dobór sprzętu (modem, antena) dla lokalizacji: Bycina
Moderator: Moderatorzy
- ronja
- Początkujący użytkownik forum
dobór sprzętu (modem, antena) dla lokalizacji: Bycina
Witajcie raz jeszcze, mam kilka pytań:
Kompletuję sprzęt, aby odebrać najszybszy możliwy internet w poniższej lokalizacji (Bycina k. Pyskowic /śląskie) [HSDPA?]. Jak dotąd szybkość była żenująca, dlatego jestem zdecydowana na antenę i modem np Huawei E176 (lub chętniej coś tańszego: E156G?).
Proszę o poradę jaki konkretnie sprzęt kupić. Nie wiem jak z odbiorem G3/HSDPA, bo nie miałam możliwości tego sprawdzić. Ale może będzie hulać (a więc antena dedykowana;)?
Czy opóźnienie dla modemów USB jest znaczące w porównaniu do expresscard?
No i nie chciałabym się pakować w abonament. Czy iPlus na kartę to sensowne rozwiązanie?
pozdrowienia(:
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-22, 08:20 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
Na forum nie zamieszczamy map w formie załączników.
Kompletuję sprzęt, aby odebrać najszybszy możliwy internet w poniższej lokalizacji (Bycina k. Pyskowic /śląskie) [HSDPA?]. Jak dotąd szybkość była żenująca, dlatego jestem zdecydowana na antenę i modem np Huawei E176 (lub chętniej coś tańszego: E156G?).
Proszę o poradę jaki konkretnie sprzęt kupić. Nie wiem jak z odbiorem G3/HSDPA, bo nie miałam możliwości tego sprawdzić. Ale może będzie hulać (a więc antena dedykowana;)?
Czy opóźnienie dla modemów USB jest znaczące w porównaniu do expresscard?
No i nie chciałabym się pakować w abonament. Czy iPlus na kartę to sensowne rozwiązanie?
pozdrowienia(:
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-22, 08:20 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
Na forum nie zamieszczamy map w formie załączników.
Ostatnio zmieniony 2010-02-22, 08:20 przez ronja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: dobór sprzętu (modem, antena) dla lokalizacji: Bycina
Trochę loteria jest jednak. Można się ugotować nie sprawdzając co i jak.
Czy koniecznie musi być Plus? Ten BTS co pokazałaś to sam GSM czyli GPRS/EDGE co najwyżej.
Proponuję zakupić sam modem i zobaczyć jak to będzie wyglądać na różnych kartach. W Play jest teraz Huawei E156G z kartą 1GB za 129zł. Modem najpewniej nie ma simlocka, a jak ma to się go ściągnie za free.
Teren ogólnie jest dość otwarty więc szanse są na złapanie czegoś. Nawet może Play będzie łapać bo widzę dużo wody więc sygnał będzie się ładnie odbijać. Do tego Play bez abonamentu najlepiej wychodzi (4GB za 50zł na 58dni lub 2GB za 30zł na 29dni).
Tak czy siak bez testów się nie obejdzie, żeby mieć 100% pewności.
Modem tak czy siak potrzebny będzie a ten z Playa jest ok bo tani i już kartę jedną do testów masz.
[ Dodano: 2010-02-22, 01:19 ]
We wszystkich sieciach jesteś na skraju zasięgu 3G.
Czy koniecznie musi być Plus? Ten BTS co pokazałaś to sam GSM czyli GPRS/EDGE co najwyżej.
Proponuję zakupić sam modem i zobaczyć jak to będzie wyglądać na różnych kartach. W Play jest teraz Huawei E156G z kartą 1GB za 129zł. Modem najpewniej nie ma simlocka, a jak ma to się go ściągnie za free.
Teren ogólnie jest dość otwarty więc szanse są na złapanie czegoś. Nawet może Play będzie łapać bo widzę dużo wody więc sygnał będzie się ładnie odbijać. Do tego Play bez abonamentu najlepiej wychodzi (4GB za 50zł na 58dni lub 2GB za 30zł na 29dni).
Tak czy siak bez testów się nie obejdzie, żeby mieć 100% pewności.
Modem tak czy siak potrzebny będzie a ten z Playa jest ok bo tani i już kartę jedną do testów masz.
[ Dodano: 2010-02-22, 01:19 ]
We wszystkich sieciach jesteś na skraju zasięgu 3G.
- ronja
Nie musi być Plus. Ale skoro najbliżej jest jego nadajnik to nie powinien najlepiej hulać? Na mapie to samo pogranicze GSM/UMTS, a więc nie można antenowo wzmocnić sygnału UMTS?
A co z antenami uniwersalnymi? Do bani są?
A co z antenami uniwersalnymi? Do bani są?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak. Jeżeli chcesz osiągnąć coś konkretnego to tylko na antenie na odpowiednie pasmo.ronja pisze:A co z antenami uniwersalnymi? Do bani są?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli zadowala Cię EDGE (czyli szybkość do ~230 kbit/s i pingi ~300 ms),to możesz korzystać ze stacji w Bycinie.ronja pisze:Ale skoro najbliżej jest jego nadajnik to nie powinien najlepiej hulać?
