Zasięg Play Online
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zasięg Play Online
Witam! mam taki problem z Play Online na karte: kupiłem ostatnio na allegro modem huawei e1550 i starter playa. Co prawda łączy sie z internetem ale tylko jak podejde do okna to wtedy złapie 3 kreski, dodam że mieszkam w centrum Zamościa, a w Lublinie na Żarnowieckiej mam max zasięg. i tu pojawia sie moje pytanie: dlaczego w Zamościu mam taki słaby zasięg skoro całkiem niedaleko jest nadajnik playa?? Od czego to może zależeć?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Zasięg Play Online
A jakie masz ściany? Bo z Twojego opisu wynika, że to one tak tłumią fale radiowe. Nie masz jakichś przeszkód pomiędzy domem, a nodeB? One też potrafią skutecznie zmniejszyć zasięg.skwarek008 pisze:dlaczego w Zamościu mam taki słaby zasięg skoro całkiem niedaleko jest nadajnik playa?? Od czego to może zależeć?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Pomiędzy stacją bazową a modemem jest jakaś przeszkoda tłumiąca sygnał. Czy na zewnątrz domu też masz tak słaby sygnał? Dla fal o częstotliwości 2100MHz ściany domu to spora przeszkoda.skwarek008 pisze:dlaczego w Zamościu mam taki słaby zasięg skoro całkiem niedaleko jest nadajnik playa?? Od czego to może zależeć?
-
jak podchodze do okna to sygnał jest dobry( jakieś 3-4 kreski). A co do ścian to mogą tłumić sygnał bo sa grube bo mieszkam w kamienicy. Co do przeszkód no to jest tak w lini prostej kilka budynków
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli juz sobie sam odpowiedziales na Twoj problem.skwarek008 pisze: Co do przeszkód no to jest tak w lini prostej kilka budynków
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Takie ściany mogą stanowić przeszkodę dla GSM (900MHz), a co dopiero UMTS (2100MHz).skwarek008 pisze:A co do ścian to mogą tłumić sygnał bo sa grube bo mieszkam w kamienicy.
Pozdrawiam YaHooo 

- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Pozwolicie, że podepnę się pod temat?
Zaciekawiło mnie ostatnio, że w mojej okolicy na mapach BTSearch pojawił się nowy nodeB PLAY'a, jak na razie nie widać żeby był uruchomiony. I tu mam pytanie ile może zająć odpalenie tego nodeB; dodam, że to będzie pierwszy w tej okolicy nadajnik, nie tylko PLAY'a, ale w ogóle 3G
Aha, jaka jest szansa, że sygnał się przebije do mnie z 5 km przez las? zainteresowanym podaję link do BTSearch (Małogoszcz)
Zaciekawiło mnie ostatnio, że w mojej okolicy na mapach BTSearch pojawił się nowy nodeB PLAY'a, jak na razie nie widać żeby był uruchomiony. I tu mam pytanie ile może zająć odpalenie tego nodeB; dodam, że to będzie pierwszy w tej okolicy nadajnik, nie tylko PLAY'a, ale w ogóle 3G

blueconnect 500MB [EDGE]
Orange Freedom Pro 3GB [CDMA]
Orange Freedom Pro 10GB [CDMA]
T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z reguły Play odpala dość szybko swoje node B. Dla przykładu w moim mieście od uzyskania koncesji node B został uruchomiony w ciągu 5 miesięcyfiuzi pisze: ile może zająć odpalenie tego nodeB

![:]](./images/smilies/splash.gif)
A ty, gdzie mieszkasz ?fiuzi pisze:Aha, jaka jest szansa, że sygnał się przebije do mnie z 5 km przez las?
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Jeśli spojrzysz na mapkę, to pod napisem Wrzosówka.sp6huk pisze:A ty, gdzie mieszkasz ?
Dokładnie to na skrzyżowaniu linii kolejowej i drogi 728...
[ Dodano: 2010-02-17, 21:46 ]
PS:
dobrze o tym wiem, ale nie śledzę na bieżąco rozwoju zasięgu PLAY'asp6huk pisze:to zależy od operatora

blueconnect 500MB [EDGE]

