WiFi - netbook wykrywa sieci i ma problemy z łączeniem
Moderator: Moderatorzy
- mircal
- Użytkownik forum
WiFi - netbook wykrywa sieci i ma problemy z łączeniem
Witam, wczoraj brat zakupił takiego samego netbooka jak ja: Asus 1001HA.
Różnica polega na tym, że o ile mój netbook bez żadnych problemów łączy z sieciami WiFi to ten brata, albo robi to niechętnie, albo wcale...
Netbook brata bez problemu wykrywa sieci i ma dobry zasięg, niechętnie połączył się z moim routerem - robił to długo, aż po tym jak anulowałem ten odświeżył sieci i się połączył, ale jak pojechał ze swoim netbookiem do siebie to już nie połączył się z jego Liveboxem, który nie ma zabezpieczeń, a PC stacjonarny z kartą WiFi łączy bez problemu.
Czy to możliwe, że karta WiFi w netbooku brata jest felerna?
Przeinstalowanie sterownika nie pomogło, a może to Windows coś miesza? Firewall wyłączony.
Sprawa wygląda tak, że jeśli faktycznie karta może być problemem to trzeba będzie wymienić sprzęt.
Różnica polega na tym, że o ile mój netbook bez żadnych problemów łączy z sieciami WiFi to ten brata, albo robi to niechętnie, albo wcale...
Netbook brata bez problemu wykrywa sieci i ma dobry zasięg, niechętnie połączył się z moim routerem - robił to długo, aż po tym jak anulowałem ten odświeżył sieci i się połączył, ale jak pojechał ze swoim netbookiem do siebie to już nie połączył się z jego Liveboxem, który nie ma zabezpieczeń, a PC stacjonarny z kartą WiFi łączy bez problemu.
Czy to możliwe, że karta WiFi w netbooku brata jest felerna?
Przeinstalowanie sterownika nie pomogło, a może to Windows coś miesza? Firewall wyłączony.
Sprawa wygląda tak, że jeśli faktycznie karta może być problemem to trzeba będzie wymienić sprzęt.
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: WiFi - netbook wykrywa sieci i ma problemy z łączeniem
Livebox to chyba ma taki magiczny przycisk na obudowie zeby polaczyc nowe urzadzenie ?
- mircal
- Użytkownik forum
O dzięki za podpowiedź, poszedłem tym tropem przez google i już wiem, że najprawdopodobniej to wina Liveboxa, nie poddam się bez walkibaxxxio pisze:Livebox to chyba ma taki magiczny przycisk na obudowie zeby polaczyc nowe urzadzenie ?
Co do samego Liveboxa to nie tyle brat jest włascicielem co jego teściowie
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
W tym głupim sprzęcie jakim jest Livebox, jak dobrze pamiętam, dodać Macadres netbooka który ma się z nim łączyć po wifi.mircal pisze:to już nie połączył się z jego Liveboxem, który nie ma zabezpieczeń
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I do tego właśnie służy wspomniany przycisk REG (do dodawania adresu MAC).DoMiNo pisze:W tym głupim sprzęcie jakim jest Livebox, jak dobrze pamiętam, dodać Macadres netbooka który ma się z nim łączyć po wifi.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
A widzisz ja to zawsze łopatologicznie wklepywałem w ustawieniach 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Osobiście też polecam tą metodę, przynajmniej wiadomo co się dzieje. No ale LB ma być urządzeniem dla laików.DoMiNo pisze:A widzisz ja to zawsze łopatologicznie wklepywałem w ustawieniach
- mircal
- Użytkownik forum
Ja na ten przykład ekspertem nie jestem, ale do laików też nie należę, jakieś konfiguracje routerów mam już trochę opanowane, ale Livebox mnie zaskoczył tym cholernym "przyciskiem"
Jak już wspominałem, nie jestem właścicielem tego ustrojstwa, nawet na oczy go nie widziałem poza zdjęciami
W każdym razie netbook połączył się po wciśnięciu "przyciska" ale dziwi mnie to, że nie trzeba było tak kombinować z sieciówką USB, którą brat ma w stacjonarnym PC i telefon z WiFi też łączy się bez tych kombinacji. To mnie jak by zbiło z tropu...
Jak już wspominałem, nie jestem właścicielem tego ustrojstwa, nawet na oczy go nie widziałem poza zdjęciami
W każdym razie netbook połączył się po wciśnięciu "przyciska" ale dziwi mnie to, że nie trzeba było tak kombinować z sieciówką USB, którą brat ma w stacjonarnym PC i telefon z WiFi też łączy się bez tych kombinacji. To mnie jak by zbiło z tropu...
- wojteks
- *** Administrator ***
Trzeba było ale już zapomnieli.mircal pisze:ale dziwi mnie to, że nie trzeba było tak kombinować z sieciówką USB, którą brat ma w stacjonarnym PC i telefon z WiFi też łączy się bez tych kombinacji.
Nie pomagam na PW!