huawei e156g i Windows 7
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
huawei e156g i Windows 7
Witam
Zakupiłem Microsoft Windows 7 Professional 64 bit. Po instalacji oprogramowania i aktualizacji ze strony play wyskakiwał komunikat "brak urządzenia lub urządzenie niedostępne". Po proponowanych rozwiązaniach przez biuro obsługi klienta (wyłączenie firewall, odznaczenie pola "zezwól komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii") poproszono o oddanie modemu do serwisu. Po tygodniu otrzymałem modem i raportem z naprawy "Usterki nie stwierdzono. Uwagi: Modem działa poprawnie. Słaba prędkość internetu lub rozłączanie jest spowodowane ograniczeniami jakie nakłada sieć PLAY. Proszę skontaktować się z operatorem bądź zapoznać się z warunkami umowy z PLAY. Zaniosłem modem do informatyka w celu sprawdzenia działania modemu. Oddałem również kartę SIM. Występował ten sam problem. Informatyk stwierdził że komputer nie widzi urządzenia jako modem. Dodam że sam sprawdzałem jak to wygląda i w menedżerze urządzeń jest pokazane urządzenie pamięci przenośnej i jako modem. Nie można wgrać aktualizacji oprogramowania na win 7 jak i na win xp. Dodam że modem działa poprawnie w windowsie xp.
Bardzo proszę o pomoc i rady co mam zrobić.
Dzwoniłem do huawei Polska Powiedzieli że modem nie współgra z win 7. Słaby jestem z anglika. Oczym oni tu pisząhttp://www.sevenforums.com/drivers/10009-huawei-e156g-windows-7-a.html
Zakupiłem Microsoft Windows 7 Professional 64 bit. Po instalacji oprogramowania i aktualizacji ze strony play wyskakiwał komunikat "brak urządzenia lub urządzenie niedostępne". Po proponowanych rozwiązaniach przez biuro obsługi klienta (wyłączenie firewall, odznaczenie pola "zezwól komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii") poproszono o oddanie modemu do serwisu. Po tygodniu otrzymałem modem i raportem z naprawy "Usterki nie stwierdzono. Uwagi: Modem działa poprawnie. Słaba prędkość internetu lub rozłączanie jest spowodowane ograniczeniami jakie nakłada sieć PLAY. Proszę skontaktować się z operatorem bądź zapoznać się z warunkami umowy z PLAY. Zaniosłem modem do informatyka w celu sprawdzenia działania modemu. Oddałem również kartę SIM. Występował ten sam problem. Informatyk stwierdził że komputer nie widzi urządzenia jako modem. Dodam że sam sprawdzałem jak to wygląda i w menedżerze urządzeń jest pokazane urządzenie pamięci przenośnej i jako modem. Nie można wgrać aktualizacji oprogramowania na win 7 jak i na win xp. Dodam że modem działa poprawnie w windowsie xp.
Bardzo proszę o pomoc i rady co mam zrobić.
Dzwoniłem do huawei Polska Powiedzieli że modem nie współgra z win 7. Słaby jestem z anglika. Oczym oni tu pisząhttp://www.sevenforums.com/drivers/10009-huawei-e156g-windows-7-a.html
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Re: huawei e156g i Windows 7
Bzdura. Mi działa na wersji 64bit. Coś ci siedzi w Windowsie bo E156G działa poprawnie na sofcie dodanym w zestawie. Sugeruję poprawny reinstall Windowsa przez kogoś kto się zna, a nie informatyka który stwierdzi, żepawel1984 pisze:Powiedzieli że modem nie współgra z win 7
pawel1984 pisze:komputer nie widzi urządzenia jako modem

