Karta Play Online na modemie Plusa, jak?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rey
Początkujący użytkownik forum

Re: Karta Play Online na modemie Plusa, jak?

Post autor: rey »

Witam wszystkich Użytkowników forum!

Jak każdy nowy szukam rozwiązania pewnego problemu.

Mam pytanie odnośnie zmiany usługodawcy internetu z Plusa na Play, 60 zł za 1GB limitu transferu to rozbój w biały dzień :klnie:
Mam modem Huawei E620 3G zainstalowany w Asusie X51RL. Co trzebaby zrobić, żeby zadziałał starter z Playa i jak bardzo będzie to problemowe? B)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rey pisze:Co trzebaby zrobić, żeby zadziałał starter z Playa i jak bardzo będzie to problemowe?
Generalnie to nic, bo modemy z Plusa nie mają simlocka ;)

Wywal iPlus Managera. Zainstaluj sobie sterowniki do modemu i użyj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> oraz połączenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i po kłopocie ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rey

Dzięki WIELKIE za szybkie info! :zdrowko:

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rey pisze:Co trzebaby zrobić, żeby zadziałał starter z Playa
W zasadzie nic, włożyć kartę Play i kliknąć "połącz" (pomijam PIN).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

rey pisze:60 zł za 1GB limitu transferu to rozbój w biały dzień :klnie:
Jakaś stara taryfa?
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

rey: wystarczyło przedzwonić do boku- podnieśli by ci do 1,5GB ;] Dziwie sie ze tego z automatu nie robią ...
Przy okazji aktywowałbyś sobie iplusopobieracza i juz masz dodatkowe 100GB po nocy ;]
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 11:26 przez chemik89, łącznie zmieniany 1 raz.
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
rey

Wkurza mnie brak reakcji plusa na skorygowanie tak złodziejskiej stawki za beznadziejnie mały limit transferu :dobani: , w osiedlowych kablówkach zwiększają automatycznie. |Po nocach w sieci nie łażę, więc dałem sobie spokój z plusem. Zresztą filmów nie ściągam - prędkości za małe, 2-3 GB mi wystarczy ;)
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Nie porownuj osiedlowych kablowek do mobilnego internetu bo to calkiem co innego.

Teraz iplus prywatnie 60 ma limit 3gb, przy przedluzaniu umowy(bez modemu) podobno bez problemu daja -25% na abonament.Czytalem na telepolis ze tym ktorzy zlozyli rezygnacje z uslugi zaproponowano upus 50% na abonament.

Play to taki stacjonarno-mobilny internet, bo dziala tylko tam gdzie jest zasieg sieci macierzystej play i maksylany transfer to 1mbps.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rey pisze:Wkurza mnie brak reakcji plusa na skorygowanie tak złodziejskiej stawki
To co byś powiedział na stawkę jaką miałem na początku. Czyli 1GB za 60zł? Po prostu trzeba poznać specyfikę internetu mobilnego i jak ktoś chce tansferować dziennie koło 1GB danych, to niech szuka kabla i już.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:To co byś powiedział na stawkę jaką miałem na początku. Czyli 1GB za 60zł?
Albo jeszcze lepiej - 500MB za 49zł :] . Tyle jeszcze 4 miesiące temu płaciłem za Blueconnect. Internet mobilny nie służy do ściągania plików, było już tyle razy to omawiane. Jeśli ktoś nie dowierza, to niech zobaczy jaka jest różnica w pingach i transferze pomiędzy dniem a nocą. Nawet kilkukrotna. W dobrych radiówkach i łączach kablowych jest to góra kilkanaście %. I tak ostatnio Plus ze swoim iPlusopobieraczem wyszedł naprzeciw backuperom Internetu.
YaHooo pisze:jak ktoś chce tansferować dziennie koło 1GB danych, to niech szuka kabla i już.
Albo dobrego, bezlimitowego łącza bezprzewodowego, jak WiMax czy WiFi. U mnie dwa komputery generują dziennie co najmniej 1GB DL, i to bez ściągania plików. Samo surfowanie i oglądanie seriali na ipli tyle wyciąga. Czasem oglądam też coś na YT i zawsze w jakości HD jeśli jest dostępna - co będę sobie żałował :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Albo jeszcze lepiej - 500MB za 49zł :] .
To już w ogóle złodziejstwo :hyhy:
Blido pisze: tak ostatnio Plus ze swoim iPlusopobieraczem wyszedł naprzeciw backuperom Internetu.
Ale dzięki temu z tego co było na forum, ruch w dzień zmniejszył się nieco :) CZyli moim osobistym zdaniem to było dobre posunięcie ze strony Plusa.
Blido pisze:Czasem oglądam też coś na YT i zawsze w jakości HD jeśli jest dostępna - co będę sobie żałował :)
Oczywiście. Ja jak oglądam/słucham coś w internecie to tylko z najlepszą jakością, a nie przekroczyłem limitu odkąd mam 8GB :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

