Witam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o pomoc.
W firmie posiadam drukarkę HP CM2320fxi.
Drukarka ma wbudowany port Ethernet (RJ-45).
Mam w pracy również kilka laptopów i zależy mi aby z każdego z nich można było drukować bezprzewodowo.
W tym momencie podłączamy neostradę.
Czy aby drukować bezprzewodowo muszę kupić router z serwerem druku i podłączyć drukarkę przez USB do routera od neo?
Czy jest możliwość abym zakupił normalny router bezprzewodowy i podłączył drukarkę przez Ethernet i w taki sposób udostępnić ją bezprzewodowo w sieci?
Proszę podsuńcie mi pomysł jak to zrobić żeby było jak najlepiej i nie strasznie drogo (poniżej 400zł).
Czekam na pomoc!
Drukowanie w sieci bezprzewodowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Re: Drukowanie w sieci bezprzewodowej
Nie. Drukarka ma wbudowany serwer druku.skopek01 pisze:Czy aby drukować bezprzewodowo muszę kupić router z serwerem druku i podłączyć drukarkę przez USB do routera od neo?
Bezwzględnie TAKskopek01 pisze:Czy jest możliwość abym zakupił normalny router bezprzewodowy i podłączył drukarkę przez Ethernet i w taki sposób udostępnić ją bezprzewodowo w sieci?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Drukarka którą posiadasz to drukarka sieciowa więc nie jest potrzebny osobny serwer druku. Będzie działać również po podłączeniu przez Ethernet do zwykłego routera.skopek01 pisze:Czy aby drukować bezprzewodowo muszę kupić router z serwerem druku i podłączyć drukarkę przez USB do routera od neo?
J.w. Ale czy ten router ma również służyć do podziału Neo? Jeśli tak, będziesz potrzebował routera z modemem ADSL. A jeśli jego jedynym zadaniem ma być bezprzewodowe udostępnienie drukarki, to router wcale nie jest potrzebny - wystarczy AP.skopek01 pisze:Czy jest możliwość abym zakupił normalny router bezprzewodowy i podłączył drukarkę przez Ethernet i w taki sposób udostępnić ją bezprzewodowo w sieci?
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak podlaczysz drukarke do routera to przy dodawaniu nowej drukarki zaznacz ze jest to drukarka sieciowa.
Kupcie router z modemem ADSL.
Kupcie router z modemem ADSL.
-
- Początkujący użytkownik forum
Drukowanie w sieci bezprzewodowej
Super!
Byłem przekonany, że będę musiał kupować serwer druku albo router z czymś takim.
Tak modem będzie służył również do rozdzielenia neo.
Powiedzcie tylko jak to wszystko podłączyć po kolei i po kolei konfigurować.
Pozdrawiam!
Byłem przekonany, że będę musiał kupować serwer druku albo router z czymś takim.
Tak modem będzie służył również do rozdzielenia neo.
Powiedzcie tylko jak to wszystko podłączyć po kolei i po kolei konfigurować.
Pozdrawiam!
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Moim skromnym zdaniem wystarczy to Linksys WAG54G2-EE - cena ok 200zł.skopek01 pisze:Proszę podsuńcie mi pomysł jak to zrobić żeby było jak najlepiej i nie strasznie drogo (poniżej 400zł)
[ Dodano: 2010-02-22, 13:23 ]
Jeśli XP to Start -> Drukarki i faxy -> Dodaj drukarkę -> Dalej -> Drukarka lokalna podł.... -> odznacz: automatyczne wykrywanie -> Dalej -> Utwórz nowy port -> Standard TCP/IP port -> podajesz IP -> podajesz sterownik -> stawiasz mi piwoskopek01 pisze:Powiedzcie tylko jak to wszystko podłączyć po kolei i po kolei konfigurować.

Lub łatwiej: wrzucasz płytkę od Brothera -> postępujesz zgodnie z instrukcją (oczywiście drukarkę wcześniej podłącz do routera) -> stawiasz mi piwo