Poproś sąsiada o wyłączenie zabezpieczeń po mac i zobacz czy się łączy.
Miałem taką sytuację że musiałem podać więcej tych adresów mac sąsiadowi jak ustawiałem router w tryb Wireless Ethernet Bridge.
Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?
Moderator: Moderatorzy
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Jakie urządzenie do zwiększenia jakości połączenia?
OK, problem rozwiązany. Nie wiedzieć czemu do routera trzeba było dodać MAC oznaczony na Ovislinku jako LAN (a nie WLAN).
Dzięki wszystkim za pomoc.
Dzięki wszystkim za pomoc.
- krzywyzzz
Ja miałem podobnie musiałem 3 adresy MAC podać. Ale to w trybie Wireless Ethernet Bridge.
I jak masz teraz lepszy zasięg w mieszkaniu ?
I jak masz teraz lepszy zasięg w mieszkaniu ?
-
Zasięg teraz zdecydowanie lepszy. Ovislink stoi obecnie w kuchni (gdzie wcześniej był najlepszy zasięg do sieci sąsiada), moc ma ustawioną na 15db, jeśli dobrze pamiętam i w całym mieszkaniu mam 4-5 kresek zasięgu. Jedyne co mi się nie podoba, to że co kilka minut laptop rozłącza się z siecią Ovislinka 
A swoją drogą, to człowieka, który pisze firmware do tych urządzeń powinni ukamionować - w życiu nie widziałem tak niedopracowanego softu, tym bardziej, że jest już 18 wersja, a są błędy, których nie powinno być w pierwszej.

A swoją drogą, to człowieka, który pisze firmware do tych urządzeń powinni ukamionować - w życiu nie widziałem tak niedopracowanego softu, tym bardziej, że jest już 18 wersja, a są błędy, których nie powinno być w pierwszej.
- krzywyzzz
Tak myślałem że ten tryb Uniwersal Repeater jest niedopracowany oraz firmware. Twoje nie miłe doświadczenie z Ovislink WL5460AP v2 zachęca mnie nadal do kupna 2 routerów. Jednego w tybie AP Client (Wireless Bridge Client ) a drugi AP. A sąsiad jaki ma router ? Na jakim kanale nadaje Twój sąsiad a na jakim ty masz ustawiony router ?grzechu83 pisze: Jedyne co mi się nie podoba, to że co kilka minut laptop rozłącza się z siecią Ovislinka![]()
-
Ja go jeszcze nie spisuje na straty
Od wczoraj dopiero chodzi połączony z właściwą siecią, więc potestuję trochę i zobaczymy. Jeśli chodzi o ułomne menu, to jeśli znajdę możliwość jakiegoś feedback'a do Airlive, to sobie poużywam trochę.
Co do routera sąsiada, to nie wiem nawet co to za sprzęt. Nadaje na kanale 11 i ja chyba rozsyłam tym samym... Właśnie! Jeszcze to spróbuję zmienić.
edit:
No i właśnie... w trybie WISP + UR nie przewidziano możliwości wyboru kanału...

Co do routera sąsiada, to nie wiem nawet co to za sprzęt. Nadaje na kanale 11 i ja chyba rozsyłam tym samym... Właśnie! Jeszcze to spróbuję zmienić.
edit:
No i właśnie... w trybie WISP + UR nie przewidziano możliwości wyboru kanału...