Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

I tutaj wiadomo dlaczego Avatar zarobił ponad 2Mld $ w ciągu niecałych dwóch miesięcy. Trzeba było iść do kina żeby zobaczyć efekt bo nie dało się spiracić 3D z kina. ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-13, 23:49 ]
Wątek wydzielony. => http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=255299#255299
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Avatar... komentarz zbędny.

Post autor: Blazej »

ja.michal pisze:I tutaj wiadomo dlaczego Avatar zarobił ponad 2Mld $ w ciągu niecałych dwóch miesięcy. Trzeba było iść do kina żeby zobaczyć efekt bo nie dało się spiracić 3D z kina. ;)
A mi się wydaje że to był tylko jeden z czynników wpływających na taki wynik filmu. Dziś jest wiele produkcji w 3D ale niewielu udaje się taki wynik osiągnąć jak avatar chociaż ich też się nie da spiracić sukces filmu leży w scenariuszu i reżyserii film jest genialny a jak wiadomo jak cos jest dobre to chcemy podziękować za to twórcom i idziemy do kina a nie ściągamy film z neta. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli chodzi o Avatara to mnie film nie zachwycił. Efekty to ogólnie przeciętne bo show cały robi to 3D, a fabuła już w ogóle nie porywająca.
Ale to tak OT. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal pisze:a fabuła już w ogóle nie porywająca.
Delikatnie rzecz ujmując ;)
Jeśli po 15 minutach 3-godzinnego filmu wiadomo jak się skończy to chyba nie jest za dobrze ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blazej pisze:sukces filmu leży w scenariuszu i reżyserii
IMHO przede wszystkim w marketingu :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk pisze:IMHO przede wszystkim w marketingu :]
Bynajmniej. Nie bez powodu film o którym mowa nazywa się James Cameron's Avatar :]
Awatar użytkownika
nosbi
### BAN ###

Post autor: nosbi »

Taki sobie ten film, ale efekty niezłe :D
Awatar użytkownika
Blazej

nosbi pisze:Taki sobie ten film,
A mi się bardzo podobał byłem na nim z kilkoma kolegami i po wyjściu z kina przez dobrą godzinę gadaliśmy jak najęci o tym jak to ze sobą walczyli albo o tym jak się uczył wszystkich zwyczajów jak dla mnie ten film to małe mistrzostwo świata :D :D :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:James Cameron's Avatar :]
I jeszcze "twórcy Titanica", tak jakby to była jakaś zaleta :rotfl:

PS. Wydzielę co nieco.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:PS. Wydzielę co nieco.
:ok:
Awatar użytkownika
reilord

Post autor: reilord »

Jak sie nie da spiracic? Skoro wydano na DVD firm w 3D (Final Destination 4 3D) z okularami to chyba w domu rowniez mozesz sobie zobaczyc film w 3D.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:I jeszcze "twórcy Titanica", tak jakby to była jakaś zaleta :rotfl:
No to widzę że nie jestem jedynym dla którego Titanic to gniot :] Setki milionów $ wydane na produkcję to jeszcze nie wszystko.
Awatar użytkownika
Blazej

Blido pisze:o to widzę że nie jestem jedynym dla którego Titanic to gniot :]
Titanic to nie gniot :D to naprawdę dobry film. Przypomnijcie sobie swój pierwszy raz z tym filmem na pewno zrobił na was niemałe wrażenie no ale oglądanie tego samego po raz setny może już irytować ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Blazej pisze:Titanic to nie gniot :D to naprawdę dobry film.
Obejrzyj choćby rodzimą "Małą Moskwę",to zobaczysz dobry (melo)dramat,a nie przereklamowane nie wiadomo,co.
Titanica widziałem raz,i wyszedł mi uszami.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Blazej pisze:Titanic to nie gniot :D to naprawdę dobry film. Przypomnijcie sobie swój pierwszy raz z tym filmem na pewno zrobił na was niemałe wrażenie no ale oglądanie tego samego po raz setny może już irytować ;)
Właśnie sobie przypomniałem :hyhy: . Pierwszy raz oglądałem go kilka lat temu w telewizji i wyłączyłem z nudów po 20 minutach. Dopiero niedawno (jak ciągle gadano o Avatarze) przemogłem się aby obejrzeć w całości to rzekome arcydzieło. Pierwsza część IMHO żałosne romansidło, druga to pospolity film katastroficzny jak wiele innych, może tylko z lepszymi efektami specjalnymi, co z uwagi na koszty nie powinno dziwić.
Awatar użytkownika
Blazej

Każdy ma inne gusty nie ma co się kłócić ;) ;) Mi się podobają te dwa filmy a innym nie to nie zmienia faktu że obydwa te filmy mają coś w sobie że przyciągnęły do siebie tyle widzów i nie chodzi mi tu o marketing :D
Awatar użytkownika
reilord

Post autor: reilord »

i nie chodzi mi tu o marketing
Medion/Tevion tez masowo przyciaga (wciaz), ale chyba nie jakoscia, prawda?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Blazej pisze:Mi się podobają te dwa filmy a innym nie to nie zmienia faktu że obydwa te filmy mają coś w sobie że przyciągnęły do siebie tyle widzów i nie chodzi mi tu o marketing
Bo to są filmy robione "pod publikę" (nie użyję dosadniejszego określenia by nikogo nie obrazić)
Analogicznie jest z muzyką - techno czy rap cieszą się największą popularnością bo delikatnie mówiąc nie są zbyt ambitne. Te dwa gatunki bazują głównie na rytmie, nie na melodii. Nie każdy ma słuch muzyczny, ale poczucie rytmu ma dosłownie każdy człowiek na ziemi. Już ludzie pierwotni je mieli.
Awatar użytkownika
Blazej

