Internet radiowy Dostawca . Jak zacząc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Carmel0
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy Dostawca . Jak zacząc

Post autor: Carmel0 »

Witam. Od długiego czasu po głowie kraży mi myśle aby w mojej okolicy zbudować coś w stylu sieci internetu radiowego. Ponieważ w moim miescie jest tylko jeden dostawca ktory w dodatku obejmuje bardzo mały obszar pomyślałem aby postawic nadajnik na moim dachu. Ale teraz kwestja problemów: od czego zaczac, jakie łacze wykupic, jakie findusze potrzebne będa mi na poczatek no i jaki sprzet potrzebuje ?! o.0

Prosze o łopatologiczne odpowiedzi najlepiej ludzie który sie tym zajmuja i znaja :)
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet radiowy Dostawca . Jak zacząc

Post autor: Jo_gurt »

Carmel0 pisze:od czego zaczac
Od pochłonięcia dużych ilości wiedzy teoretycznej na temat sieci ogólnie i sieci radiowych w szczególności.
Carmel0

jogurt dzięki za podpowiedz ale jesli mógł byś mnie jakoś nakierowac , bo szukając znajduje wiele ciekawych tematów lecz jednak większosci odbiegają od mojego zainteresowania .

Pozdro
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Sieci ogólnie - np materiały Cisco.
Sieci radiowe i ISP: www.trzepak.pl
To tak na początek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Powiem Ci na starcie, że nie wygląda to tak kolorowo jak mogło by się wydawać.
1. Trzeba mieć bardzo dużo wiedzy na ten temat,
2. Sporo gotówki, zależy też jak duży obszar chcesz objąć zasięgiem,
3. Jeżeli to ma być sieć dla 20-30 userów, to można to postawić na DSL-u, ale jak większa, i chcesz na tym zarabiać to koniecznie operatorskie łącze symetryczne by Ci było potrzebne,
4. Trzeba opłacać wszelkie składki, ZUS, UKE, odprowadzać podatek, itp.
Carmel0

No wiec biore się do lektury :)

Myślałem na razie o jednym nadajniku (myśle ze pare km powinien objąc) i sieci wielkości 20 - 30 osób. Co do składek i fiskusa to nie problem :) posiadam firme handlowo-usługowa.

Pozdro .
Ostatnio zmieniony 2010-02-27, 18:11 przez Carmel0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Carmel0 pisze:myślałem »»na razie«« o jednym nadajniku (myśle ze pare km powinien objąc) i sieci wielkości 20 - 30 osób
Pamiętaj, że między stacją bazową a klientem musi być widoczność optyczna, bo inaczej nie zestawisz połączenia. Do tego powinno się stawiać więcej mniejszych stacji bazowych niż jedną wielką. Na start możesz wziąć łącze typu DSL, ale jak sieć będzie się rozrastać, to koniecznie zainwestuj w łącze symetryczne. Buduj sieć na wydajnych platformach Mikrotika lub Alixa, a nie na zwykłych AP-kach. Kupuj anteny renomowanych i sprawdzonych firm Cyberbajt, Cyberteam, Elboxrf, Interline, MARS. Szkielet sieci zbuduj w technologii 5GHz, klientów też przydałoby się przyłączać w tej technologii, z uwagi na spore zaszumienie w 2,4 GHz itp. itd. ;) Jak będziesz miał pytania, to pytaj.
Carmel0

Mam jeszcze pytanie co do dzielenia łącza na określoną przepustowośc. Jakimi programami, w jakis sposób ? :)

Lecą pomógl :)
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Moze napisz kolegom ktorzy sie wyzej wypowiadali, jakie masz srodki na inwestycje?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Carmel0 pisze:Lecą pomógl
Ale tylko po jednym dla każdego wystarczy. Takie mamy zasady na forum. Zwyżkę usuwam.

[mod]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=259927#259927 tu miał punkt ale już ktoś usunął?
[/mod]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Carmel0 pisze:Mam jeszcze pytanie co do dzielenia łącza na określoną przepustowośc. Jakimi programami, w jakis sposób ?
MikroTik, Linux z odpowiednimi paczkami, router z odpowiednim softem, etherwerx. Co kto lubi, na co go stać albo co nauczy się używać.

Punkt pomógł dajemy tylko raz tej samej osobie w temacie.
Nie pomagam na PW!
Carmel0

Ale tylko po jednym dla każdego wystarczy. Takie mamy zasady na forum. Zwyżkę usuwam.
zapamiętam :)

Jak w pierwszym poście sam nie wiem ile będzie mi potrzebne.. moje możliwości to ok 3 tyś tak na poczatek :)

Pozdro
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Carmel0 pisze:Mam jeszcze pytanie co do dzielenia łącza na określoną przepustowośc. Jakimi programami, w jakis sposób ? :)
Debian + LMS, ale można jak koledzy wyżej napisali, na wiele innych sposobów. Np. Intrux.
Carmel0

kolejne moje pytanie :) gdzie musze się zgłosic aby zarejerstrowac działajnośc radiową, to na jakim kanale nadaje i jakiej częstotliwości ?

pozdro
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Carmel0 pisze:gdzie musze się zgłosic aby zarejerstrowac działajnośc radiową
Do właściwej ze względu na miejsce prowadzenia działalności delegatury Urzędu Komunikacji Elektronicznej.
Zgłaszasz działalność telekomunikacyjną,a nie stricte radiową,gdyż na pracę w pasmach ISM (oczywiście z odpowiednimi poziomami mocy wypromieniowywanej) nie wymagane jest pozwolenie radiowe.
No chyba,że planujesz działać w pasmach licencjonowanych (np.Wimax),ale to kosztowna zabawa.
Carmel0

a tak w skrócie lub jakiś odnośnik co to tych pasm licencjonowanych ? czym różnią się od "normalnych" w czym sa lepsze ?
pozdro ;)

