Połączenie 3 komputerów, bez kabli...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seYden
Początkujący użytkownik forum

Połączenie 3 komputerów, bez kabli...

Post autor: seYden »

Witam serdecznie.

Mam wielką prośbę do znawców tematu, potrzebuję pomocy w konfiguracji/dokonaniu wyboru zakupu ewentualnego sprzętu.

Mój problem przedstawia się następująco:

Sąsiad (oddalony o jakieś 40 metrów, widoczność idealna, bez drzew, budynków, etc) udostępnia mi łącze internetowe.

Odbieram sygnał za pomocą karty wifi ze zwykłą, małą antenką. Wszystko jest w porządku, mam internet, zasięg jest ok.

W domu mam jeszcze jeden komputer i zależy mi na tym, aby ów komputer także miał możliwość podpięcia się do internetu.

Problem polega na tym, że w przypadku tego drugiego komputera jest za słaba siła sygnału, aby połączyć się z siecią sasiada. Ba, nawet nie wykrywa mi jego sieci.

Niestety w grę nie wchodzą żadne kable (czyli udostępnianie internetu przez LAN), ani też wyprowadzenie jakiejś zewnętrznej anteny o większej mocy, na przykład na dach domu.

Moje pytanie zatem brzmi: Jak powinienem to wszystko połączyć/co powinienem dokupić, abym miał internet również w drugim komputerze?

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zakup drugiej karty sieciowej wifi, podłączenie jej do pierwszego komputera (tego, który jest podpięty do internetu od sąsiada) i połączenie dwóch komputerów w sieć ad-hoc. Nie mam jednak pojęcia, jak udostępnić połączenie internetowe odbierane za pomocą wifi, na drugi komputer, za pomocą drugiej karty wifi i sieci ad-hoc...

Komputer 1 -> dostęp do internetu za pomocą karty wifi 1
Komputer 1 -> karta wifi 2 <---> sieć ad-hoc <---> Komputer 2

Pytanie do Was czy jest to w ogóle możliwe? Czy przez 2 karty wifi w komputerze nie będzie jakichś konfliktów adresów, etc?

Proszę o pomoc. W grę wchodzi zakup ewentualnych dodatkowych kart, routerów, etc.

Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Połączenie 3 komputerów, bez kabli...

Post autor: krzywyzzz »

1.Możesz kupić ruter OvisLink WL-5460AP v2 i ustawić go w tryb Uniwersal Repeater. Zalecam także kupno 2 anten do tych routerów jeśli połączenie będzie zrywać.
Tak to by wyglądało.
Obrazek
seYden pisze: Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zakup drugiej karty sieciowej wifi, podłączenie jej do pierwszego komputera (tego, który jest podpięty do internetu od sąsiada) i połączenie dwóch komputerów w sieć ad-hoc. Nie mam jednak pojęcia, jak udostępnić połączenie internetowe odbierane za pomocą wifi, na drugi komputer, za pomocą drugiej karty wifi i sieci ad-hoc...
2.Można zrobić mostek sieciowy z dwóch kart bezprzewodowych na komputerze stacjonarnym.
Drugą kartę wlan trzeba będzie ustawić w tryb ad hoc.
ODPOWIEDZ