heja :) pomocy :D

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafal3301
Początkujący użytkownik forum

heja :) pomocy :D

Post autor: rafal3301 »

Hi. Mieszkam na wsi i mam modem Huawei E156G i mam problem z wymuszeniem stacji bazowych :/
w mojej okolicy jest ich pełno ale chciałbym używać tego co obsługuje 3G
Oczywiście używam TNI.
Pomóżcie proszę, moja prędkość na EDGE osiąga maks. prędkość 40kb/s na początku a potem i tak maleje do 5-15 kb/s :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: heja :) pomocy :D

Post autor: sp6huk »

Podaj nazwę tej miejscowości oraz powiat/gminę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rafal3301 pisze:Mieszkam na wsi i mam modem Huawei E156G i mam problem z wymuszeniem stacji bazowych
Nie ma możliwości wymuszania stacji bazowych. Jedyne co możesz zrobić to użyć anteny zewnętrznej kierunkowej.
Nie pomagam na PW!
rafal3301

powiat świecki, gmina bukowiec, wieś przysiersk. Myśle gdybym troche poszperal to moze udalo mi sie odebrac sygnal z miasta do ktorego mam tylko 6 km HELP :D
szkoda ze w TNI w wymuszaniu nie ma akura mojego modemu :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Masz bardzo dużą szansę na złapanie sygnału 3G Plusa (bo o tą sieć chyba chodzi, nic nie napisałeś na ten temat, wywnioskowałem to z twojego podpisu). Najbliższy node B znajduje się w miejscowości Świecie przy ul. Bydgoskiej 1 (~6,5 km), oraz ul. Tucholskiej 1 (~7 km). Jeżeli chodzi o antenę to możesz wybierać pomiędzy
TAKĄ od Bestpartnera, a TAKĄ od Cybertech'a. Jednak wcześniej proponowałbym Ci sprawdzić przy pomocy telefonu komórkowego, obsługującego technologię UMTS, czy jak wyjdziesz na zewnątrz, to łapie Ci sygnał UMTS, i czy jest możliwość połączenia się z siecią.
rafal3301

hi ciekawostka

przeczytałem w jednym poście ze można sprawdzić czy w ogólę bez anteny 3g łapie:

Spróbuj wymusić 3G w następujący sposób:
start --> uruchom --> cmd.exe --> wpisujesz ping wp.pl -t - l 1400 (jeżeli będzie komunikat upłynął limit czasu żądania to zmień wartość 1400 na mniejszą).

I uruchomiłem to i wyskoczyły mi nast. dane:

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, utracone = 0 <0% straty>
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w milisekundach:
Minimum = 656 ms, Maksimum = 1401 ms, Czas średni = 912 ms

Co oznaczają te dane ??:P Hilfe hehe

Nudziiiii mi się 4 tyg. ferii.....................................
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

rafal3301 pisze:Spróbuj wymusić 3G w następujący sposób:
start --> uruchom --> cmd.exe --> wpisujesz ping wp.pl -t - l 1400 (jeżeli będzie komunikat upłynął limit czasu żądania to zmień wartość 1400 na mniejszą).
Tak to po pierwsze się nie wymusza , możesz spróbować przez program TNI z naszego forum , tam jest taka opcja wymuszenia 3G.
rafal3301 pisze:Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, utracone = 0 <0% straty>
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w milisekundach:
Minimum = 656 ms, Maksimum = 1401 ms, Czas średni = 912 ms
Co oznaczają te dane ??:P Hilfe hehe
Te liczby w "ms" oznaczają czas odpowiedzi z serwera.W twoim przypadku są duże wachania i długa odpowiedź. Na EDGE pingi powinny być ~250 akurat tyle mam u siebie i ok ~100-150 na HSDPA.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rafal3301 pisze:przeczytałem w jednym poście ze można sprawdzić czy w ogólę bez anteny 3g łapie:
To jest sposób na utrzymanie HSDPA, jeśli przy bezczynności modem przechodzi na UMTS (3g) ;) Ale musisz mieć zasięg 3g.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rafal3301

hi czy będe płacił??

Hi. Małe pytanie. Mam sony ericcson k550i i jest tam edge. Spróbowałem raz przełożyć kartę SIM z modemu do tel. i się udało. Połączyłem sie przez bluetooth z kompem i zasięg miałem lepszy bo aż 5 kresek :D. Tylko nie wiem czy jak jestem połączony z internetem, czy płacę za to połączenie czy nie?? :/ i nie wiem czy mi się wydaje czy naprawdę szybciej chodzi mi z komórki ten internet czy lepiej z modemu standardowo używać go heh
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

rafal3301 pisze:ylko nie wiem czy jak jestem połączony z internetem,
Otwórz przeglądarkę i się przekonaj.
rafal3301 pisze:czy płacę za to połączenie czy nie??
Jeśli połączyłeś się przez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i prawidłowy numer dostępowy to nic więcej nie będziesz płacił.
rafal3301 pisze:i nie wiem czy mi się wydaje czy naprawdę szybciej chodzi mi z komórki ten internet czy lepiej z modemu standardowo używać go heh
A to już zależy od ciebie. Jak chcesz się bawić w przekładanie karty sim.
ODPOWIEDZ