Moj problem jest nastepujacy - mam BTS-a na UMTS 2100mHz 300m od mojego domu, po drodze tylko 1 dwu pietrowa kamienica i droga.
W telefonie, ktory robi u mnie za modem (standard 3,6Mb/sek w technologii HSDPA) wymuszam 3G, mam pelny zasieg i znaczek "3G+"...
Przy polaczeniu w "chmurce" widnieje predkosc 230Kb/s, w testach szybkosci lacza komputerswiata uzyskuje ok. 600-800kb/sek., na speedtest jest jeszcze gorzej, bo wychodzi kolo 300kb/sek...
Wyczyscilem system SystemMechanic-iem i zoptymalizowalem firefoxa w/g Waszych zalecen na forum, nie mam zadnych rookitow/trojanow czy tego typu rzeczy.
Tel. jest podpiety pod USB na metrowym kablu, "wycelowany" w kierunku BTS-a, sygnal ma do pokonania tylko jedna sciane.
Mam swiadomosc, ze nie uzyskam pelnych 3.6Mb/sek ale chcialbym uzyskac chociaz polowe z tego

Co moge jeszcze zrobic, zeby choc troche podwyzszyc predkosc lacza. Czy inny modem zapewni poprawe wynikow? Czy mozliwe, ze telefon sobie "nie radzi" z taka iloscia danych? Choc w sumie skoro obsluguje standard HSDPA, to powinien...
Nie wiem juz co robic, bede wdzieczny za jakies konstruktywne pomysly.
Pozdrawiam!