Blido pisze:Bo to są filmy robione "pod publikę"
Może i tak ale głównym celem filmów jest zabawianie publiki właśnie a avatar robi to bardzo dobrze może to nie jest jakiś "elitarny"film ale wiele osób które nie szukają w filmach "nie wiadomo jakiej głębi" go lubi.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Blazej pisze:ale głównym celem filmów jest zabawianie publiki
To prawda, sęk w tym, ze ambitniejsze kino po prostu nie trafi do prostego umysłu. Nie dawno od pewnej osoby usłyszałem opinię, że Forrest Gump jest głupim filmem bo nie wiadomo o co tam chodzi :rotfl:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Ludzie wolą filmy, na których jest biało na czarnym pokazane o co chodzi, np. filmy z Jackie Chanem: zabawne, prosta fabuła, ale trzymająca w napięciu.
Oglądałem kiedyś film w którym nawet po obejrzeniu do końca nie wiedziałem o co chodzi, ale teraz nie mogę sobie jego nazwy przypomnieć.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Nie dawno od pewnej osoby usłyszałem opinię, że Forrest Gump jest głupim filmem bo nie wiadomo o co tam chodzi
Dokładnie tak samo niektórzy mówią o "Odysei Kosmicznej 2001" - nudna i nie wiadomo,o co w niej chodzi :rotfl:
roman33
Początkujący użytkownik forum

Post autor: roman33 »

Mi tam podobał się avatar, ciekawa koncepcja na film, pełno w nim wszystkiego, romansidło, akcja, grafika komuperowa rewelacja.

Jak technologią posunie się bardziej do przodu, a już jest możliwe sterowanie czymś za pomocą umysłu, to będziemy mieli świat niczym z avatara albo surogatów niedługo :D. Wtedy wzrośnie zainteresowanie technologiami komputerowymi i takie rzeczy jak, sztuczna inteligencja, super szybkie procesory i hosting będą znane wszystkim ludziom.

Oglądaliście wersję 3D czy dla okularników (m.in mnie :D) wersje 2D.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

roman33 pisze:Oglądaliście wersję 3D czy dla okularników (m.in mnie :D ) wersje 2D.
Noszę okulary a i tak byłem na 3D. :] W prawdzie drugi raz założyłem szkła kontaktowe bo ciężko ustawić sobie dwie pary okularów. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

roman33 pisze:ciekawa koncepcja na film
No właśnie na tym się skończył zalety tego filmu wg mnie. Koncepcja miała potencjał, ale Cameron udowodnił po raz drugi, że łatwo zepsuć coś z potencjałem.
roman33 pisze:Oglądaliście wersję 3D czy dla okularników (m.in mnie :D ) wersje 2D.
3D w Lublinie w Plazie. A też okularnik jestem ;)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Patrząc teraz na avatar z perspektywy czasu, uważam że jest to ładna baśń. A Forest Gump jest dobrym filmem. Miałem iść na film 2012 do kina i cieszę się że nie byłem na nim, jak później zobaczyłem urywki, to nawet całości nie chciałem oglądać. Może trochę horroru wprowadzimy w klimat? Egzorcyzmy Emilii Rose.
Elektroniczna rewolucja
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jojo pisze:Patrząc teraz na avatar z perspektywy czasu, uważam że jest to ładna baśń.
Tak samo jak Gwiezdne Wojny ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Zauważyliście jak Avatar leci na łeb na szyję w rankingu Filmwebu? http://www.filmweb.pl/film/top/world
Tuż po premierze zajmował miejsce w pierwszej dziesiątce. Myślę że jest to spowodowane tym że po pierwszym obejrzeniu zauroczeni ludzie dawali mu najwyższe noty. Wiadomo - piękna oprawa wizualna, 3D i tak dalej. A jeśli ktoś obejrzał po raz kolejny to podchodzi już do filmu znacznie bardziej krytycznie i w ten sposób Avatar ustępuje miejsca klasykom które są w czołówce od zawsze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kupiłem DVD ze Slumdogiem. Bardzo sceptycznie podchodziłem do tego filmu, ale dostał te 8 Oskarów więc wypadałoby zobaczyć. Muszę powiedzieć, że mi się bardzo spodobał. Avatar jest wg mnie słabym filmem (jedynie efekty 3D) w porównaniu do Slumdoga.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Blido pisze:Zauważyliście jak Avatar leci na łeb na szyję w rankingu Filmwebu?
Może to z uwagi na Oscary? ;)
ja.michal pisze:Kupiłem DVD ze Slumdogiem. [...] Muszę powiedzieć, że mi się bardzo spodobał.
Wcale się nie dziwię. Film jest bardzo dobry a do tego muzyka także :ok:
ja.michal pisze:Avatar jest wg mnie słabym filmem (jedynie efekty 3D) w porównaniu do Slumdoga.
Myślę jednak, że na dłuższą metę Avatar obroni się. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