Wieś - UMTS Play

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamils12
Początkujący użytkownik forum

Wieś - UMTS Play

Post autor: kamils12 »

Witam Kolegów!!!

Mieszkam w miejscowości Przybyszyce oddalonej od Jeżowa 95-047 o 3-4 km.
Aktualnie posiadam internet z ery, który odbieram na 5 kresek EDGE. Podczas przeglądania tego forum natrafiłem na serwis http://mapa.btsearch.pl/, w którym zauważyłem, że w Jeżowie znajduje sie nadajnik PLAYA UMTS 2100. Zakupiłem dlatego zestaw startowy PLAYA i wsadziłem go do modemu HUAWEI E800 rozblokowanego po skończonej umowie z iPlusem. Ku mojemu zdziwieniu program pokazuje mi od 2 do 4 kresek EDGE odbieranego z wierzy PLAYA. Jestem oszołomiony, gdyż nie wiem:

Czy to pomyłka serwisu http://mapa.btsearch.pl/ ???
Czy problem leży po mojej stronie???

:gwiazdki:

Z góry dzięki za pomoc!!!
Kamil
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Wieś - UMTS Play

Post autor: sp6huk »

kamils12 pisze:Czy to pomyłka serwisu http://mapa.btsearch.pl/ ???
W żadnym wypadku, w Jeżowie jest uruchomiony node B Play'a.
kamils12 pisze:Czy problem leży po mojej stronie???
Najprawdopodobniej. Zapewne masz słaby sygnał i stąd nie łapiesz UMTS Play'a. Proponuję wyjść z laptopem na zewnątrz budynku i sprawdzić czy złapiesz wtedy sygnał 3G tej sieci. Pobierz sobie Top NetInfo i łącz się z siecią przy pomocy tego programu. Spróbuj też wymusić sygnał UMTS. Jeżeli to nie da rezultatu, to podjedź pod stację bazową Play'a i sprawdź wtedy czy masz sygnał, jeżeli nie będzie, to może być to chwilowy problem ze stacją bazową, lub coś nie tak z twoim modemem. Sprawdź, jak masz telefon bez simlocka (lub z simlockiem na Play'a), czy wtedy problem występuje. Telefon musi obsługiwać też technologię UMTS.
kamils12

Mój modem jest dobry bo chodzi na nim ERA, iPLUS EDGE oraz w Łodzi HSDPA.
Dzięki za programik może on pomoże.
Kamil
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

kamils12 pisze:Mój modem jest dobry bo chodzi na nim ERA, iPLUS EDGE oraz w Łodzi HSDPA.
W takim przypadku może Play coś mąci ;)
kamils12

Niestety !!!! Program jest bardzo fajny, ale nawet z wymuszeniem nie chodzi mi UMTS.
Szkoda!!!
Kamil
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

kamils12 pisze:Niestety !!!! Program jest bardzo fajny, ale nawet z wymuszeniem nie chodzi mi UMTS.
Szkoda!!!
A więc j.w. pozostaje Ci podjechać pod node B i sprawdzić czy masz wtedy sygnał, lub zmienić modem na inny, i zobaczyć czy działa. Nie ma innych możliwości :(
kamils12

Uczynie to jutro!!! Ale wątpie żeby to zadziałało bo mieszkam na górce i wierze kościoła gdzie jest zamontowany nadajnik widze z mojej posesji.

Dzięki za pomoc SP6HUK!!!!
Kamil
ODPOWIEDZ