port pcmcia. Powinno coś być.
A jak to nie da rady to jednak proponuje zanieść modemik do przeglądu.

A co do tego wgrywania firmware-u to bratu w SE GC 89 wgrałem nowy i pomogło, a też mu rozłączało.

Jak masz w lapsie irda/bluetooth/kabelek i telefon z GPRS/EDGE to zabierz sim wsadź do telefonu i 2 tygodnie się przemęczysz. Nawet na samym GPRS-ie no, ale zawsze połączenie ze światem jest. :)

Na koniec przyszedł mi skrajny przypadek do głowy.
Może karta sim traci docisk do tych "nóżek"? No ale mówię to skrajna opcja. :)

<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mam pomysłów jak tu można jeszcze pomóc Ci Marcia. :(

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Jaco

A sprawdzałaś kompa jakimś antyvirem.Może coś siedzi w systemie i utrudnia życie.
Awatar użytkownika
Marcia

Witam ponownie :)

Dobrze sprobuje wgrac nowy firmware...mam nadzieje ze nic nie pomyle :oops: jakbys mogl wskazac firmware na moj model bylabym wdzieczna
Nastepnie pobiore GlobeTrotter Mobility Manager'a. (60MB+ chyba na noc to sobie zostawie :wink:
Mam nadzieje ze cos to pomoze :)

W biosie nic nie ma , juz szukałam wczesniej :?
jak faktycznie nic wasze porady nie podzialaja , zostane zmuszona oddac go na servis :( ale i tak dzieki i bede was informowac o postepach w tej sprawie.

Jaco nie...nie mam zadnego walla i zadnej bariery i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> zadnego wirusa :) skad ta pewnosc ? Otoz zrobilam sobie obraz partycji wtedy gdy wszystkie potrzebne programy byly zainstalowane , tylko windows i podstawowe sterowniki mam na C :) co jakis czas przywracam obraz :)

Wiem zdolna ze mnie bestia :) profil matematyczno...informatyczny mialam :) (nie bylo nic innego z matematyka ale teraz nie zaluje ;))
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Masz Globetrotter EDGE czy Globetrotter Combo EDGE??
Awatar użytkownika
Marcia

Typ : Karta PCMCIA EDGE/GPRS
Model :Globetrotter EDGE

o zadnym combo nie ma mowy :) chyba ze obsluga edge i gprs mozna nazwac combo ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

hehe Combo to znaczy, że jest jeszcze Wlan :)

Ale skoro masz GlobeTrotter EDGE to tutaj jest firmaware. ;)
Nie powinnaś nić skopać skoro informatycznka ;P Ale robisz to na własną odpowiedzialność! :) Ja tylko podpowiadam. :)

A i taka podpowiedź przy wgrywaniu firmware-u.
Po 1 wyjmij karte sim.
Po 2 po wgrywaniu nie wyjmuj modemu z portu przez okolo 1-2 min!
To tak skrótowo jak niechce Ci się szukać. :wink:

Pozdro ;)
Awatar użytkownika
Marcia

Czesc!

niestety firmaware nie przyniosl skutku :(
iplus caly czas gubi zasieg niewadomo czemu :?

Chyba z aplikacja nowa dam sobie spokoj...ale co mi szkodzi sprobowac, jednak sadze ze sama zmiana aplikacji za duzo nie da , poniewaz tak jak mowilam mialam juz innego polaczenie i problem byl ten sam.

