Jaką antene?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
messiash19
Stały użytkownik forum

Jaką antene?

Post autor: messiash19 »

Witam. Mam zamiar zakupic w najblizszych dniach modem huawei e160 (w tej chwili posiadam option icon 225) i zamierzam podpiac pod niego antene.
W domu i na zewnatrz łapie tylko edge, nie wylapuje sygnalu 3g/umts, ale znajduje sie ok 2km od najblizszego bts'a( sciana lasu miedzy nami,ale wysoki maszt postawie ) . I teraz pytanie jaka antene kupic zeby sprobowac poprawic sygnal czy taka np. firmy cybertech ktora lapie tylko umts/hdspa
http://www.allegro.pl/item924694145_ant ... _e176.html
czy antene ktora lapie edge/gps/3g/umts/hdspa np.
http://www.allegro.pl/item925316471_ant ... _e230.html

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jaką antene?

Post autor: Jaco »

messiash19 pisze:czy taka np. firmy cybertech ktora lapie tylko umts/hdspa
Tak jak najbardziej.
messiash19 pisze:W domu i na zewnatrz łapie tylko edge,
To nie dobrze.
messiash19 pisze:ale znajduje sie ok 2km od najblizszego bts'a( sciana lasu miedzy nami,
To też nie dobrze.
messiash19 pisze:ale wysoki maszt postawie )
I jeśli zastosujesz za długi kabel nic możesz nie zyskać.

Poczytaj trochę więcej forum o problemach z zasięgiem UMTS/HSDPA. Z 2km powinieneś chodź na zewnątrz łapać sygnał. Skąd wiesz dokładnie że ta stacja bazowa ma UMTS/HSDPA i to twojego operatora? Sprawdzałeś na http://mapa.btsearch.pl/
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

messiash19 pisze:wysoki maszt postawie ) . I teraz pytanie jaka antene kupic zeby sprobowac poprawic sygnal czy taka np. firmy cybertech ktora lapie tylko umts/hdspa
http://www.allegro.pl/ite..._e156_e176.html
To dobra antena dobrej firmy, radziłbym więc kupić właśnie tę.
messiash19 pisze:czy antene ktora lapie edge/gps/3g/umts/hdspa np.
http://www.allegro.pl/ite..._e176_e230.html
Anteny wielozakresowe do niczego się nie nadają.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Może powiedz gdzie mieszkasz, miasto/ulica, to dokładnie sprawdzę jak wygląda u Ciebie sytuacja ;)

PS. Jak chcesz, to prześlij mi te dane na PW :)
messiash19
Stały użytkownik forum

Nadajnik ery w odleglosci 2k i kurcze moze byc obciazony, ale nadajnikow plusa jest chyba ok 4 i tez w odleglosciach do 3km i wszystkie obsluguja umts . Sprawdzalem na stronce mapa.btsearch.pl
W tej chwili mam blueconnect ale mysle o iplusie.
A czy 10m kabla niskostratnego moze az tak wplynac na sygnal??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A więc tak. Jeżeli chodzi o node B Ery to najbliższy znajduje się w Otwocku przy ul. Konarskiego 13, oddalony jesteś od niego o 1,5 km. Stacja bazowa Plusa znajduje się zaledwie 70 metrów dalej, od tego node B ;) Drugi najbliższy node B Plusa, znajduje się przy ul. Majowej 34, 1,75 km, od Grunwaldzkiej 198. Trzecia stacja bazowa znajduje się przy ul. Reymonta 83/91, ok. 1,77 km. Nieco dalej znajduje się też node B Ery, ul. Syrokomli 31A, do którego masz ~2,5 km.
messiash19 pisze:A czy 10m kabla niskostratnego moze az tak wplynac na sygnal??
Jaki by to nie był kabel, to i tak będzie tłumił sygnał. A więc użyj tyle MB kabla, ile Ci potrzeba, ale ważne, żeby nie był dłuższy jak 10 metrów, najlepiej jak najkrótszy.

