Marcin1108 pisze:Jednak na zagranicznej stronie poświęconej ofertom prepaid
http://www.prepaidgsm.net/,a dokładniej na ich forum piszą, że ten sposób z Codice Fiscale, jednak działa.
Jestem w tej chwili w Livigno i potwierdzam, że ten sposób działa.
Codice Fiscale nie jest jednak największym problemem przy próbie zakupienia i aktywowania prepaida, gdyż jak wywnioskowałem z rozmów ze sprzedawcami, oni sami we własnym zakresie również ten dokument załatwiają dla klientów, którzy go nie posiadają.
Większy problem jest wyborem właściwego operatora, następnie odpowiedniej oferty, a największy z aktywowaniem karty.
W miejscu mojego zamieszkania najmocniejszy sygnał miał operator "3-Italia", jednak okazało się, że w Livigno ani jeden ze sprzedawców nie prowadzi sprzedaży kart tego operatora!
Następny pod względem mocy sygnału był TIM, ale okazało się, że ten operator za sam numer bierze 10 EUR, czyli najtańsza opcja kosztowałaby minimum 30 EUR.
Chciałem mieć internet, ale nie za wszelką cenę, więc w tej sytuacji zdecydowałem się na taryfę "Mega1500" u operatora WIND.
Pakiet miał kosztować 8 EUR, a aktywacja karty 5 EUR i miała trwać 5 h, ale jej się nie doczekałem. Następnego dnia gdy poszedłem do sklepu z reklamacją, okazało się, że od 1 marca operator zlikwidował taryfę "Mega 1500" i dlatego mojej karty nie aktywowano.
Zdecydowałem się więc na taryfę "Mega ore": pakiet 9 EUR + aktywacja 5 EUR.
Kartę faktycznie mi aktywowano już po kilku godzinach, ale w taryfie głosowej, z transferem 0,25 EUR/MB (w sklepie spotkalem Słowaka, który się nie zorientował i przez krótką chwilę połączenia internetowego stracił wszystkie środki z konta).
Zeby było ciekawiej, na aktywację taryfy "Mega ore" operator zarezerwował sobie 48 h, co dla mnie oznaczało, że będę miał aktywny mobilny internet dopiero na kilka lub kilkanaście godzin przed wyjazdem z Włoch. Do tego różne systemowe komunikaty, oczywiście tylko w języku włoskim (podobnie jak oryginalna strona operatora), oraz księżycowy system rozliczania stanu konta.
Na szczęście zamówioną taryfę włączono mi wcześniej niż to pierwotnie zapowiadano, ale i tak bardzo negatywne wrażenia pozostały.
[ Dodano: 2010-03-04, 01:25 ]
Pomimo intensywnych prób i poszukiwań, wciąż jeszcze nie wiem, w jaki sposób mogę sprawdzić ilość pozostającego mi do wykorzystania czasu połączeń.
Informacje znalezione w internecie chyba są już nieaktualne.