Ja bym próbował jednak złapać zasięg UMTS - jeśli nie z Plusa (oferta na kartę tego operatora do tanich nie należy),to Playa - w Pyskowicach Play zainstalował się na wysoko położonej wieży TP Emitel,i zasięg może być znaczny.
Z doświadczenia wiem,iż Orange z tego samego obiektu sieje dalej,niż mapka pokazuje,więc może z P4 będzie podobnie.
[ Dodano: 2010-02-22, 13:22 ]
Tak,do bani niestety.ronja pisze:Do bani są?
- ronja
Niestety nie zadawala, bo jest tragicznie wolny. Chyba pofalowanie terenu robi swoje.Patryk pisze:Jeśli zadowala Cię EDGE
Od Pyskowic dzieli nas poważny pagórek i raczej małe szanse żeby z tej wieży coś wydusić. Ale zrobię jak ja.michal radzi. Cena za modem dobra. Może uda się gdzieś dostać używaną antene UMTS. Jaka według Was będzie najlepsza? + jaki konektor?Patryk pisze:w Pyskowicach Play zainstalował się na wysoko położonej wieży TP Emitel
Jeśli wystawi się taką antenę trochę ponad dach (~3m) to co z piorunochronem? Trzeba pewno jakiś skombinować?;)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dlatego napisałem możeronja pisze: Od Pyskowic dzieli nas poważny pagórek i raczej małe szanse żeby z tej wieży coś wydusić.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma sensu. Tutaj masz nową, z konektorem i 10m kabla:ronja pisze:Może uda się gdzieś dostać używaną antene UMTS.
http://allegro.pl/item924694145_antena_ ... _e176.html
Co do sygnału to można wg mnie spróbować złapać Playa z Czechowic (okolicy) bo zapewne lokalizacja jest wyżej a do tego po wodzie sygnał by szedł.
- ronja
Wokół jeziora jest spory wał, a więc może nie być tak różowo.ja.michal pisze:można wg mnie spróbować złapać Playa z Czechowic (okolicy) bo zapewne lokalizacja jest wyżej a do tego po wodzie sygnał by szedł.
Dzięki wszystkim za pomoc!! Jeśli jakoś to pójdzie, dam znać.
pozdrawiam;)
[ Dodano: 2010-02-23, 14:24 ]
A jeszcze dopytam:
co oznacza "kąt promieniowania" anteny? To jest jej zasięg "na boki"? A więc przy mniejszym kącie będzie lepiej nastawiona na jeden kierunek? Korzystniej jeśli ten kąt jest mniejszy czy większy?
Przy antenie 15 dBi = 35 http://allegro.pl/item924694145_antena_ ... _e176.html
a 17 dBi = 15 http://allegro.pl/item932222825_najmocn ... odemy.html
Która będzie lepsza?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Można sobie to wyobrażić, że antena nadaje/zbiera sygnały z obszaru stożka, wierzchołek to jest środek anteny, natomiast im dalej od anteny tym obszar ten się powiększa.ronja pisze:co oznacza "kąt promieniowania" anteny?
Dokładnie tak jest. Nie będzie zbierać zakłóceń z boków, a poza tym będzie miała większy zysk, czyli będzie dawać silniejszy sygnał.ronja pisze:A więc przy mniejszym kącie będzie lepiej nastawiona na jeden kierunek?
Jak już wcześniej napisałem lepiej jak ten kąt jest mniejszy. Lecz wtedy dokładniej trzeba ustawić antenę. Tak samo nie można przesadzić z zyskiem anteny. Jeśli będzie za duży, to można przesterować tor radiowy modemu i też będzie niedobrze.ronja pisze:Korzystniej jeśli ten kąt jest mniejszy czy większy?
Ja bym brał tą mocniejszą. Można dać dłuższy kabel antenowy który pozwoli na wyniesienie anteny bardziej z górę, co za tym idzie warunki propagacji fal radiowych powinny być lepsze.ronja pisze:Która będzie lepsza?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- ronja
Czyli to też nie za dobrze, bo mogę spędzić z tydzień na dachu, zanim ją dobrze ustawię.YaHooo pisze:lepiej jak ten kąt jest mniejszy. Lecz wtedy dokładniej trzeba ustawić antenę
Ale zaryzykuję. Dam znać jak antena śmiga. Dzięki!
A czy któryś z forumowiczów sprawiał sobie piorunochron nad anteną? Jeśli tak, to bardzo przyda się każda techniczna rada co i jak. No chyba, że muszą to zrobić specjalistyczni panowie i DIY nic tu nie wskóra?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie będzie tak źleronja pisze:Czyli to też nie za dobrze, bo mogę spędzić z tydzień na dachu, zanim ją dobrze ustawię.

Pozdrawiam YaHooo