![:]](./images/smilies/splash.gif)

Moderator: Moderatorzy
Po czym to widać ?szalony pisze:ale na szczescie widac upgrade do hspa+ 21mb/s
Ciekawe,czy Nokii też zapłacili za GSM,bo masa stacji stoi nieodpalona właśnie przez licencjeszalony pisze:Widac za licencje i upgrade Ericssonowi od stycznia zaplacili
Nie zamykamy,a nuż ktoś się dopisze.szalony pisze:Prosze moderatora o zamkniecie tematu .
No co ?ja.michal pisze:żebyś Ty pisał, że na node B 7.2 może chodzić szybciej to wiesz co.
Piszesz o klasach UE,a wątek traktuje o klasach stacji bazowychja.michal pisze:HSDPA do 7.2 to Category 7 i 8. HSDPA do 10.1 to Category 9, HSDPA 14.0 to Category 10.
Z tego,co wiem (na podstawie niestety już dość podstarzałej literatury,więc 100% pewności jak to teraz jest,nie mam niestety),to licencję wykupuje się na ilość kanałów HSDSCH per user i na modulację,więc dlaczego na stacji z licencją na 10 kanałów i modulację 16QAM nie ma pójść 10,2 Mbit/s,jeśli tylko terminal to wspiera i warunki transmisyjne są sprzyjające ?ja.michal pisze:Plus nie wykupuje licencji na 10.1 i 14.0 bo zwyczajnie nie ma po co 2x wydawać na licencję kasy.
To daj listę klas stosowanych w stacjach bazowych.Patryk pisze:Piszesz o klasach UE,a wątek traktuje o klasach stacji bazowych![]()
Na pewno tylko na to?Patryk pisze:Z tego,co wiem (na podstawie niestety już dość podstarzałej literatury,więc 100% pewności jak to teraz jest,nie mam niestety),to licencję wykupuje się na ilość kanałów HSDSCH per user i na modulację
To dlaczego kolega wcześniej nie osiągną takich wyników, ani nie było takich doniesień mimo, że ludzie mieli już sprzęt do 10.1 i 14.0?Patryk pisze:więc dlaczego na stacji z licencją na 10 kanałów i modulację 16QAM nie ma pójść 10,2 Mbit/s,jeśli tylko terminal to wspiera i warunki transmisyjne są sprzyjające ?
Może mało kto ma do tego odpowiedni sprzęt?szalony pisze:nikt inny nie podaje lokalizacji nodeB co maja hspa szybsze niz 7,2mb/
Trzeba mieć też modem, który obsługuje HSPA+, nie wystarczy być w zasięgu tej technologii.maack pisze:Zatem pewnie do mnie nie dociera sygnał HSPA+
Nie testowałem zbyt długo i w różnych miejscach, gdyż modem miałem tylko 6 dni, ale można sądzić, że zależy to od dostawcy nodówB (albo RNC).szalony pisze:Pisalem juz o tym przynajmniej w Plusie w Lodzkim rejonie ( sadze ze tyczy sie to calego kraju) hspa+ dziala bez ograniczen
Używam zaraz za granicą pn-zach aleksandrowa - za cmentarzem żydowskim.szalony pisze:Witam "sasiada" - tak z ciekawosci przy jakiej ulicy lub "wsi" uzywasz teraz ten BC ? Pisalem juz o tym przynajmniej w Plusie w Lodzkim rejonie ( sadze ze tyczy sie to calego kraju) hspa+ dziala bez ograniczen ( jedynie klient musi miec modem co hspa+ obsluguje, no i nodeB musi miec hspa+) - testowane wielokrotnie na starym simplusie z poczatkow gsm