Jak dobrze pamiętam to pisałeś, że twój sąsiad ma 3G z Plusa. Zobacz może, czy u siebie w domu łapiesz sygnał UMTS tej sieci. Jak daleko mieszkasz od sąsiada ?
messiash19
Stały użytkownik forum

On mowi ze czasem lapie, czasem nie. A mieszkam od niego jakies 60m
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:On mowi ze czasem lapie, czasem nie. A mieszkam od niego jakies 60m
Ja proponuję (jeżeli jest taka możliwość) pożyczyć od sąsiada iPlusa, i sprawdzić jak sytuacja wygląda u Ciebie. Czy można się połączyć, jaka moc sygnału itp. Wtedy podejmiesz jakieś kroki, zostaniesz przy Erze, lub przejdziesz do Plusa ;) Oczywiście antena w obu przypadkach wskazana. Jeżeli mógłbyś się zalogować w technologii UMTS do sieci Plus, to kupiłbyś wtedy antenkę zewnętrzną, ale jeszcze wcześniej, przed podpisaniem aneksu, sprawdził czy łapiesz UMTS Ery z anteną zewnętrzną. Wtedy byś miał do wyboru albo - albo ;)
messiash19
Stały użytkownik forum

No dobra, zakładając, że kupię antenę, podłączę. Ale teraz jak sprawdzać prędkość łącza,czy za pomocą speed testa?? Czy jest jakiś program, który będzie pokazywał mi tak jak np. jak przy ustawianiu satelity masz na ekranie elegancko siłe sygnału i szukasz miejsca by był najmocniejszy.
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

Post autor: vw2008 »

messiash19 pisze:Ale teraz jak sprawdzać prędkość łącza,czy za pomocą speed testa??
Ja sprawdzam zawsze za pomocą speedtest.net sprawdzam + start->uruchom->cmd->ping wp.pl

Pozdrawiam
T-mobile Biznes= 25GB :) + Huawei E5776 :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze: Ale teraz jak sprawdzać prędkość łącza,czy za pomocą speed testa??
Prędkość poglądową możesz sprawdzić przy pomocy speedtesta, a jak chcesz wiedzieć jaki jest realny transfer, to pobierz któryś z plików ze strony www.noc.gts.pl i patrz jaką masz prędkość łącza podczas pobierania,
messiash19 pisze:Czy jest jakiś program, który będzie pokazywał mi tak jak np. jak przy ustawianiu satelity masz na ekranie elegancko siłe sygnału i szukasz miejsca by był najmocniejszy
Jest taki program, Top NetInfo.
messiash19
Stały użytkownik forum

Dobra dziękuję za pomoc. Temat uważam za zamknięty.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

messiash19 pisze:Temat uważam za zamknięty.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
joasia_andrzej
Początkujący użytkownik forum

Post autor: joasia_andrzej »

to teraz ja z prawie identycznym problemem.. Mam internet z era blueconnct, modem option 225, zasieg 3 kreski EDGE dzis przyszła antena o taka http://lepszyzasieg.pl/index.php?/Zesta ... ESTAW.html i co sie okazuje ze moj modem nie ma wyjscia na antene zew.;/ tak to jest troche techniki i człowiek sie gubi:(( Wyczytałam ze teraz albo dokupic konektor indukcyjny (jaki?) albo kupic inny modem (np. huawei 160) tylko czy ta antena bedzie pasowac do takiego modemu?? Prosze o pomoc co z tym zrobic:(
Awatar użytkownika
Jaco

joasia_andrzej pisze:Wyczytałam ze teraz albo dokupic konektor indukcyjny (jaki?)
To nie będzie dobry pomysł.
joasia_andrzej pisze:albo kupic inny modem
Tak tylko skup się teraz na antenie jaką masz. Czy masz w zestawie konektor jakikolwiek? Jeśli jest to poszukaj do niego kompatybilnego modemu.
joasia_andrzej