Edit:
Google pomogło :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Carmel0 pisze:Google pomogło
Bardzo cieszymy się,że nie brzydzisz się wyszukiwarki :ok:
Carmel0

Xd ale w jednym mi google nie podpowiedzialo :P czy jeżeli chciał bym nadawac na tak jak mówiłeś np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny ? stacje serwerowe ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Carmel0 pisze:czy jeżeli chciał bym nadawac na tak jak mówiłeś np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny
Najpierw musiałbyś mieć wykupione pasmo, do tego odpowiednie stacje bazowe i anteny. Sam układ serwerów nie specjalnie różni sie od zwykłej sieci ISP
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Carmel0 pisze:np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny ? stacje serwerowe ?
Musisz mieć sprzęt na stacje bazowe, jak i kliencki działający w technologii WiMAX. Nie zdaje mi się abyś wystartował z WiMAX'em, gdyż może Ciebie nie stać na samą licencję, a co dopiero na wiele droższe urządzenia, do pracy w tej technologii. Chyba, że pytasz z ciekawości ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Carmel0 pisze:czy jeżeli chciał bym nadawac na tak jak mówiłeś np. Wimax , to musze miec jakies inne, specjalne anteny ? stacje serwerowe ?
Oczywiście, sprzętem WiFi nie stworzysz przecież sieci WiMax. Musisz mieć odpowiednie stacje bazowe i urządzenia klienckie, np firmy Alvarion (w gruncie rzeczy to w Polsce są używane chyba wyłącznie urządzenia tej firmy). Taki sprzęt jest bardzo drogi (jeden terminal kliencki to wydatek rzędu 1500zł) a licencja też nie jest tania. Ale efekty oczywiście widać - po pierwsze zasięg, który w Wimaksie wynosi kilkanaście km. A jak wiadomo WiFi 2,4GHz na 1km to już sukces. Poza tym pasmo należy wyłącznie do Ciebie i nikt Ci się na nie nie wbije, tak więc zaszumienie eteru nie istnieje w Wimaksie.
Carmel0

oczywiście że z Ciekawości sie pytam :)
WiFi 2,4GHz na 1km to już sukces.
a jak sprawa ma się z 5GHz ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

a jak sprawa ma się z 5GHz ?
Tu przy odpowiedniej mocy można zestawić link i na kilka km, ale 5GHz ma zasadniczą wadę - na odległości większe niż rzut kamieniem wymaga całkowicie czystej pierwszej Strefy Fresnela, czyli w praktyce 120% widoczności optycznej :] . Dlatego mało kto podłącza klientów w 5GHz, najczęściej na tej częstotliwości robi się tylko mosty radiowe dla bazówek.
Carmel0

Dlatego mało kto podłącza klientów w 5GHz, najczęściej na tej częstotliwości robi się tylko mosty radiowe dla bazówek.
Nie zrozumiałem troche twojej wypowiedzi ponieważ o ile się orientuje to większośc form z mojej okolicy podłacza klientów w tech. 5GHz o,0 np. jak pisze jeden z dostawców na swojej stronie
W tej chwili posiadamy 50 baz dostępowych i ponad 300 nadajników, z czego wszystkie są przystosowane do pracy w nowej technologii 5GHz.
Edit:

Czyli jak dobrze rozumiem: jesli widocznośc nadajnika z odbiornikiem jest 100% (brak drzew, krzaków czy innych przeszkód) to 5GHz jest jak najbardziej wkazane tak ? jesli przeszkazdają np. drzewa lub kominy innych budynków wtedy nalezało by zastosowac 2,4 GHz ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Carmel0 pisze:jesli przeszkazdają np. drzewa lub kominy innych budynków wtedy
Ani 2.4GHz ani 5GHz się wtedy nie nadaje.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Carmel0 pisze:Nie zrozumiałem troche twojej wypowiedzi ponieważ o ile się orientuje to większośc form z mojej okolicy podłacza klientów w tech. 5GHz
Bo najwyraźniej w twojej okolicy nie ma urynetów. Oczywiście może się zdarzyć i urynet na 5GHz, ale znacznie rzadziej niż sieci pracujące tylko na 2,4GHz. W mojej miejscowości nie ma żadnego ISP działającego w paśmie 5GHz. Wszyscy jadą na 2,4.
Carmel0 pisze:jesli widocznośc nadajnika z odbiornikiem jest 100% (brak drzew, krzaków czy innych przeszkód) to 5GHz jest jak najbardziej wkazane tak ?
Celowo napisałem że widoczność musi wynosić 120% ;) . Bo byle prześwit między/ponad drzewami nie wystarczy. Pierwsza Strefa Fresnela musi być zupełnie czysta.
Carmel0 pisze:jesli przeszkazdają np. drzewa lub kominy innych budynków wtedy nalezało by zastosowac 2,4 GHz ?
Jeśli stacja bazowa jest zupełnie zasłonięta to nic nie zadziała. Ale jednak 2,4GHz można zestawić jak nie ma wspomnianej doskonałej widoczności. Pojedyncze drzewo zbytnio nie przeszkadza w zestawieniu linku 2,4GHz, ale na 5GHz może już to uniemożliwić.
ODPOWIEDZ