WiFi - netbook wykrywa sieci i ma problemy z łączeniem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mircal
Użytkownik forum

WiFi - netbook wykrywa sieci i ma problemy z łączeniem

Post autor: mircal »

Witam, wczoraj brat zakupił takiego samego netbooka jak ja: Asus 1001HA.
Różnica polega na tym, że o ile mój netbook bez żadnych problemów łączy z sieciami WiFi to ten brata, albo robi to niechętnie, albo wcale...
Netbook brata bez problemu wykrywa sieci i ma dobry zasięg, niechętnie połączył się z moim routerem - robił to długo, aż po tym jak anulowałem ten odświeżył sieci i się połączył, ale jak pojechał ze swoim netbookiem do siebie to już nie połączył się z jego Liveboxem, który nie ma zabezpieczeń, a PC stacjonarny z kartą WiFi łączy bez problemu.

Czy to możliwe, że karta WiFi w netbooku brata jest felerna?
Przeinstalowanie sterownika nie pomogło, a może to Windows coś miesza? Firewall wyłączony.
Sprawa wygląda tak, że jeśli faktycznie karta może być problemem to trzeba będzie wymienić sprzęt.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: WiFi - netbook wykrywa sieci i ma problemy z łączeniem

Post autor: baxxxio »

Livebox to chyba ma taki magiczny przycisk na obudowie zeby polaczyc nowe urzadzenie ?
Awatar użytkownika
mircal
Użytkownik forum

baxxxio pisze:Livebox to chyba ma taki magiczny przycisk na obudowie zeby polaczyc nowe urzadzenie ?
O dzięki za podpowiedź, poszedłem tym tropem przez google i już wiem, że najprawdopodobniej to wina Liveboxa, nie poddam się bez walki ;)

Co do samego Liveboxa to nie tyle brat jest włascicielem co jego teściowie :cry:
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

mircal pisze:to już nie połączył się z jego Liveboxem, który nie ma zabezpieczeń
W tym głupim sprzęcie jakim jest Livebox, jak dobrze pamiętam, dodać Macadres netbooka który ma się z nim łączyć po wifi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

DoMiNo pisze:W tym głupim sprzęcie jakim jest Livebox, jak dobrze pamiętam, dodać Macadres netbooka który ma się z nim łączyć po wifi.
I do tego właśnie służy wspomniany przycisk REG (do dodawania adresu MAC).
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

A widzisz ja to zawsze łopatologicznie wklepywałem w ustawieniach ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

DoMiNo pisze:A widzisz ja to zawsze łopatologicznie wklepywałem w ustawieniach ;)
Osobiście też polecam tą metodę, przynajmniej wiadomo co się dzieje. No ale LB ma być urządzeniem dla laików.
Awatar użytkownika
mircal
Użytkownik forum

Ja na ten przykład ekspertem nie jestem, ale do laików też nie należę, jakieś konfiguracje routerów mam już trochę opanowane, ale Livebox mnie zaskoczył tym cholernym "przyciskiem" :rotfl:
Jak już wspominałem, nie jestem właścicielem tego ustrojstwa, nawet na oczy go nie widziałem poza zdjęciami :]
W każdym razie netbook połączył się po wciśnięciu "przyciska" ale dziwi mnie to, że nie trzeba było tak kombinować z sieciówką USB, którą brat ma w stacjonarnym PC i telefon z WiFi też łączy się bez tych kombinacji. To mnie jak by zbiło z tropu...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mircal pisze:ale dziwi mnie to, że nie trzeba było tak kombinować z sieciówką USB, którą brat ma w stacjonarnym PC i telefon z WiFi też łączy się bez tych kombinacji.
Trzeba było ale już zapomnieli.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