jest konektor tylko taki co jest z antena (podałam w linku) to jest zestaw.
Gdzie moge znalezc modem który bedzie pasowal do tej anteny?
Awatar użytkownika
Jaco

joasia_andrzej pisze:Gdzie moge znalezc modem który bedzie pasowal do tej anteny?
Na Allegro dla przykładu.
joasia_andrzej

konektor pigtail.. taki jest do anteny.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

joasia_andrzej pisze:jest konektor tylko taki co jest z antena (podałam w linku) to jest zestaw
Ten konektor pasuje tylko do Optionów,
joasia_andrzej pisze:Gdzie moge znalezc modem który bedzie pasowal do tej anteny?
Każdy modem z wejściem na antenę zewnętrzną będzie pasował do tej anteny, musisz mieć tylko odpowiedni konektor. Modem możesz znaleźć na Allegro.
Awatar użytkownika
Jaco

sp6huk pisze:Każdy modem z wejściem na antenę zewnętrzną będzie pasował do tej anteny. Modem możesz znaleźć na Allegro.
Tak tylko że znów będzie trzeba kupować kolejny konektor. Tu należy wybrać Optiona z wyjściem antenowym. Musi być koniecznie na USB?

http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... gory=71681
joasia_andrzej

a czy dobry bedzie ten modem huawei E160? Przepraszam ze tak dopytuje, ale naprawde nic nie wiem w tym temacie a nie chce wydac zbednie kasy;/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

joasia_andrzej pisze:a czy dobry bedzie ten modem huawei E160? Przepraszam ze tak dopytuje, ale naprawde nic nie wiem w tym temacie a nie chce wydac zbednie kasy;/
Będzie OK, tylko trzeba by kupić konektor pasujący do tego modemu ;) Powiedz może w jakim komputerze chcesz korzystać z modemu, w stacjonarnym czy laptopie ?
joasia_andrzej

tak musi byc na USB
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jak na USB, to z tańszych Huawei to np. E156G, E160. Jak coś lepszego to Huawei E176. W jakiej sieci chcesz używać modem ? W jakim jesteś zasięgu EDGE czy UMTS ?
Awatar użytkownika
Jaco

joasia_andrzej pisze:tak musi byc na USB
No to jak już sp6huk, napisał. Modem będzie OK. Kup tylko odpowiedni konektor i ciesz się szybkim internetem.
joasia_andrzej

laptop. To poprosze konkretnie, który modem option albo który inny modem+jaki konektor.. :)
Awatar użytkownika
Jaco

joasia_andrzej pisze:To poprosze konkretnie, który modem option albo który inny modem+jaki konektor..
Lenistwo do potęgi. :dobani:
joasia_andrzej

sp6huk pisze:Jak na USB, to z tańszych Huawei to np. E156G, E160. Jak coś lepszego to Huawei E176. W jakiej sieci chcesz używać modem ? W jakim jesteś zasięgu EDGE czy UMTS ?
Siec ERA teraz mam EDGE i jest nawet nawe jak "załapie" HSxPA to śmiga jak szalony,ale zeby miec pewnie to pasmo to trzeba jeszcze wiecej kombinowac. Wiec zostaje EDGE
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Ja bym wziął Huawei'a E176 (jeżeli jesteś w zasięgu UMTS/HSxPA), a jeżeli EDGE to Huawei E160 do tego np. TAKI konektor.
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 16:08 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
joasia_andrzej

Jaco pisze:
joasia_andrzej pisze:To poprosze konkretnie, który modem option albo który inny modem+jaki konektor..
Lenistwo do potęgi. :dobani:
to nie lenistwo, poprostu na allegro jest tego od chole.. i ciut ciut a ja naprawde nie mam o tym pojecia;/
ODPOWIEDZ