[Nordisk] co i jak

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jonowaty
Specjalista bezprzewodowy-junior

[Nordisk] co i jak

Post autor: jonowaty »

Przeglądałem http://mapa.btsearch.pl/ i znalazłem nadajnik nordiska ok 7 KM odemnie. Chce was zapytać jak to sie ma z przejściem przez lasy xD. Pozatym chciałbym usłyszeć jakieś opinie wasze. Mieszkam we wsi Rybojady w gminie Trzciel woj. Lubuskie. Jeszcze jak możecie podajcie mi jakieś najbliższe salony Nordiska :D
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: co i jak

Post autor: sp6huk »

jonowaty pisze:Przeglądałem http://mapa.btsearch.pl/ i znalazłem nadajnik nordiska ok 7 KM odemnie.
Oj coś źle zmierzyłeś tą odległość, z Rybojad, do Bolewic, gdzie jest najbliższa stacja bazowa Nordiska jest ~12 km,
jonowaty pisze:Chce was zapytać jak to sie ma z przejściem przez lasy
Jak wiadomo, CDMA działa na częstotliwości 420 MHz w Nordisku, dzięki czemu doskonale przedostaje się przez przeszkody, tylko to zależy też, jakiego one typu są, np. jak gęsty las, czy są jakieś pagórki, i inne przeszkody, które utrudniają przedostanie się sygnału,
jonowaty pisze:Jeszcze jak możecie podajcie mi jakieś najbliższe salony Nordiska
Z tego co wiem, to Nordisk nie ma swoich salonów, usługi które świadczy Nordisk Polska zamawia się przez internet, dodam, iż Polkomtel wykupił udziały Nordisk Polska, i z pewnością Plus za jakiś czas będzie sprzedawał internet CDMA pod swoją marką.
jonowaty

Re: [Nordisk] co i jak

Tą odległość to "na oko" zmierzyłem :) Pisze że stacja w bolewichach a do Bolewic jeszcze parę km jest. Nie wiem czy Nordisk byłby dobry czy CDMA od Orange. Praktycznie podobna odległość tylko kierunek od domu inny.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

jonowaty pisze:Tą odległość to "na oko" zmierzyłem :)
OK ;),
jonowaty pisze:Pisze że stacja w bolewichach a do Bolewic jeszcze parę km jest.
Wiesz co, ale ja mierzyłem dokładnie z tej pozycji, gdzie znajduje się ta stacja bazowa, a nie od Bolewic,
jonowaty pisze:Nie wiem czy Nordisk byłby dobry czy CDMA od Orange.
Jak na dzień dzisiejszy to wydaje mi się, że wzięcie internetu z Nordisku było by lepszym rozwiązaniem, z uwagi na to, że mają oni mało klientów, co za tym idzie stacje bazowe są obciążone w małym stopniu (słyszałem, że niektórzy sami "siedzą" na stacji bazowej :D). Poza tym to Nordisk ogranicza prędkość łącza do 2 Mb/s, albo wcale nie ogranicza czyli maksymalnie można osiągnąć 3,1 Mb/s, zależy to od taryfy, którą sobie wybierzesz. Jak pewnie słyszałeś Orange też ma wprowadzić ograniczenie 2 Mb/s za jakiś czas, ale nie wiadomo czy będzie to osiągalne, jeżeli stacje bazowe Orange są i tak już dość bardzo obciążone. Zobacz sobie ofertę Nordisk Polska OFERTA.
jonowaty

Przeglądałem tą oferte i troche mnie zaskoczyłeś bo max jest 3.1 a po limicie 2 Mb/s to znaczy że praktycznie bez limitu? Jeżeli tak to było by extra xDD
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

jonowaty pisze:Przeglądałem tą oferte i troche mnie zaskoczyłeś bo max jest 3.1 a po limicie 2 Mb/s to znaczy że praktycznie bez limitu?
A gdzie Ty to wyczytałeś ? Prędkość do jakiej będziesz miał ograniczenie zależy od taryfy, którą weźmiesz. Są taryfy z ograniczeniem do 3,1 Mb/s i 2 Mb/s, ale to nie oznacza, że po limicie będziesz miał 2 Mb/s, jeżeli weźmiesz taryfę z ograniczeniem do 3,1 Mb/s.

