FlashSMS i komendy AT

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrowka72
Początkujący użytkownik forum

FlashSMS i komendy AT

Post autor: mrowka72 »

Jakiej komendy At użyć aby wysłać taki FlashSMS . A może w treści należy użyć jakiegoś znaku specjalnego?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: FlashSMS i komendy AT

Post autor: YaHooo »

mrowka72 pisze:Jakiej komendy At użyć aby wysłać taki FlashSMS
Generalnie można wysłać za pomocą normalnej komendy AT za pomocą której wysyła się SMS'y. Jednak z tego co wyczytałem, to łatwiej jest to zrobić w trybie PDU. Wtedy ma się bezpośredni dostęp do parametru DCS odpowiedzialnego między innymi za klasę wiadomości tekstowej. I musisz ustawić następujące wartości (heksadecymalne):

Domyślnie (to samo co Class 1) - 0
Class 0 - 10
Class 1 - 11
Class 2 - 12
Class 3 - 13

Właśnie sms klasy 0 to tej wyskakujący sms, natomiast klasy 1, to zwykły. 2 i 3 niestety nie wiem jakie to są.

Natomiast sam sms można wysłać za pomocą komendy AT+CMGS. Akurat nigdy nie wysyłałem sms'ów komendami AT, ale coś możemy pomyśleć jak nie będziesz wiedział. Jednak to jest dobry punkt wyjścia :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

mrowka72 pisze:Jakiej komendy At użyć aby wysłać taki FlashSMS .
A musi być wysyłany komendami AT?
Nie chcesz do tego użyć zwykłego programu? Bo program Top_netInfo oprócz zwykłych, potrafi również wysyłać SMS-y typu "flash".
Krzysztof
mrowka72

Znalazłem taką oto instrukcję http://mobiletidings.com/2009/02/12/sen ... s-message/
i już wiem jak to wysłać w trybie PDU chciałbym dociec jednak czy jest możliwość uzyskania takiego efektu w trybie tekstowym (at+cmgf=1)
Spotkałem urządzenie (wavecomm Q24) które samo z siebie wysyła właśnie takie FlashSMS i chciałbym się ustrzec przed taką sytuacją.
Niedogodność polega na tym że takie SMS nie zapisują się u adresata.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-25, 12:09 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-25, 12:08 przez mrowka72, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mrowka72 pisze:chciałbym dociec jednak czy jest możliwość uzyskania takiego efektu w trybie tekstowym (at+cmgf=1)
Z tego co wiem, to jest niemożliwe. Gdyż w trybie tekstowym nie ma się dostępu do nagłówka SMS'a. A właśnie w tym nagłówku definiuje się klasę SMS'a.
mrowka72 pisze:Niedogodność polega na tym że takie SMS nie zapisują się u adresata.
To zależy od telefonu. SMS klasy 0 (czyli ten flash sms) nie zapisuje się automatycznie w pamięci telefonu. Można to zrobić jednak ręcznie. Pewnie trzeba przycisnąć klawisz OK na telefonie i powinien się zapisać w pamięci. Tak jest przynajmniej w Samsungach.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

mrowka72, PDUSpy to jest prawdziwe narzędzie majstersztyk do SMS-ów.
Program został napisany dla tel. Siemens ale można go używać w celach edukacyjnych nawet bez podłączenia do telefonu.
Create SMS / Decode SMS.
mrowka72

Poszedłem tropem Data Coding Scheme i okazuje się że polecenie AT+CSMP=17,167,0,16
utawia własnie DCS na waartość 16 czy jak kto woli 0x10 w HEX
Zabawne ale po wpisaniu tej komendy nawet w trybie tekstowym SMSy są FLASH!!!

Polecenie AT+CSAS zapisuje tą konfigurację do pamięci i tu zadaję sobie pytanie gdzie to jest zapisywane. Czy w modemie czy na karcie SIM?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

mrowka72 pisze:Poszedłem tropem Data Coding Scheme
Gratulacje za dociekliwość :)
mrowka72 pisze:Polecenie AT+CSAS zapisuje tą konfigurację do pamięci i tu zadaję sobie pytanie gdzie to jest zapisywane. Czy w modemie czy na karcie SIM?
http://www.coster.info/costerit/teleges/doc/gsm822w.pdf pisze:Save Settings +CSAS
Description:
All settings specified by the +CSCA and +CSMP commands are stored in EEPROM if the
SIM card is a Phase 1 card or in the SIM card if it is a Phase 2 SIM card.
A jak sprawdzić czy karta SIM jest zgodna ze standardem GSM Phase 2?
Komendą +CRSM, odczytując jeden bajt z pliku elementarnego nr 28590:

Kod: Zaznacz cały

AT+CRSM=176,28590,0,0,1
+CRSM: 144,0,03
OK
Oznaczenia:
'00': phase 1
'02': phase 2
'03': phase 2+
Czyli odpowiedź: +CRSM: 144,0,03 oznacza że mamy kartę zgodną ze standardem GSM Phase 2+.

Ciekawe czy możliwe jest wykonanie zapisu komedą +CSAS po wyjęciu karty SIM?
A jesli tak to które ustawienia będą miały później priorytet - te z SIM czy z pamięci telefonu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mrowka72 pisze:Poszedłem tropem Data Coding Scheme i okazuje się że polecenie AT+CSMP=17,167,0,16
A to tego się nie doczytałem, że ta komenda ma dostęp do parametru DCS.
mrowka72 pisze:Zabawne ale po wpisaniu tej komendy nawet w trybie tekstowym SMSy są FLASH!!!
I to zostaje na stałe, czy po wysłaniu SMS'a zmienia się na domyślną wartość?
ODPOWIEDZ