bezpieczeństwo w sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
bezpieczeństwo w sieci
Korzystam z internetu bezprzewodowego neostrada w wynajmowanym mieszkaniu. Z internetu korzysta też sąsiad, który ma router i jeszcze drugi sąsiad.
W związku z tym mam pytanie: czy istnieje możliwość, że moi sąsiedzi mogą przeglądać pliki w moim komputerze? Dodam, że żaden z nich nie miał nigdy bezpośredniego dostępu do mojego laptopa.
W związku z tym mam pytanie: czy istnieje możliwość, że moi sąsiedzi mogą przeglądać pliki w moim komputerze? Dodam, że żaden z nich nie miał nigdy bezpośredniego dostępu do mojego laptopa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: bezpieczeństwo w sieci
Ogólnie istnieje taka możliwość, ale jest zależna od ustawień w twoim systemie. Jaki to dokładnie system?
-
windows vista
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zobacz co masz ustawione w Centrum Sieci i Udostępniania. Vista akurat dość skrupulatnie pilnuje uprawnień, więc bez twojego pozwolenia raczej nikt się nie dostanie do twojego dysku.
Najlepiej wyłączyć udostępnianie w ogóle jeśli działasz w nie do końca pewnej sieci.
Najlepiej wyłączyć udostępnianie w ogóle jeśli działasz w nie do końca pewnej sieci.
-
Udostępnianie plików miałam przez jakiś czas włączone (teraz wyłączyłam), ale niżej jest opcja udostępnianie chronione hasłem i ta opcja była i jest włączona.
Czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
Dodam jeszcze, że pewnego wieczoru dostałam wiadomość przez windows media player (chyba) od jego komputera z zapytaniem, czy zgadzam się na udostępnienie plików. Wybrałam opcje NIE.
Czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
Dodam jeszcze, że pewnego wieczoru dostałam wiadomość przez windows media player (chyba) od jego komputera z zapytaniem, czy zgadzam się na udostępnienie plików. Wybrałam opcje NIE.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może być to ogólnie automatyczna rzecz przy WMP, ale nie wiem dokładnie.Dodam jeszcze, że pewnego wieczoru dostałam wiadomość przez windows media player (chyba) od jego komputera z zapytaniem, czy zgadzam się na udostępnienie plików.
Warto taką sieć oznaczyć jako "publiczną", wtedy i firewall windowsowy będzie blokował niechciany ruch.
-
A jak taką sieć oznaczyć, nie znam się na tym za bardzo?
I czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
I czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie mam Visty pod ręką, żeby ci dokładnie powiedziećmonin pisze:A jak taką sieć oznaczyć, nie znam się na tym za bardzo?

Raczej nikłe.monin pisze:I czy istnieje więc prawdopodobieństwo, że mój sąsiad "grzebał" lub będzie mógł "grzebać" w moim komputerze?
-
Dziękuję za pomoc