rey pisze:Wkurza mnie brak reakcji plusa na skorygowanie tak złodziejskiej stawki za beznadziejnie mały limit transferu
Złodziejskiej ?
Tak łatwo kogoś oskarżać - kto Ci kazał podpisywać umowę z Plusem ? :]
Trzeba było się do osiedlowej kablówki podłączyć.

Co do Playa - wiadomo,jak idzie się do mięsnego,to widzi się m.in.parówki za 5,99/kg i leżącą dalej polędwicę za 20 zł.
Jest w niej trochę wody,tłuszczu i konserwantów,ale jednak to polędwica,a nie parówki z mielonych kości i innych odpadów,choć jak ktoś lubi dużo napchać do żołądka,to będą za tą samą cenę lepsze od polędwicy - pytanie tylko,co potem z żołądkiem.
Identycznie jest z Playem i Plusem :]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Patryk pisze:Identycznie jest z Playem i Plusem :]
W moim przypadku parówki są dużo lepsze od polędwicy niestety :] Odkąd Plus wprowadził iPlusopobieracza, to korzystanie z iPlusa w moim mieście jest wręcz niemożliwe, i do tego tylko EDGE. Wcześniej wszystko było w porządku. Oczywiście w dzień wszystko śmiga normalnie, ale od 24:00-9:00 to dno :dobani:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sp6huk pisze:W moim przypadku parówki są dużo lepsze od polędwicy niestety
Zależy gdzie, u mnie play w dzień jest kompletną uryną, a przecież jednak normalni ludzie w dzień a nie w nocy korzystają z neta.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Zależy gdzie
To jest oczywiste ;)

U mnie Play bez względu na porę dnia, działa ile fabryka dała czyli 1 Mb/s,
A sąsiadka ma Plusa, na EDGE'u w dzień wyciąga spokojnie 180-220 kb/s, a od 0:00-9:00 już zaledwie 60-80 kb/s, załamka :/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sp6huk pisze:U mnie Play bez względu na porę dnia, działa ile fabryka dała czyli 1 Mb/s,
Do czasu, jak trochę na mapie playa pobędzie to zwolni. A na edge to wiadomo, tam jest jeszcze mniej zasobów, tam gdzie jest hsdpa i wyżej chyba nie ma aż takiego problemu w nocy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Do czasu, jak trochę na mapie playa pobędzie to zwolni
Pożyjemy, zobaczymy ;) Byłem ostatnio w Gorzowie Wielkopolskim, Play tam nieźle śmigał, nawet nieco lepiej niż u mnie, a na mapie nie jest od wczoraj.
rey

Patryk pisze:Złodziejskiej ?
Tak łatwo kogoś oskarżać - kto Ci kazał podpisywać umowę z Plusem ?
Trzeba było się do osiedlowej kablówki podłączyć...
Nie było wtedy innej opcji, korzystniejszej dla mnie - przebywam 50/50 u siebie oraz poza domem, więc kablówka nie wchodziła w grę :]
W niektórych kablówkach sami zwiększają limity transferu, prędkości także i tego właśnie dotyczyło moje rozgoryczenie ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rey pisze:W niektórych kablówkach sami zwiększają limity transferu
A co to za kablówka w której są limity?? :zdziwko:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:A co to za kablówka w której są limity?? :zdziwko:
Myślisz że nie istnieją urynety kablowe? :] W moim mieście jest jedna taka sieć. Co prawda bez limitów, ale działa to gorzej niż niejeden urynet WiFi na sprzęcie z yagi.pl. Oczywiście wierne grono klientów ma ze względu na cenę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Myślisz że nie istnieją urynety kablowe? :]
W sumie o czymś takim nie pomyślałem ;) Ale to jest jeszcze gorsze niż słabe EDGE :hyhy:
rey

Chodziło mi o prędkości, nie limity :hyhy:
Ale dobrze wiedzieć, że i w kablówkach są limity transferu ;)
ODPOWIEDZ