[Nordisk] co i jak
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
[Nordisk] co i jak
Przeglądałem http://mapa.btsearch.pl/ i znalazłem nadajnik nordiska ok 7 KM odemnie. Chce was zapytać jak to sie ma z przejściem przez lasy xD. Pozatym chciałbym usłyszeć jakieś opinie wasze. Mieszkam we wsi Rybojady w gminie Trzciel woj. Lubuskie. Jeszcze jak możecie podajcie mi jakieś najbliższe salony Nordiska 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: co i jak
Oj coś źle zmierzyłeś tą odległość, z Rybojad, do Bolewic, gdzie jest najbliższa stacja bazowa Nordiska jest ~12 km,jonowaty pisze:Przeglądałem http://mapa.btsearch.pl/ i znalazłem nadajnik nordiska ok 7 KM odemnie.
Jak wiadomo, CDMA działa na częstotliwości 420 MHz w Nordisku, dzięki czemu doskonale przedostaje się przez przeszkody, tylko to zależy też, jakiego one typu są, np. jak gęsty las, czy są jakieś pagórki, i inne przeszkody, które utrudniają przedostanie się sygnału,jonowaty pisze:Chce was zapytać jak to sie ma z przejściem przez lasy
Z tego co wiem, to Nordisk nie ma swoich salonów, usługi które świadczy Nordisk Polska zamawia się przez internet, dodam, iż Polkomtel wykupił udziały Nordisk Polska, i z pewnością Plus za jakiś czas będzie sprzedawał internet CDMA pod swoją marką.jonowaty pisze:Jeszcze jak możecie podajcie mi jakieś najbliższe salony Nordiska
-
Re: [Nordisk] co i jak
Tą odległość to "na oko" zmierzyłem
Pisze że stacja w bolewichach a do Bolewic jeszcze parę km jest. Nie wiem czy Nordisk byłby dobry czy CDMA od Orange. Praktycznie podobna odległość tylko kierunek od domu inny.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
OKjonowaty pisze:Tą odległość to "na oko" zmierzyłem![]()

Wiesz co, ale ja mierzyłem dokładnie z tej pozycji, gdzie znajduje się ta stacja bazowa, a nie od Bolewic,jonowaty pisze:Pisze że stacja w bolewichach a do Bolewic jeszcze parę km jest.
Jak na dzień dzisiejszy to wydaje mi się, że wzięcie internetu z Nordisku było by lepszym rozwiązaniem, z uwagi na to, że mają oni mało klientów, co za tym idzie stacje bazowe są obciążone w małym stopniu (słyszałem, że niektórzy sami "siedzą" na stacji bazowejjonowaty pisze:Nie wiem czy Nordisk byłby dobry czy CDMA od Orange.

-
Przeglądałem tą oferte i troche mnie zaskoczyłeś bo max jest 3.1 a po limicie 2 Mb/s to znaczy że praktycznie bez limitu? Jeżeli tak to było by extra xDD
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A gdzie Ty to wyczytałeś ? Prędkość do jakiej będziesz miał ograniczenie zależy od taryfy, którą weźmiesz. Są taryfy z ograniczeniem do 3,1 Mb/s i 2 Mb/s, ale to nie oznacza, że po limicie będziesz miał 2 Mb/s, jeżeli weźmiesz taryfę z ograniczeniem do 3,1 Mb/s.jonowaty pisze:Przeglądałem tą oferte i troche mnie zaskoczyłeś bo max jest 3.1 a po limicie 2 Mb/s to znaczy że praktycznie bez limitu?
Ja znalazłem takie coś w regulaminie:
Kod: Zaznacz cały
Operator zastrzega sobie prawo ograniczenia prędkości ściągania danych w przypadku przekroczenia przez Abonenta miesięcznego limitu ściągania danych.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
U każdego opa te klauzule brzmią podobnie - "mogą włączyć lejek,ale nie muszą".sp6huk pisze:Tak mi się przynajmniej wydaje, co inni sądzą na ten temat ?
A jak jest to powszechnie wiadomo

