Podział neostrady

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maniek070
Stały użytkownik forum

Podział neostrady

Post autor: maniek070 »

Mam neostrade przez USB w PC, i chciałbym z PC podciągnąć neta przez lan do laptopa, rozumiem że net by chodził tylko wtedy gdy PC był by włączony, a moje pytanie to czy da się to zrobić i jeśli tak to jak to skonfigurować?? odpada podział przez router itp, zależy mi aby to było przez kabel lan
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podział neostrady

Post autor: Jo_gurt »

Da się oczywiście. Patrz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
maniek070
Stały użytkownik forum

ok to już jest coś :) a jeszcze jedno pytanie, mianowicie z tego lapca chciałbym udostępnić neta przez wi-fi tylko nie wiem czy moja karta takie coś obsługe, co to powinno być i jak to sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 15:12 przez maniek070, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Obsługuje na pewno <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>. Czyli robisz Ad-Hoc i jeszcze raz ICS.
maniek070
Stały użytkownik forum

spoko, i takie pytanie na koniec, czy da się jakoś zrobić przy internecie radiowym żeby podzielić na 2 komputery, ale żeby koleś widział (myślał) że jest podpięty tylko jeden??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

maniek070, w zasadzie tak będzie. Są różne metody wykrywania czegoś takiego, ale nie są specjalnie skuteczne ani łatwe w użyciu. Także raczej nie jest to problem.
maniek070
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:maniek070, w zasadzie tak będzie. Są różne metody wykrywania czegoś takiego, ale nie są specjalnie skuteczne ani łatwe w użyciu. Także raczej nie jest to problem.
Ale będzie tak przez udostępnienie przez wi-fi z pierwszego lapca, a jeśli daje kabel RS (?) do routera a z routera po lanie do dwóch lapców to też nie wykryje czy już może??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Przyznam, że nie bardzo rozumiem.
maniek070
Stały użytkownik forum

No bo to jest tak że mój Provider ma dwa rodzaje umów, w jednej internet tylko dla jednego komputera "Single" przez co jest tańszy, i druga wersja "Multi" gdzie można się połączyć do tej radiówki kilkoma komputerami ale abonament jest wtedy droższy, i chodzi mi o to czy da się tak zrobić aby podpisać umowę "Single" net dla jednego komputera, a później to rozdzielić na dwa żeby koleś tego nie zauważył że korzysta się z dwóch komputerów.

Wcześniej nie miał takich podziałów, ale jak rozdzieliłem moje łącze na 3 kompy to wprowadził takie zmiany, a że stara umowa mi się kończy wiec trzeba będzie podpisać nową na nowych zasadach, wcześniej mówił że chyba rozdzielamy na kilka komputerów i żeby sprawdzić ping i mu podać, z tym że wtedy nie miał nic do gadania bo miałem umowę, a teraz już nowe zasady. Nie mówię że chce tu jakoś wykorzystywać bo i tak nie da się pracować na 3 komputerach na raz, bardziej chodzi mi o to żeby za każdym razem nie przekładać kabli itp. jak się chce skorzystać z neta na innym komputerze.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Generalnie router czy komp rozdziela to mała różnica. Gorzej z np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Gorzej z np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Ovis nie jest taki drogi :cwaniak: Już chyba za 100 można go dostać, a wtedy to operator nie ma już żadnych szans.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:Ovis nie jest taki drogi :cwaniak: Już chyba za 100 można go dostać, a wtedy to operator nie ma już żadnych szans.
Jak będzie chciał to i tak znajdzie (analiza TTL od klienta, ilość sesji gg itp. symptomy).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Jak będzie chciał to i tak znajdzie (analiza TTL od klienta,
Czasem w pomidorze nie można tego na stałą wartość ustawić?
wojteks pisze: ilość sesji gg
Żaden dowód sam kiedyś stosowałem podwójne gg dla jaj i celów szpiegowskich. Teraz też stosuje czasem żeby sprawdzić czy przypadkiem nie jestem widoczny :dobani:

[ Dodano: 2009-12-03, 00:10 ]
Z resztą ISP musiał by być nieźle ogarnięty, a ograniczenie liczby kompów stosują tylko USP, ISP co najwyżej oferują dodatkowo dzierżawę routera dla nie ograniętych userów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:Żaden dowód
Ale jedna z poszlak.

Jak dostawca ma czas na weryfikowanie/analizę ruchu od klienta to zawsze coś znajdzie co nie będzie pasowało do pojedynczego komputera.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Czasem w pomidorze nie można tego na stałą wartość ustawić?
Łatwiej jest zwiększyć o 1 domyślną wartość TTL pakietów opuszczających kartę sieciową.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
maniek070
Stały użytkownik forum

Wracając do tematu, wydaje mi się że koleś nie będzie blokował TTL bo nie jest na tyle obcykany, chyba że ktoś mu w tym pomoże... No a jak nie zablokuje TTL to czy jest w stanie sprawdzić tak na szybko i prostym sposobem np. jakimś programem czy jest rozdzielany net na dwa kompy?? czy po prostu musiał by się wnikliwie przyglądać jak to kolega wyżej pisał?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Na szybko i prosto to raczej nie. Ja przynajmniej nie znam sposobu.
maniek070
Stały użytkownik forum

Znów potrzebuje pomocy;]

Rozdzielam teraz na innych laptopach internet za pomocą jednego laptopa do którego podłączony jest net przez lan, a z niego rozdzielam przez wi-fi przez ad hot, no i wszystko mam już dobrze zrobione, tylko że rozdzielony net po wi fi co chwilę się rozłącza, czym może być przyczyna??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

maniek070 pisze:wszystko mam już dobrze zrobione, tylko że rozdzielony net po wi fi co chwilę się rozłącza, czym może być przyczyna??
A połączenie z siecią ad-hoc jest stabilne? Niestety sieć ad-hoc to taka prowizorka i może nie działać tak stabilnie jak połączenie z routerem. Ja bym próbował jeszcze zmienić kanał na jakim stawiana jest sieć ad-hoc. Jaką masz siłę sygnału wskazywaną przez NetStumbler?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
maniek070
Stały użytkownik forum

No prowizorka, i tak też jest i w tym przypadku, generalnie to tylko na jakiś czas to ustawiłem bo będę rozdzielał przez router więc nie będę się już w to zagłębiał. Na razie jest rozdzielone systemem XP to drugiego lapca z XP i tu chodzi dobrze, a też się łącze lapcem z systemem WIN 7 i w tym właśnie coś się rozłącza, no ale nie będę już nic kombinował. Dzięki za odp
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

maniek070 pisze:też się łącze lapcem z systemem WIN 7 i w tym właśnie coś się rozłącza,
Więc to może być jakieś zarządzanie energią Windows'a.
ODPOWIEDZ