bezpieczeństwo w sieci

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
monin
Początkujący użytkownik forum

bezpieczeństwo w sieci

Post autor: monin »

Korzystam z internetu bezprzewodowego neostrada w wynajmowanym mieszkaniu. Z internetu korzysta też sąsiad, który ma router i jeszcze drugi sąsiad.
W związku z tym mam pytanie: czy istnieje możliwość, że moi sąsiedzi mogą przeglądać pliki w moim komputerze? Dodam, że żaden z nich nie miał nigdy bezpośredniego dostępu do mojego laptopa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: bezpieczeństwo w sieci

Post autor: Jo_gurt »

Ogólnie istnieje taka możliwość, ale jest zależna od ustawień w twoim systemie. Jaki to dokładnie system?
monin

windows vista
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zobacz co masz ustawione w Centrum Sieci i Udostępniania. Vista akurat dość skrupulatnie pilnuje uprawnień, więc bez twojego pozwolenia raczej nikt się nie dostanie do twojego dysku.
Najlepiej wyłączyć udostępnianie w ogóle jeśli działasz w nie do końca pewnej sieci.
monin

Udostępnianie plików miałam przez jakiś czas włączone (teraz wyłączyłam), ale niżej jest opcja udostępnianie chronione hasłem i ta opcja była i jest włączona.

Czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?

Dodam jeszcze, że pewnego wieczoru dostałam wiadomość przez windows media player (chyba) od jego komputera z zapytaniem, czy zgadzam się na udostępnienie plików. Wybrałam opcje NIE.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dodam jeszcze, że pewnego wieczoru dostałam wiadomość przez windows media player (chyba) od jego komputera z zapytaniem, czy zgadzam się na udostępnienie plików.
Może być to ogólnie automatyczna rzecz przy WMP, ale nie wiem dokładnie.
Warto taką sieć oznaczyć jako "publiczną", wtedy i firewall windowsowy będzie blokował niechciany ruch.
monin

A jak taką sieć oznaczyć, nie znam się na tym za bardzo?

I czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

monin pisze:A jak taką sieć oznaczyć, nie znam się na tym za bardzo?
Niestety nie mam Visty pod ręką, żeby ci dokładnie powiedzieć :/
monin pisze:I czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
Raczej nikłe.
monin

Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