-
Ale na napisali do jakiej konkretnie prędkości ograniczają...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i z tym może być mały problem bo......nie ma skąd zaczerpnąć takiej informacjijonowaty pisze:Ale na napisali do jakiej konkretnie prędkości ograniczają...
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie chodziło o 64kbpssp6huk pisze:że transfer spada do ok. ~60 KB/s
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Pytałem czy nie myli przypadkiem jednostek, to zapierała się, że na pewno chodzi o KB/swojteks pisze:Pewnie chodziło o 64kbps

-
- Mistrz bezprzewodowy
Gdyby faktycznie bylo to 64kB/s to bylby praawdziwy ewenement, ale szczerze w taki limit watpie i zadzwonie z ciekawosci sam, ciekawe co mi powiedza.sp6huk pisze:Pytałem czy nie myli przypadkiem jednostek, to zapierała się, że na pewno chodzi o KB/s Ale mi też wydaje się, że spada do ok. 64 kb/s, o ile to nie jest wyssane z palca.
-
- Stały użytkownik forum
Faktycznie jak okaże się to prawdą te 480kbps to tylko brać neta od nich! sam zadzwonie i zapytam :-) bo akurat ich zasięg jest u mnie
P.S. dzwoniłem do nordisk i faktycznie predkość spada o połowę do 50-60KB/s około 450kbps powiedziała Pani konsultant!. Tylko ich neta brać. Aha dodała też miła Pani, że w tej chwili mają zakaz prowadzenia sprzedaży ponieważ Plus ich przejął i przesyłają do nich wszystkie papiery i za około miesiac bedzie prowadzona sprzedaż pod marką Plusa! ale pewnie plus wprowadzi limity do 64kbps bo oni tak potrafią przecież nie beda tracić iplusowców :-)
P.S. dzwoniłem do nordisk i faktycznie predkość spada o połowę do 50-60KB/s około 450kbps powiedziała Pani konsultant!. Tylko ich neta brać. Aha dodała też miła Pani, że w tej chwili mają zakaz prowadzenia sprzedaży ponieważ Plus ich przejął i przesyłają do nich wszystkie papiery i za około miesiac bedzie prowadzona sprzedaż pod marką Plusa! ale pewnie plus wprowadzi limity do 64kbps bo oni tak potrafią przecież nie beda tracić iplusowców :-)
Ostatnio zmieniony 2010-02-10, 13:19 przez djluk8, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nordisk zapewne ma stosunkowo niewielu klientow i mogli sobie pozwolic na takie limity, pod marka Plusa takie limity sa nierealne, bo klientow bedzie duzo wiecej.Bedzie 64kb/s to bedzie cudowanie, swoja droga jestem ciekawy cen za internet CDMA pod marka Plusa. Sadze ze beda starali sie rywalizowac cena z Orange.djluk8 pisze:P.S. dzwoniłem do nordisk i faktycznie predkość spada o połowę do 50-60KB/s około 450kbps powiedziała Pani konsultant!. Tylko ich neta brać. Aha dodała też miła Pani, że w tej chwili mają zakaz prowadzenia sprzedaży ponieważ Plus ich przejął i przesyłają do nich wszystkie papiery i za około miesiac bedzie prowadzona sprzedaż pod marką Plusa! ale pewnie plus wprowadzi limity do 64kbps bo oni tak potrafią przecież nie beda tracić iplusowców :-)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Podnoszę bo brak tu tej informacji i google wypluwa tą stronę jak je odpowiednio zapytać, sam długo szukałem aż wysłałem zapytanie mailem 
Lejek to 64kbps (okolo 8Kb/s) w każdej taryfie. Czy respektują to nie wiem bo dopiero jedzie do mnie sprzęt.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-15, 12:18 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>

Lejek to 64kbps (okolo 8Kb/s) w każdej taryfie. Czy respektują to nie wiem bo dopiero jedzie do mnie sprzęt.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-15, 12:18 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 11:18 przez atento, łącznie zmieniany 2 razy.