Zasieg i modem HSDPA,a predkosc ~600kb/sek :/

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ccTV
Początkujący użytkownik forum

Zasieg i modem HSDPA,a predkosc ~600kb/sek :/

Post autor: ccTV »

To moj pierwszy post na tym forum, wiec chcialem sie przywitac - witam :)
Moj problem jest nastepujacy - mam BTS-a na UMTS 2100mHz 300m od mojego domu, po drodze tylko 1 dwu pietrowa kamienica i droga.
W telefonie, ktory robi u mnie za modem (standard 3,6Mb/sek w technologii HSDPA) wymuszam 3G, mam pelny zasieg i znaczek "3G+"...
Przy polaczeniu w "chmurce" widnieje predkosc 230Kb/s, w testach szybkosci lacza komputerswiata uzyskuje ok. 600-800kb/sek., na speedtest jest jeszcze gorzej, bo wychodzi kolo 300kb/sek...
Wyczyscilem system SystemMechanic-iem i zoptymalizowalem firefoxa w/g Waszych zalecen na forum, nie mam zadnych rookitow/trojanow czy tego typu rzeczy.
Tel. jest podpiety pod USB na metrowym kablu, "wycelowany" w kierunku BTS-a, sygnal ma do pokonania tylko jedna sciane.
Mam swiadomosc, ze nie uzyskam pelnych 3.6Mb/sek ale chcialbym uzyskac chociaz polowe z tego :/
Co moge jeszcze zrobic, zeby choc troche podwyzszyc predkosc lacza. Czy inny modem zapewni poprawe wynikow? Czy mozliwe, ze telefon sobie "nie radzi" z taka iloscia danych? Choc w sumie skoro obsluguje standard HSDPA, to powinien...
Nie wiem juz co robic, bede wdzieczny za jakies konstruktywne pomysly.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Zasieg i modem HSDPA,a predkosc ~600kb/sek :/

Post autor: sp6huk »

A sprawdzałeś, jak ma się sytuacja z transferem w godzinach nocnych ? Może stacja bazowa jest obciążona, co nie umożliwia Ci uzyskania lepszych transferów. Sprawdź jaki masz transfer w godzinach ~2:00-3:00, jeżeli będzie dużo lepiej, to po prostu z node B, z którym się łączysz, korzysta dużo użytkowników.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Niestety chyba sp6huk ma rację. Ja w Warszawie w różnych godzinach jak robiłem kiedyś test to słabe wyniki były.

Taką wycieczkę zrobiłem w zeszłym roku.
http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl= ... f4c426b045

ccTV, proponuję, jak masz możliwość, pożyczyć jeszcze modem od kogoś co wykluczyłoby sprzęt. Możesz też w innej lokalizacji sprawdzić jak działa internet.
ccTV

Modem postaram sie pozyczyc ale chyba bedzie ciezko, bo nie kojarze, zeby ktos z moich znajomych posiadal. Istnieje jakas roznica w mocy anten pomiedzy modemem USB, a telefonem 3G?
A moze to byc wina softu/sprzetu? Jak mowilem tel. pokazuje na wyswietlaczu "3G+", a po polaczeniu przez PC Studio 3 wyskakuje chumrka 230Kb/sek. Dzieki Panowie za ( nad wyraz szybkie :) ) odpowiedzi!

Edyta: Co do nocnego surfowania, to zwykle siedze do 1-2 w nocy i nie zauwazylem jakis szczegolnych roznic...

Edyta2: tel jest podlaczony do USB 1.1 ale ten standard, nawet w swej najwolniejszej opcji oferuje transfer 1.5Mb/sek, wiec to nie moze byc problem (dobrze rozumuje?)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ccTV pisze:Istnieje jakas roznica w mocy anten pomiedzy modemem USB, a telefonem 3G?
Telefony na ogół są czulsze.
ccTV pisze:A moze to byc wina softu/sprzetu? Jak mowilem tel. pokazuje na wyswietlaczu "3G+"
Czyli HSDPA.
ccTV pisze:a po polaczeniu przez PC Studio 3 wyskakuje chumrka 230Kb/sek.
To tylko prędkość portu. U mnie na E51 wyskakuje 450kb/s a net śmiga po 2Mb/s.
ccTV pisze:Edyta2: tel jest podlaczony do USB 1.1 ale ten standard, nawet w swej najwolniejszej opcji oferuje transfer 1.5Mb/sek, wiec to nie moze byc problem (dobrze rozumuje?)
Niby powinno być szybciej. Nie masz USB 2.0 w ogóle w komputerze?

Jaki to komputer? Próbowałeś Dial-Up zrobić?
ccTV

Komputer to Pentium II 400mHz + 192mb ramu :)
Nie mam 2.0 w ogole ale wczoraj zamowilem PCI z gniazdami 2.0, bo mi sie przydadza do pendriveow itp.
Co do Dial-upa to nie wiem czy sie przez niego lacze, polaczenie utworzylem w panelu sterowania->polaczenia sieciowe i internetowe->polaczenia sieciowe->utworz nowe polaczaenie. O to chodzi?

Edzia:
Lacze sie przez Dial-Up tyle tylko, ze poprzednio mialem numer: *99**1*1#, nazwe uzytkownika: idea, a teraz wpisalem *99# i "internet" jako nazwa uzytkownika i haslo, zgodnie z zaleceniami z tego forum. Nie widac poprawy/roznic....
:cry:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Oj to komputer może coś niedomagać też. :niepewny:
No nic. Zobaczymy jak z PCI będzie.

Proponuję na jakimś nowszym sprzęcie sprawdzić co i jak.
ODPOWIEDZ