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do node B jest ~4,75 km, tylko jak mówisz, na przeszkodzie stoi las. I Ty chyba mieszkasz w obszarze leśnym, tak ? Powiem Ci w ten sposób, jak Play uruchomi stację bazową w Małogoszczu to weźmiesz sobie Play Online na okres próbny i sam się przekonasz czy będzie działać czy nie. To zależy od wielu uwarunkowań, więc nie możemy Ci powiedzieć, że będzie na pewno działać. Zależy to też od umiejscowienia anten, na jak wysokim obiekcie będą one zainstalowane.
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
No nic nowego mi nie powiedziałeś
Cały Małogoszcz jest usytuowany na sporym wzniesieniu, więc jest spora szansa... Ale nawet jak Play nie wypali, to zawsze jest CDMA od Orange na Konarskiego
Dużo osób w okolicy już ma i sobie chwali...
Tak, czy inaczej dzięki za info

Cały Małogoszcz jest usytuowany na sporym wzniesieniu, więc jest spora szansa... Ale nawet jak Play nie wypali, to zawsze jest CDMA od Orange na Konarskiego

Tak, czy inaczej dzięki za info

blueconnect 500MB [EDGE]

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Bo za wiele w tym temacie powiedzieć nie można,fiuzi pisze:No nic nowego mi nie powiedziałeś![]()
Z CDMA nie będzie najmniejszego problemu, w Orange działa na częstotliwości 450 MHz, więc przebicie się przez przeszkody nie stanowi problemu, na tak małym dystansie ~5,3 km.fiuzi pisze:CDMA od Orange na Konarskiego
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Aha, mam jeszcze pytanie; bo zauważyłem teraz, że play stawia dwa typy nadajników, wg BTSearch; UMTS2100 to pewnie nodeB; a są jeszcze E-GSM900, to chyba są BTS'y z EDGE'm, ale co je różni od tych, stawianych przez innych operatów, które są oznaczone jako GSM900, bez tego przedrostka E?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na UMTS działa internet Play Online,fiuzi pisze: UMTS2100 to pewnie zwykle nodeB?
A na E-GSM 900, połączenia głosowe, sms,fiuzi pisze:a są jeszcze E-GSM900
Tak są to BTS-y, działające w technologii EDGE,fiuzi pisze: to chyba są zwykłe BTS'y z EDGE'm
E-GSM, to skrót od "Extended GSM 900", i różni się od "Standard GSM 900", nieco poszerzonym zakresem częstotliwości.fiuzi pisze:ale co je różni od tych innych operatów które są oznaczone jako GSM900, bez tego przedrostka E
- Blido
- Guru bezprzewodowy
No to zarzucili niezłe temposp6huk pisze:Dla przykładu w moim mieście od uzyskania koncesji node B został uruchomiony w ciągu 5 miesięcy
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Mnie zastanawia, kiedy uzyskali koncesję, bo dawno nie zaglądałem na BTS'a, gdzieś z ponad pół roku... A z tego co widać, to pozwolenie jest już dłużej niż 1 miesiąc.Blido pisze:No to zarzucili niezłe tempo
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko czekać

blueconnect 500MB [EDGE]

-
- Stały użytkownik forum
[center]
To ja dodam, że jedyny nadajnik PLAY w moim mieście też jest oznaczony E-GSM 900, ale jakoś łapię z niego mułowaty sygnał UMTS/HSDPA (CID 15167 LAC 101)
[/center]sp6huk pisze:E-GSM, to skrót od "Extended GSM 900", i różni się od "Standard GSM 900", nieco poszerzonym zakresem częstotliwości.
To ja dodam, że jedyny nadajnik PLAY w moim mieście też jest oznaczony E-GSM 900, ale jakoś łapię z niego mułowaty sygnał UMTS/HSDPA (CID 15167 LAC 101)
- wojteks
- *** Administrator ***
Play w Jarosławiu ma E-GSM i UMTS z komina zakładów mięsnych.colombo pisze:To ja dodam, że jedyny nadajnik PLAY w moim mieście też jest oznaczony E-GSM 900, ale jakoś łapię z niego mułowaty sygnał UMTS/HSDPA
Nie pomagam na PW!
-
Wystarczy zmienić ustawienie , na youtube jest filmik o tytule :
Jak zwiększyć zasięg w Play
[ Dodano: 2011-04-28, 05:08 ]
http://www.youtube.com/watch?v=Qm13uV3DnMk
Jak zwiększyć zasięg w Play
[ Dodano: 2011-04-28, 05:08 ]
http://www.youtube.com/watch?v=Qm13uV3DnMk