UPC 30Mb/s i Wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tormentor
Użytkownik forum

UPC 30Mb/s i Wifi

Post autor: tormentor »

Witam serdecznie...
Do tej pory używałem netu z kablówki 8Mb/s. PRzechodzę do UPC, gdzie dadzą mi o wiele szybszy net. Mianowicie DL będzie do 30Mb/s.
Zacząłem się zastanawiać... Posiadam pc po kablu i lapek po wifi. Korzystam z routera Linksys WRT54G.
Prędkość przesyłu między pc a lapkiem jest ok 2.6MB/s czyli ok 21Mbit/s mimo, że router jest teoretycznie 54Mbit/s.
Powiedzcie mi, czy dobrze liczę, że przy np. wyłączonym PC i chęci korzystania tylko z laptopa wyciągnę z tych 30Mb/s maksymalnie ok 21Mb/s?
Jeśli tak to jaki router i jaką sieciówkę musiałbym zakupić aby wykorzystać te 30Mb/s od UPC.
Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: UPC 30Mb/s i Wifi

Post autor: wojteks »

tormentor pisze:chęci korzystania tylko z laptopa wyciągnę z tych 30Mb/s maksymalnie ok 21Mb/s?
Dobrze liczysz, niektórym udaje się uzyskac transfery rzędu 2.8MB więc Twój transfer 2.6MB jest bardzo przyzwoity jak na WiFi 802.11g (54Mbps to znaczy 2x27Mbps teoretycznie)

Nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić router z 802.11n i odpowiednią do tego kartę WiFi (mimo obowiązującego standardu polecam zakup obu elementów jednego producenta).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