Drukowanie w sieci bezprzewodowej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skopek01
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skopek01 »

Witam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o pomoc.

W firmie posiadam drukarkę HP CM2320fxi.

Drukarka ma wbudowany port Ethernet (RJ-45).

Mam w pracy również kilka laptopów i zależy mi aby z każdego z nich można było drukować bezprzewodowo.

W tym momencie podłączamy neostradę.

Czy aby drukować bezprzewodowo muszę kupić router z serwerem druku i podłączyć drukarkę przez USB do routera od neo?

Czy jest możliwość abym zakupił normalny router bezprzewodowy i podłączył drukarkę przez Ethernet i w taki sposób udostępnić ją bezprzewodowo w sieci?

Proszę podsuńcie mi pomysł jak to zrobić żeby było jak najlepiej i nie strasznie drogo (poniżej 400zł).

Czekam na pomoc!
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Re: Drukowanie w sieci bezprzewodowej

Post autor: DoMiNo »

skopek01 pisze:Czy aby drukować bezprzewodowo muszę kupić router z serwerem druku i podłączyć drukarkę przez USB do routera od neo?
Nie. Drukarka ma wbudowany serwer druku.
skopek01 pisze:Czy jest możliwość abym zakupił normalny router bezprzewodowy i podłączył drukarkę przez Ethernet i w taki sposób udostępnić ją bezprzewodowo w sieci?
Bezwzględnie TAK :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

skopek01 pisze:Czy aby drukować bezprzewodowo muszę kupić router z serwerem druku i podłączyć drukarkę przez USB do routera od neo?
Drukarka którą posiadasz to drukarka sieciowa więc nie jest potrzebny osobny serwer druku. Będzie działać również po podłączeniu przez Ethernet do zwykłego routera.
skopek01 pisze:Czy jest możliwość abym zakupił normalny router bezprzewodowy i podłączył drukarkę przez Ethernet i w taki sposób udostępnić ją bezprzewodowo w sieci?
J.w. Ale czy ten router ma również służyć do podziału Neo? Jeśli tak, będziesz potrzebował routera z modemem ADSL. A jeśli jego jedynym zadaniem ma być bezprzewodowe udostępnienie drukarki, to router wcale nie jest potrzebny - wystarczy AP.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Jak podlaczysz drukarke do routera to przy dodawaniu nowej drukarki zaznacz ze jest to drukarka sieciowa.

Kupcie router z modemem ADSL.
skopek01
Początkujący użytkownik forum

Post autor: skopek01 »

Super!

Byłem przekonany, że będę musiał kupować serwer druku albo router z czymś takim.

Tak modem będzie służył również do rozdzielenia neo.

Powiedzcie tylko jak to wszystko podłączyć po kolei i po kolei konfigurować.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

skopek01 pisze:Proszę podsuńcie mi pomysł jak to zrobić żeby było jak najlepiej i nie strasznie drogo (poniżej 400zł)
Moim skromnym zdaniem wystarczy to Linksys WAG54G2-EE - cena ok 200zł.

[ Dodano: 2010-02-22, 13:23 ]
skopek01 pisze:Powiedzcie tylko jak to wszystko podłączyć po kolei i po kolei konfigurować.
Jeśli XP to Start -> Drukarki i faxy -> Dodaj drukarkę -> Dalej -> Drukarka lokalna podł.... -> odznacz: automatyczne wykrywanie -> Dalej -> Utwórz nowy port -> Standard TCP/IP port -> podajesz IP -> podajesz sterownik -> stawiasz mi piwo :piwo:

Lub łatwiej: wrzucasz płytkę od Brothera -> postępujesz zgodnie z instrukcją (oczywiście drukarkę wcześniej podłącz do routera) -> stawiasz mi piwo :piwo:
ODPOWIEDZ