Masz moze jeszcze jakies pomysly ? ;) albo ktos inny moze jeszcze cos doradzi...
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Kup jednak antenę choćby zwykłego bata, bo może elektronika laptopa zakłóca sygnał albo odwrotnie, a tak masz sygnał doprowadzony po ekranowanym kablu. Dzięki takiemu rozwiązaniu np. głośniki nie wydają mi charakterystycznych „komórkowych” dźwięków.

ps. masz obraz partycji, zaimponowalaś mi :D to jest nas dwoje na tym forum :wink:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Marcia

hmmm...z tym batem drastyczne rozwiazanie lecz ciekawe ;)
jednak najpierw dam modem "specom" z iplusa , niech mi tylko powiedza ze wszystko jest ok....oh...moja zemsta bedzie okrutna :P
zazadam zwrotu pieniedzy za oplaty miesieczne ;)

nowa aplikacja tez nie dalala skutku...zadne nowe rozwiazania nie przychodza mi do glowy :?

sardo nunspa umiem wiele ciekawsze rzeczy jeszcze robic :oops: ;)
a tak na powaznie...dla mnie to glupota obciazac sobie procka i spowalniac kompa co raz to nowszymi antyVirami , jak ma sie obraz to zyskuje sie bezpieczenstwo no i wydajnosc! a to najwazniejsze ;)

Jak tylko bede cos wiedziala w sprawie modemu to sie odezwe , puki co bede pozbawiona netu :? , no chyba ze ktos jeszcze cos zaproponuje.
Awatar użytkownika
Jaco

Ja jeszcze zaproponuję Ci program @pogara.Gościu namęczył się dużo aby zrobić ten program ale działa prawie z każdym modemem.Wypróbuj ,naprawdę warto.
elgritone

Post autor: elgritone »

witam, dotej pory uzywalem simdaty w iplusie i bylo bez problemu, teraz kupilem blueconnecta i wywala mi program, tzn wyglada to tak ze transfer znika, program nie moze sie rozlaczyc, po restarcie systemu wyskakuje sprawdzanie spojnosci danych.. nigdy mi sie to nie zdarzylo w iplusie. to samo sie dzieje z programem orginalnym jaki do niego mam (vodafone mobile costam) i w GTMM. Moja karta to Option Globe Trotter (pierwsza generacja) laptop Acer Travelmate 2413. jesli gdzies sie jus sie ten temat powtorzyl to przepraszam ale nie wiem co mam zrobic. pomozecie cos?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

elgritone pisze: kupilem blueconnecta i wywala mi program, tzn wyglada to tak ze transfer znika, program nie moze sie rozlaczyc,
To masz duży problem. Ja zanim zdecydowałem się na wybór operatora przetestowałem wszystkie sieci przy pomocy prepaidów. No i Era się sypała właśnie w ten sposób (bez sprawdzania spójności) jak u Ciebie. Co ciekawe do nadajnika plusa mam ok. 8-9 km. w prostej linii a do nadajnika ery 4-5km. Teren pagórkowaty i krzaczory – Podbeskidzie :) Używałem wtedy (i teraz) anteny kierunkowej. Co jeszcze ciekawsze Era ma tu b. dobry zasięg jeżeli chodzi o rozmowy komórkowe.
Skoro masz laptopa to możesz się przemieszczać i próbować z różnych miejsc się łączyć, bo może obaj mieszkamy w takiej Erowej dziurze, gdzie nie sposób się połączyć z netem.
Latka lecą...
elgritone

uzywalem tego modemu kilka razy z karta ery (zwyklego abonamentu) i dzialalo bez zadnych problemow. jesli chodzi o zasieg, w domu mialem okolo polowy kresek, a po przyjezdzie na studia mam maksymalny. co ciekawe, zauwazylem ze znacznie czesciej wywala neta jak uzywam mozzili albo opery, przy expolerze rzadziej.. a moze tylko mi sie zdaje. jeszcze uruchomie linuxa i zobacze co tam sie bedzie dzialo. a moze pomogla by zmiana firmware??

EDIT:

bo sprawszalem tego firmware i jest z 2003 roku, wiec moze to by pomoglo??????

Edytuj posty nie pisz jednego pod drugim. ->bob
END EDIT.
Awatar użytkownika
Jaco

Pamiętaj że robisz to na własne ryzyko.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mi osobiści pomogła zmiana firmware-u. :)
A miałem podobną sytuację. :)

Ale jak Jaco powiedział:
"Pamiętaj że robisz to na własne ryzyko."

