Prosze o łopatologiczne odpowiedzi najlepiej ludzie który sie tym zajmuja i znaja

Pozdrawiam .
Moderator: Moderatorzy
Od pochłonięcia dużych ilości wiedzy teoretycznej na temat sieci ogólnie i sieci radiowych w szczególności.Carmel0 pisze:od czego zaczac
Pamiętaj, że między stacją bazową a klientem musi być widoczność optyczna, bo inaczej nie zestawisz połączenia. Do tego powinno się stawiać więcej mniejszych stacji bazowych niż jedną wielką. Na start możesz wziąć łącze typu DSL, ale jak sieć będzie się rozrastać, to koniecznie zainwestuj w łącze symetryczne. Buduj sieć na wydajnych platformach Mikrotika lub Alixa, a nie na zwykłych AP-kach. Kupuj anteny renomowanych i sprawdzonych firm Cyberbajt, Cyberteam, Elboxrf, Interline, MARS. Szkielet sieci zbuduj w technologii 5GHz, klientów też przydałoby się przyłączać w tej technologii, z uwagi na spore zaszumienie w 2,4 GHz itp. itd.Carmel0 pisze:myślałem »»na razie«« o jednym nadajniku (myśle ze pare km powinien objąc) i sieci wielkości 20 - 30 osób
Ale tylko po jednym dla każdego wystarczy. Takie mamy zasady na forum. Zwyżkę usuwam.Carmel0 pisze:Lecą pomógl
MikroTik, Linux z odpowiednimi paczkami, router z odpowiednim softem, etherwerx. Co kto lubi, na co go stać albo co nauczy się używać.Carmel0 pisze:Mam jeszcze pytanie co do dzielenia łącza na określoną przepustowośc. Jakimi programami, w jakis sposób ?
zapamiętamAle tylko po jednym dla każdego wystarczy. Takie mamy zasady na forum. Zwyżkę usuwam.
Debian + LMS, ale można jak koledzy wyżej napisali, na wiele innych sposobów. Np. Intrux.Carmel0 pisze:Mam jeszcze pytanie co do dzielenia łącza na określoną przepustowośc. Jakimi programami, w jakis sposób ?
Do właściwej ze względu na miejsce prowadzenia działalności delegatury Urzędu Komunikacji Elektronicznej.Carmel0 pisze:gdzie musze się zgłosic aby zarejerstrowac działajnośc radiową
Bardzo cieszymy się,że nie brzydzisz się wyszukiwarkiCarmel0 pisze:Google pomogło
Najpierw musiałbyś mieć wykupione pasmo, do tego odpowiednie stacje bazowe i anteny. Sam układ serwerów nie specjalnie różni sie od zwykłej sieci ISPCarmel0 pisze:czy jeżeli chciał bym nadawac na tak jak mówiłeś np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny
Musisz mieć sprzęt na stacje bazowe, jak i kliencki działający w technologii WiMAX. Nie zdaje mi się abyś wystartował z WiMAX'em, gdyż może Ciebie nie stać na samą licencję, a co dopiero na wiele droższe urządzenia, do pracy w tej technologii. Chyba, że pytasz z ciekawościCarmel0 pisze:np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny ? stacje serwerowe ?
Oczywiście, sprzętem WiFi nie stworzysz przecież sieci WiMax. Musisz mieć odpowiednie stacje bazowe i urządzenia klienckie, np firmy Alvarion (w gruncie rzeczy to w Polsce są używane chyba wyłącznie urządzenia tej firmy). Taki sprzęt jest bardzo drogi (jeden terminal kliencki to wydatek rzędu 1500zł) a licencja też nie jest tania. Ale efekty oczywiście widać - po pierwsze zasięg, który w Wimaksie wynosi kilkanaście km. A jak wiadomo WiFi 2,4GHz na 1km to już sukces. Poza tym pasmo należy wyłącznie do Ciebie i nikt Ci się na nie nie wbije, tak więc zaszumienie eteru nie istnieje w Wimaksie.Carmel0 pisze:czy jeżeli chciał bym nadawac na tak jak mówiłeś np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny ? stacje serwerowe ?
a jak sprawa ma się z 5GHz ?WiFi 2,4GHz na 1km to już sukces.
Tu przy odpowiedniej mocy można zestawić link i na kilka km, ale 5GHz ma zasadniczą wadę - na odległości większe niż rzut kamieniem wymaga całkowicie czystej pierwszej Strefy Fresnela, czyli w praktyce 120% widoczności optyczneja jak sprawa ma się z 5GHz ?
Nie zrozumiałem troche twojej wypowiedzi ponieważ o ile się orientuje to większośc form z mojej okolicy podłacza klientów w tech. 5GHz o,0 np. jak pisze jeden z dostawców na swojej stronieDlatego mało kto podłącza klientów w 5GHz, najczęściej na tej częstotliwości robi się tylko mosty radiowe dla bazówek.
Edit:W tej chwili posiadamy 50 baz dostępowych i ponad 300 nadajników, z czego wszystkie są przystosowane do pracy w nowej technologii 5GHz.
Ani 2.4GHz ani 5GHz się wtedy nie nadaje.Carmel0 pisze:jesli przeszkazdają np. drzewa lub kominy innych budynków wtedy
Bo najwyraźniej w twojej okolicy nie ma urynetów. Oczywiście może się zdarzyć i urynet na 5GHz, ale znacznie rzadziej niż sieci pracujące tylko na 2,4GHz. W mojej miejscowości nie ma żadnego ISP działającego w paśmie 5GHz. Wszyscy jadą na 2,4.Carmel0 pisze:Nie zrozumiałem troche twojej wypowiedzi ponieważ o ile się orientuje to większośc form z mojej okolicy podłacza klientów w tech. 5GHz
Celowo napisałem że widoczność musi wynosić 120%Carmel0 pisze:jesli widocznośc nadajnika z odbiornikiem jest 100% (brak drzew, krzaków czy innych przeszkód) to 5GHz jest jak najbardziej wkazane tak ?
Jeśli stacja bazowa jest zupełnie zasłonięta to nic nie zadziała. Ale jednak 2,4GHz można zestawić jak nie ma wspomnianej doskonałej widoczności. Pojedyncze drzewo zbytnio nie przeszkadza w zestawieniu linku 2,4GHz, ale na 5GHz może już to uniemożliwić.Carmel0 pisze:jesli przeszkazdają np. drzewa lub kominy innych budynków wtedy nalezało by zastosowac 2,4 GHz ?