Problem z Uploadem. Iplus Huawei E156G.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z Uploadem. Iplus Huawei E156G.
Witam. Mam modem huawei e156g z sieci iplus. Chyba zrobilem błąd ze go wzielem poniewaz mam teraz antene wyprowadzona nadajnik UMTS niedaleko ok 4 km i mam prawie pełny zasieg. Ściąganie jest ok, ale czemu taki upload jest niski? Tak ma byc? Wina modemu? I jeszcze jedno pytanie. Ten modem obsługuje do 3,6mb/s tak? To jaki mozna kupic inny lepszy tylko żeby szybszy był i miał wyjście na antene zew.
http://www.speedtest.net/result/737768417.png
Zasięg na top netinfo mam -69dbi 64% oczywiście HSPDA
http://www.speedtest.net/result/737768417.png
Zasięg na top netinfo mam -69dbi 64% oczywiście HSPDA
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z Uploadem. Iplus Huawei E156G.
Tak,Kasjan pisze:Ten modem obsługuje do 3,6mb/s tak?
Polecam coś od Sierra Wireless, parametry łącza przy tym modemie również powinny ulec zmianie na lepsze, np. Sierra Wireless Compass 885.Kasjan pisze:o jaki mozna kupic inny lepszy tylko żeby szybszy był i miał wyjście na antene zew.
-
Ale czy ten Sierra Wirless Compass 885 ma wyjscie na antene zew? Bo mam antene kierunkowa yagi, kabel no to najwyzej przejsciowke inna musialbym kupic?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ma wejście na anteną zewnętrzną,Kasjan pisze:Ale czy ten Sierra Wirless Compass 885 ma wejście na antene zew?
Musiałbyś zmienić konektor, na taki, który pasuje do tego modemu.Kasjan pisze:najwyzej przejsciowke inna musialbym kupic?
Pamiętaj też, o tym, że zmiana modemu może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Brak możliwości osiągnięcia lepszych transferów może być też spowodowane przez stację bazową, a nie modem.
-
Pamiętam... Ale koledzy na innych modemach 7,2mb/s mają lepsze osiągi i to bez anten. Nadajnik mam stosunkowo niedaleko ok 4km w lini prostej bez zadnych drzew i innych wynalazkow. Bts ma Umts wiec powinno smigac. Ale dlaczego teraz mam taki tragiczny up?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Może koledzy korzystają z innych stacji bazowych, a nie z tej co Ty,Kasjan pisze:Ale koledzy na innych modemach 7,2mb/s mają lepsze osiągi i to bez anten
Kasjan pisze:Nadajnik mam stosunkowo niedaleko ok 4km w lini prostej bez zadnych drzew i innych wynalazkow

Można wiedzieć w jakiej mieszkasz miejscowości ?,Kasjan pisze:Umts wiec powinno smigac
Kasjan pisze:Ale dlaczego teraz mam taki tragiczny up?

Gdzie kupiłeś tą YAGĘ ? Łapiesz 3G bez anteny zewnętrznej czy nie ?
-
Nie... Koledzy łapią tę samą baze.
Netta Druga. Wieś niedaleko Augustowa.
W godzinach nocnych mam max 10kb/s
Bez anteny zew łapie 3g... ale słaby sygnał.
Netta Druga. Wieś niedaleko Augustowa.
W godzinach nocnych mam max 10kb/s
Bez anteny zew łapie 3g... ale słaby sygnał.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wcale nie, operator definiuje zasięg każdego z Node B przez "tilt" anten i moc nadajnika. W moim przypadku widzę antenę z okna (jakieś 800m) i zasięg UMTS mam słaby a z 2km nie mogę się zalogować telefonem.Kasjan pisze:ok 4km w lini prostej bez zadnych drzew i innych wynalazkow. Bts ma Umts wiec powinno smigac
Nie można generalizować że z 4km musi działać.
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A gdzie ta stacja bazowa od której jesteś oddalony o 4 KM ?
Jak dobrze widzę, to do najbliższego node B UMTS masz ~7 KM, znajduje się on w Augustowie przy ul. Obrońców Westerplatte 16.
Tak niski UL może być spowodowany przez niewystarczającą moc sygnału. Dziwna sprawa, że w nocy UL jest jeszcze niższy
Jak masz laptopa to podjedź z nim pod node B i sprawdź jak ma się sytuacja.

Tak niski UL może być spowodowany przez niewystarczającą moc sygnału. Dziwna sprawa, że w nocy UL jest jeszcze niższy

-
w lini prostej ok4 równa sie 7
No tak to jest komin zgadza się. Zgadza się mam laptopa... Dzisiaj w nocy w takim razie podjade tam i obadam jaki bede mial zasieg na top_netinfo.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie trzeba w nocyKasjan pisze:Dzisiaj w nocy w takim razie podjade tam i obadam jaki bede mial zasieg na top_netinfo.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź jeszcze raz, ale uploadując jakiś plik na pocztę/RS i czytając wskazania programu typu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>. Bo te testery dość często mylą się właśnie przy pomiarze UL w sieciach komórkowych.Kasjan pisze:Ściąganie jest ok, ale czemu taki upload jest niski? Tak ma byc? Wina modemu?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)