Pozdro ;)
elgritone

hmm... a jaka jest szansa na spartaczenie tego? firmwara.. z tego co wyczytalem to wystarczy sciagnac i zainstalowac, nie trzeba zadnych kodow ani nic??
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

elgritone pisze:hmm... a jaka jest szansa na spartaczenie tego? firmwara.. z tego co wyczytałem to wystarczy sciagnac i zainstalowac, nie trzeba zadnych kodow ani nic??
Szansa zawsze jest :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=18265#18265
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Żadnych kodów.

1: Ściagasz nowy firmware (odpowiedni do swojego modemu)
2: Wyjmujesz modem z portu
3: Wyjmujesz karte sim
4: Wkładasz modem spowrotem do portu
5: Włączasz ściągnięty firmware i program sprawdza wersje w modemie i pyta czy aktualizować.
6: Po aktualizacji zostaw modem w porcie przez 1-2 min.
7: Potem wyjmij modem
8: Włóż sim
9: Karte do portu...

...i jazda :)

Na własną odpowiedzialność oczywiście to robisz. :)

Pozdro ;)
elgritone

no i sie zrypalo:((((((( co mam teraz zrobic? idzie to jakos odkrecic?
Awatar użytkownika
Marcia

elgritone tak na poczatku , to jest moj temat takze tak btw bys mogl mnie przeprosic ,a nie wcinac sie w temat...jezeli juz tak zrobiles to teraz masz na swoje ,

co teraz masz zrobic ? ja bym poszla do servisu , nawrzeszczala na nich ze to co dostalam nie jest zgodne z usluga i umowa jaka podpisalam i liczyc na cud ze Ci to zrobia na gwaracji ;) wiesz teoretycznie ze cos cie sie zrypalo nie znaczy to ze utraciles gwaracje, no chyba ze juz go robierales :?

Mialam (mam jeszcze) ten sam problem net sie rozlaczal w dziwny sposob rezwane polaczenie ktore nie moze byc wznowione , moj firmware powiodl sie sukcesem (dzieki ja.michal :wink: ) jednak nie przynioslo to skutku , takze oddalam modem do servisu no i czekam...puki co pracuje na SE K600i ktory ma 3G , a ze w Bydzi w iplusie jest UMTS to dobrze sie bawie ;)

co sie stalo z moim modemem...i co w nim wykryli napisze jak mi go oddadza , zalamie sie jak powiedza ze wszystko jest ok :shock:
ale to raczej niemozliwe

DODANE...
Jaco pisze:Ja jeszcze zaproponuję Ci program @pogara.Gościu namęczył się dużo aby zrobić ten program ale działa prawie z każdym modemem.Wypróbuj ,naprawdę warto.
I tu prozba do Ciebie Jaco , wiesz ja jestem nowa na tym forum takze jakbys mogl link do tego programu/postu podac to bylabym wdzieczna :)
Dzieki i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2006-11-07, 15:59 przez Marcia, łącznie zmieniany 1 raz.
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

to moze ja kolege wyrecze : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3241

:-)

Aczkolwiek na rozlaczanie on niewiele pomoze. To wszystko zalezy od sterownikow, zasiegu i stopnia obciazenia sieci itp.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pogar, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Awatar użytkownika
Marcia

Dzieki bardzo :)

ale sie przylozyles ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Marcia pisze:niestety firmaware nie przyniosl skutku
iplus caly czas gubi zasieg niewadomo czemu
No to nie ma co zwlekać i oddać modem do serwisu.Oddając go skorzystaj z przywileju telefonu zastępczego.Poczytaj jaki ma modem.Ja tak zrobiłem kiedy swój modem oddawałem aby zdjeli z niego simlocka.Wziołem wtedy Nokię 6310 i z pomocą bluetooth łączyłem się z netem.Aha: trzeba mieć BT :lol:
ODPOWIEDZ