jest simlock czy nie ma?
Moderator: Moderatorzy
- delaRobal
- Początkujący użytkownik forum
jest simlock czy nie ma?
Czesc, mam taka zagwozdke: mam modem option globtrotter 3g w erze, chcialem sprawdzic jak dziala orange wiec wlozylem karte, odpalilem mm ktory poprosil o pin, skonfigurowalem apn dla orange uzytkownik:internet haslo:internet i wybor apn automatyczny po czym polaczylem sie z netem. Tu pojawil sie problem, poniewaz zadna strona sie nie otwierala pomimo tego ze polaczenie bylo aktywne. karta ktora wkladalem to zwykla karta abonamentowa dla firm ktora ma skonfigurowane konto internet jako domyslne (nie wap). Teraz nie wiem czy ten modem ma simlocka czy to wina karty? Probowalem sprawdzic za pomoca komend at ale niestety w hyperterminalu nie moge nie wiedziec czemu nic wpisac. Z gory dzieki za wszelka pomoc.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: jest simlock czy nie ma?
Nie możesz wpisać bo masz otwarty port.Wyjmij modem ze slotu wsadź z powrotem i otwórz hyperterminal...delaRobal pisze:...Probowalem sprawdzic za pomoca komend at ale niestety w hyperterminalu nie moge nie wiedziec czemu nic wpisac.
W Orange wystarczy apn: internet bez użytkownika i haseł.
- delaRobal
hmm, nie bardzo kumam o co chodzi z tym terminalem, zrobilem tak jak radziles i dalej nic. A jaki jest objaw simlocka, bo ja sie do sieci loguje tylko nie moge wyswietlac stron. Zastanawiam sie nad kupnem w orange biznes ewrywhere za 60zl jako alternatywy dla bc z limitem 2 giga, ktory wlasnie przekroczylem
- bob
- Guru bezprzewodowy
To wybierz w hyperterminalu numer portu a nie nazwę modemu.
Odradzam BE za 60 chyba ,że masz na myśli umowę gprs bez limitu z second hand`u.
Pozdrawiam ,bob.
Odradzam BE za 60 chyba ,że masz na myśli umowę gprs bez limitu z second hand`u.
Pozdrawiam ,bob.
- delaRobal
wychodzi na to ze simlocka nie bylo, bo udalo mi sie w koncu polaczyc z orange. Trzeba tylko bylo do nich zadzwonic i aktywowac odpowiednia usluge.
- Demon
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To sie chłopie obudziłes wstyd. Po co Ci było to wszystko trzeba bylo pomyslec i sprawdzic czy masz wlaczonego gprs-a zanim cokolwiek tu napisaleś.
Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.
-
z czego wiem to kolega tez w dobrym kierunku poszed szkoda tylko ze okrezna droga poniewaz najwazniejsze jest jednak sprawdzenie czy ma sie właczona usluge ale karty SE z Orange maja w wiekszosci simlocki ...nie wiem jak ma era ale dobrze ze o tym pomyslal..
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja mam abonamentową kartę dla firm w Orange i nie musiałem aktywować usługi.Rozumiem że Waszym przypadku trzeba było to zrobić.Z tego wynika ,że nie wszystko jest takie oczywiste a wydaje sie proste dopiero po fakcie.
- delaRobal
wlasnie dla mnie nie bylo to takie oczywiste, nie mialem do czynienia z orange wczesniej, w erze ta usluga jest juz uruchomiona. Temat postu dotyczyl simlocka i dlatego wpisalem informacje ze nie mialem tej uslugi zeby bylo wiadomo iz Option Globetrotter 3G+ z ery nie posiada blokady. Dzieki Bob za podpowiedzi, a "koledze" wszystkowiedzacemu podziekujemy za nic nie wnoszaca do tematu odpowiedz. Mysle ze mozna zamknac ten topic.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok,więc zamykam.Jakbyś miał jeszcze jakieś kłopoty to pisz śmiało bo po to jest forum.