-
siemka,
ja mam mniej wiecej podobny problem. z dziewczyna kupilismy sobie modem huawei e156g w playu i sprawa wyglada tak:
- na laptopie dziewczyny (vista 32bit) wszystko gra i trabi
- na moim pececie (win7 64bit) teoretycznie wszystko ladnie sie instaluje, ale mam wrazenie, ze program dostarczony przez playa nie wykrywa poprawnie modemu. tzn. raz wykrywa, raz nie (w oknie 'wybierz urzadzenie' modem sie pojawia, raz z zielona strzalka (czyli chyba tak jak powinno byc) a raz bez), z zielona strzalka mozna podejrzec okno diaggnostyki, gdzie nie wyswietlasie nic, wszystko jest jako nieznane, numery IMSI, IMEI, wersje sprzetu, oprogramowania, modelu i numer seryjny. troche obawiam sie, ze moze to byc kwestia tego, iz aktualizowalem (oczywiciie na viscie, na moim kompie nie dalo sie tego zrobiic) firmware i zapomnialem wyciagnac karty SIM, choc po reinstalacji na laptopie dziewczyny z vista wszystko wyswietla sie prawidlowo.
infolinia playa nic nie jest w stanie poradzic, proponowali mi to samo co koledze powyzej. dodam, ze w menedzerze urzadzen wszystko wyswietla sie prawidlowo, tj. modem jest wykryty, takze w zakladce porty LPT/COM. zasieg takze nie ma nic do rzeczy, w miejscu gdzie pecet stoi jest on bankowo, sprawdzalem na laptopie.
blagam, pomocy, ten internet to moja ostatnia deska ratunku bo z zadnej kablowki tutaj miec go nie moge (warszawa-zoliborz, urokimieszkania wsrod emerytow ;/)
pozdrawiam serdecznie,
golem
ja mam mniej wiecej podobny problem. z dziewczyna kupilismy sobie modem huawei e156g w playu i sprawa wyglada tak:
- na laptopie dziewczyny (vista 32bit) wszystko gra i trabi
- na moim pececie (win7 64bit) teoretycznie wszystko ladnie sie instaluje, ale mam wrazenie, ze program dostarczony przez playa nie wykrywa poprawnie modemu. tzn. raz wykrywa, raz nie (w oknie 'wybierz urzadzenie' modem sie pojawia, raz z zielona strzalka (czyli chyba tak jak powinno byc) a raz bez), z zielona strzalka mozna podejrzec okno diaggnostyki, gdzie nie wyswietlasie nic, wszystko jest jako nieznane, numery IMSI, IMEI, wersje sprzetu, oprogramowania, modelu i numer seryjny. troche obawiam sie, ze moze to byc kwestia tego, iz aktualizowalem (oczywiciie na viscie, na moim kompie nie dalo sie tego zrobiic) firmware i zapomnialem wyciagnac karty SIM, choc po reinstalacji na laptopie dziewczyny z vista wszystko wyswietla sie prawidlowo.
infolinia playa nic nie jest w stanie poradzic, proponowali mi to samo co koledze powyzej. dodam, ze w menedzerze urzadzen wszystko wyswietla sie prawidlowo, tj. modem jest wykryty, takze w zakladce porty LPT/COM. zasieg takze nie ma nic do rzeczy, w miejscu gdzie pecet stoi jest on bankowo, sprawdzalem na laptopie.
blagam, pomocy, ten internet to moja ostatnia deska ratunku bo z zadnej kablowki tutaj miec go nie moge (warszawa-zoliborz, urokimieszkania wsrod emerytow ;/)
pozdrawiam serdecznie,
golem
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
golemo pisze:zapomnialem wyciagnac karty SIM
Nawet jeśli w tym problem to łatwo go rozwiązać. Podejdź do Play i wymień kartę SIM, robią to od ręki i nieodpłatnie. Jeśli modem instaluje ci się poprawnie, a masz problem a masz problem z aplikacją play to użyj czegoś innego http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
-
dzieki ! zaraz tego sprobuje i zdam relacje co i jak
a nuz zadziala, byloby milo...

-
Nie wspomniałem o tym wcześniej, ale przy pierwszej aktualizacji modemu też nie wyjąłem karty sim pasek aktualizacji poleciał do końca i wyskoczył komunikat którego nie pamiętam
. A przy kolejnych próbach aktualizacji wyskakiwał komunikat w stylu "brak uprawnień administracyjnych" w win 7 próbowałem i xp. Dzisiaj poproszę o nową kartę SIM. Mam nadzieję, że to problem SIM modem, a nie modem internet. Jeśli dobrze rozumiem to karta sim jest przyczyną braku połączenia.

-
niestety chyba tezz musze to uczynic. topnetinfo o dziwo od czasu do czasu lapie sygnal i informacje o sieci, ale polaczyc sie nie da. i caly czas sie wiesza, nie wiem czemu. wyskakuja jakies informacje o problemie z komunikacja AT, ktorą to nie zawsze udaje sie uruchomic a czesto gdy sie ja uruchomi, ona sama sie wylacza. czy to moze oznaczac wlasnie problemy z karta? ;/
-
Udało mi się skonfigurować modem. Jest wykrywany (powiedzmy). Występował komunikat o braku rejestracji więc zrobiłem duplikat karty. Udało mi się połączyć z internetem na windows 7 używając modemu Huawei e156g. Teraz problem polega na tym że modem jest bardzo rzadko wykrywany przez windowsa. Może to wina jakości modemu. Proszę o poradę. Dzisiaj robię reinstal windows i zobaczę na świeżo, ale nie mam zamiaru się mordować przy każdym łączeniu z internetem. Pytanko mam jeszcze. Czy przy zakupie modemu w np. media markt modelu który nie jest sprzedawany przez PLAY będzie działać poprawnie? Jeśli tak to co należy zrobić?
Proszę o poradę.
Proszę o poradę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Będzie działał każdy modem z 3G/UMTS na 2100MHz który nie ma simlocka.pawel1984 pisze:Czy przy zakupie modemu w np. media markt modelu który nie jest sprzedawany przez PLAY będzie działać poprawnie?
Nie pomagam na PW!
- IceG
- Użytkownik forum
Witam wszystkich 
Nie wiem jaką wersję Windowsa 7 posiadacie, ale u Mnie na wersji Professional 32bit modem e156g zarówno na oprogramowaniu mobil partner PLAY jak i Top_netinfo działa bez problemu. Jedyne co to za kazdym razem jak modem jest podłączany to muszę chwilkę odczekać aby wyskoczył "autorun", czyli modem został wykryty.

Nie wiem jaką wersję Windowsa 7 posiadacie, ale u Mnie na wersji Professional 32bit modem e156g zarówno na oprogramowaniu mobil partner PLAY jak i Top_netinfo działa bez problemu. Jedyne co to za kazdym razem jak modem jest podłączany to muszę chwilkę odczekać aby wyskoczył "autorun", czyli modem został wykryty.