HELP!! Koledzy!! (adapter na PCI)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
smichal03
Początkujący użytkownik forum

HELP!! Koledzy!! (adapter na PCI)

Post autor: smichal03 »

Witam,
Może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Mój problem to BŁĄD 619.
Zacznę od początku. Kupiłem sobie modem Melin 530 dokupiłem do niego kartę w Erze. Jeśli wkładam go do laptopa to wszystko dziła i właśnie dzięki temu jestem w stanie prosić o pomoc. Natomiast, czasami chciałbym go używać do stacjonarnego kompa w którym kupiłem adapter na PCI... i tu jak wkładam ten sam modem to początkowo wszystko wykrywa, prosi o pin i łączy się. Jednak jak kliknę Connect to po chwili wywala mi błąd "619 że nie może ustawić połączenia ze zdalnym komputerem więc port używany do tego połączenia został zamknięty".

Czy jakaś dobra dusza mogła by mi pomóc w moich męczarniach i coś podpowiedzieć jak to naprawić??

Z góry dzięki!!!
MS

Rozwinięcie tytułu tematu - aby więcej coś mówił.
-> bob
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: HELP!! Koledzy!! (adapter na PCI)

Post autor: bob »

smichal03

Dzięki za potpowiedź ale to była pierwsza rzecz którą zrobiłem i niestety nic nie znalazłem. Chyba że możesz mi pomóc bo źle szukam??

Z góry dzięki!!
MS
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Witaj @smichal03.
Pewne problemy mogą się różnić.Były już tematy z przejściówką Ricoh (jeśli taka posiadasz) oraz z płytami Abit czy Asus.
Słowa klucz to :
619,Abit,Asus,Ricoh,Amd ...
Jeśli ktoś zechce to coś dopisze ale dobrze byłoby napisać coś więcej o tym stacjonarnym kompie.
Pozdrawiam ,bob.
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

a sa moze adaptery PCMCIA podlaczane przez USB? jezeli tak to jak one sie sprawuja?
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
smichal03

Hej Bob!!
To teraz dokończe bo cos mi sie komp zwisl. Zatem, komp stacjonarny jest na bazie płyty MSI.
Adapter to taki jak na tej aukcji

Cięcie linku do allegro (regulamin forum). ->bob

Jednak zaczynam się zastanawiać czy cos z adapterem jest nie tak poniewaz gdy go wkladam do kompa to nie moge go zamknac bo za kazdym razem sie restartuje. Nie wiem moze cos pomozecie bo juz przeszperalem internet i nie moge nic znalezc na temat tego problemu.

Dodatkowo info do pluskwa_skarzysko - sa takie adaptery na USB i teraz zaluje ze nie kupilem choc kosztuja w granicach 200zl na Allegro.

Pozd.
MS
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

smichal03 pisze:...sa takie adaptery na USB i teraz zaluje ze nie kupilem choc kosztuja w granicach 200zl na Allegro.
To można naprawić i nie głupi pomysł tylko czy to bez problemu działa ?
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko

moze ktorys z forumowiczow uzywa adapter na usb,to niech sie wypowie jak dziala
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
frog

ponowne uruchamiane kompa z adapterem PCI PCMCIA

Post autor: frog »

Witam

Ponowne uruchamiane kompa z adapterem PCI to PCMCIA -
u mnie pomogło przestawienie w biosie kompa w Power Management Setup opcji PME Event Wake Up na Disabled. Sporo czasu na to straciłem i próbowałem dwie przejściówki - obydwie ponownie włączały kompa.

Pierwszy raz jestem na tym forum (po rejestracji) wiec wybaczcie błędy
Pozd.

Usunięto niepotrzebny cytat. ->bob
witboj

Post autor: witboj »

pluskwa_skarzysko pisze:moze ktorys z forumowiczow uzywa adapter na usb,to niech sie wypowie jak dziala
Szukałem takiegi długo ale znalazłem tylko do kart WLAN. Uniwersalnych nie widziałem, żeby kazda PCMCIA chodziła
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko

smichal03 pisze:...sa takie adaptery na USB i teraz zaluje ze nie kupilem choc kosztuja w granicach 200zl na Allegro.
witboj pisze: Szukałem takiegi długo ale znalazłem tylko do kart WLAN. Uniwersalnych nie widziałem, żeby kazda PCMCIA chodziła

no to są czy nie?
Reiter
Użytkownik forum

Post autor: Reiter »

Hej, ja miałem podobne problemy do Twojego, jeśli nie te same. Moja konfiguracja to taka, jak niżej i do tego płyta Asus i przejściówka Ricoh. Czyli wybuchowy zestaw :-) Mam już drugą przejściówkę, gdyż pierwsza była fabrycznie uszkodzona. Po miesiącu się popsuła i w ramach gwarancji oddałem do serwisu. Tam nie potrafili naprawić i dostałem nową kartę PCI.
A objawy były takie, że Win XP ją wykrywał (instalował stery), ale za nic nie inicjował się modem wpięty do niej. Mobility Manager tylko cały czas palił czerwoną ikonkę i nie mógł się zalogować do sieci GSM.
A sam modem włożony do notebooka działał, więc wiedziałem, że to wina karty.
Widać, że są wadliwe egzemplarze tych przejściówek.

Początkowo myślałem, że to ja ją popsułem przez częste hibernowanie systemu i wkładanie i wyjmowanie modemu w czasie pracy komputera.
Ale nic z tych rzeczy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pluskwa_skarzysko pisze:
witboj pisze: Szukałem takiegi długo ale znalazłem tylko do kart WLAN. Uniwersalnych nie widziałem, żeby kazda PCMCIA chodziła

no to są czy nie?

Ja szukałem takich adapterów (USB-PCMCIA), ale znalazłem dedykowane i tylko do Merlina. Z innymi modemami PCMCIA nie działa. To tyle co ja znalazłem jakiś czas temu.

Pozdro :)
ODPOWIEDZ