Ja znalazłem takie coś w regulaminie:

Kod: Zaznacz cały

Operator zastrzega sobie prawo ograniczenia prędkości ściągania danych w przypadku przekroczenia przez Abonenta miesięcznego limitu ściągania danych.
Czyli można wnioskować, że jak będziesz spokojnie korzystał z łącza, nie pobierał masy danych itp. to operator nie wprowadzi ograniczenia transferu nawet po wykorzystaniu paczki danych. Operator mógłby Ci ograniczyć prędkość, gdybyś intensywnie obciążał łącze. Tak mi się przynajmniej wydaje, co inni sądzą na ten temat ? I wie ktoś może do jakiej prędkości Nordisk ogranicza transfer, jak zostanie przekroczony limit ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:Tak mi się przynajmniej wydaje, co inni sądzą na ten temat ?
U każdego opa te klauzule brzmią podobnie - "mogą włączyć lejek,ale nie muszą".
A jak jest to powszechnie wiadomo ;)
jonowaty

Ale na napisali do jakiej konkretnie prędkości ograniczają...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

jonowaty pisze:Ale na napisali do jakiej konkretnie prędkości ograniczają...
No i z tym może być mały problem bo......nie ma skąd zaczerpnąć takiej informacji :] Dzwoniłem dzisiaj do Nordisk Polska, odebrała "kompetentna inaczej" osoba, kiedy zapytałem jak to jest ze spadkiem transferu, po wykorzystaniu "paczki danych", to dowiedziałem się, że transfer spada do ok. ~60 KB/s = 480 kb/s, w co nie chce mi się za bardzo wierzyć :zdziwko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sp6huk pisze:że transfer spada do ok. ~60 KB/s
Pewnie chodziło o 64kbps
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Pewnie chodziło o 64kbps
Pytałem czy nie myli przypadkiem jednostek, to zapierała się, że na pewno chodzi o KB/s :D Ale mi też wydaje się, że spada do ok. 64 kb/s, o ile to nie jest wyssane z palca.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

sp6huk pisze:Pytałem czy nie myli przypadkiem jednostek, to zapierała się, że na pewno chodzi o KB/s Ale mi też wydaje się, że spada do ok. 64 kb/s, o ile to nie jest wyssane z palca.
Gdyby faktycznie bylo to 64kB/s to bylby praawdziwy ewenement, ale szczerze w taki limit watpie i zadzwonie z ciekawosci sam, ciekawe co mi powiedza.
djluk8
Stały użytkownik forum

Post autor: djluk8 »

Faktycznie jak okaże się to prawdą te 480kbps to tylko brać neta od nich! sam zadzwonie i zapytam :-) bo akurat ich zasięg jest u mnie

P.S. dzwoniłem do nordisk i faktycznie predkość spada o połowę do 50-60KB/s około 450kbps powiedziała Pani konsultant!. Tylko ich neta brać. Aha dodała też miła Pani, że w tej chwili mają zakaz prowadzenia sprzedaży ponieważ Plus ich przejął i przesyłają do nich wszystkie papiery i za około miesiac bedzie prowadzona sprzedaż pod marką Plusa! ale pewnie plus wprowadzi limity do 64kbps bo oni tak potrafią przecież nie beda tracić iplusowców :-)
Ostatnio zmieniony 2010-02-10, 13:19 przez djluk8, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

djluk8 pisze:P.S. dzwoniłem do nordisk i faktycznie predkość spada o połowę do 50-60KB/s około 450kbps powiedziała Pani konsultant!. Tylko ich neta brać. Aha dodała też miła Pani, że w tej chwili mają zakaz prowadzenia sprzedaży ponieważ Plus ich przejął i przesyłają do nich wszystkie papiery i za około miesiac bedzie prowadzona sprzedaż pod marką Plusa! ale pewnie plus wprowadzi limity do 64kbps bo oni tak potrafią przecież nie beda tracić iplusowców :-)
Nordisk zapewne ma stosunkowo niewielu klientow i mogli sobie pozwolic na takie limity, pod marka Plusa takie limity sa nierealne, bo klientow bedzie duzo wiecej.Bedzie 64kb/s to bedzie cudowanie, swoja droga jestem ciekawy cen za internet CDMA pod marka Plusa. Sadze ze beda starali sie rywalizowac cena z Orange.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Podnoszę bo brak tu tej informacji i google wypluwa tą stronę jak je odpowiednio zapytać, sam długo szukałem aż wysłałem zapytanie mailem :)

Lejek to 64kbps (okolo 8Kb/s) w każdej taryfie. Czy respektują to nie wiem bo dopiero jedzie do mnie sprzęt.

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-15, 12:18 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 11:18 przez atento, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