Podział neostrady
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Podział neostrady
Mam neostrade przez USB w PC, i chciałbym z PC podciągnąć neta przez lan do laptopa, rozumiem że net by chodził tylko wtedy gdy PC był by włączony, a moje pytanie to czy da się to zrobić i jeśli tak to jak to skonfigurować?? odpada podział przez router itp, zależy mi aby to było przez kabel lan
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Podział neostrady
Da się oczywiście. Patrz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
-
- Stały użytkownik forum
ok to już jest coś
a jeszcze jedno pytanie, mianowicie z tego lapca chciałbym udostępnić neta przez wi-fi tylko nie wiem czy moja karta takie coś obsługe, co to powinno być i jak to sprawdzić?

Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 15:12 przez maniek070, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Obsługuje na pewno <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>. Czyli robisz Ad-Hoc i jeszcze raz ICS.
-
- Stały użytkownik forum
spoko, i takie pytanie na koniec, czy da się jakoś zrobić przy internecie radiowym żeby podzielić na 2 komputery, ale żeby koleś widział (myślał) że jest podpięty tylko jeden??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
maniek070, w zasadzie tak będzie. Są różne metody wykrywania czegoś takiego, ale nie są specjalnie skuteczne ani łatwe w użyciu. Także raczej nie jest to problem.
-
- Stały użytkownik forum
Ale będzie tak przez udostępnienie przez wi-fi z pierwszego lapca, a jeśli daje kabel RS (?) do routera a z routera po lanie do dwóch lapców to też nie wykryje czy już może??Jo_gurt pisze:maniek070, w zasadzie tak będzie. Są różne metody wykrywania czegoś takiego, ale nie są specjalnie skuteczne ani łatwe w użyciu. Także raczej nie jest to problem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przyznam, że nie bardzo rozumiem.
-
- Stały użytkownik forum
No bo to jest tak że mój Provider ma dwa rodzaje umów, w jednej internet tylko dla jednego komputera "Single" przez co jest tańszy, i druga wersja "Multi" gdzie można się połączyć do tej radiówki kilkoma komputerami ale abonament jest wtedy droższy, i chodzi mi o to czy da się tak zrobić aby podpisać umowę "Single" net dla jednego komputera, a później to rozdzielić na dwa żeby koleś tego nie zauważył że korzysta się z dwóch komputerów.
Wcześniej nie miał takich podziałów, ale jak rozdzieliłem moje łącze na 3 kompy to wprowadził takie zmiany, a że stara umowa mi się kończy wiec trzeba będzie podpisać nową na nowych zasadach, wcześniej mówił że chyba rozdzielamy na kilka komputerów i żeby sprawdzić ping i mu podać, z tym że wtedy nie miał nic do gadania bo miałem umowę, a teraz już nowe zasady. Nie mówię że chce tu jakoś wykorzystywać bo i tak nie da się pracować na 3 komputerach na raz, bardziej chodzi mi o to żeby za każdym razem nie przekładać kabli itp. jak się chce skorzystać z neta na innym komputerze.
Wcześniej nie miał takich podziałów, ale jak rozdzieliłem moje łącze na 3 kompy to wprowadził takie zmiany, a że stara umowa mi się kończy wiec trzeba będzie podpisać nową na nowych zasadach, wcześniej mówił że chyba rozdzielamy na kilka komputerów i żeby sprawdzić ping i mu podać, z tym że wtedy nie miał nic do gadania bo miałem umowę, a teraz już nowe zasady. Nie mówię że chce tu jakoś wykorzystywać bo i tak nie da się pracować na 3 komputerach na raz, bardziej chodzi mi o to żeby za każdym razem nie przekładać kabli itp. jak się chce skorzystać z neta na innym komputerze.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Generalnie router czy komp rozdziela to mała różnica. Gorzej z np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ovis nie jest taki drogiJo_gurt pisze:Gorzej z np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak będzie chciał to i tak znajdzie (analiza TTL od klienta, ilość sesji gg itp. symptomy).krystianb pisze:Ovis nie jest taki drogiJuż chyba za 100 można go dostać, a wtedy to operator nie ma już żadnych szans.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czasem w pomidorze nie można tego na stałą wartość ustawić?wojteks pisze:Jak będzie chciał to i tak znajdzie (analiza TTL od klienta,
Żaden dowód sam kiedyś stosowałem podwójne gg dla jaj i celów szpiegowskich. Teraz też stosuje czasem żeby sprawdzić czy przypadkiem nie jestem widocznywojteks pisze: ilość sesji gg

[ Dodano: 2009-12-03, 00:10 ]
Z resztą ISP musiał by być nieźle ogarnięty, a ograniczenie liczby kompów stosują tylko USP, ISP co najwyżej oferują dodatkowo dzierżawę routera dla nie ograniętych userów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale jedna z poszlak.krystianb pisze:Żaden dowód
Jak dostawca ma czas na weryfikowanie/analizę ruchu od klienta to zawsze coś znajdzie co nie będzie pasowało do pojedynczego komputera.
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Łatwiej jest zwiększyć o 1 domyślną wartość TTL pakietów opuszczających kartę sieciową.krystianb pisze:Czasem w pomidorze nie można tego na stałą wartość ustawić?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Wracając do tematu, wydaje mi się że koleś nie będzie blokował TTL bo nie jest na tyle obcykany, chyba że ktoś mu w tym pomoże... No a jak nie zablokuje TTL to czy jest w stanie sprawdzić tak na szybko i prostym sposobem np. jakimś programem czy jest rozdzielany net na dwa kompy?? czy po prostu musiał by się wnikliwie przyglądać jak to kolega wyżej pisał?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na szybko i prosto to raczej nie. Ja przynajmniej nie znam sposobu.
-
- Stały użytkownik forum
Znów potrzebuje pomocy;]
Rozdzielam teraz na innych laptopach internet za pomocą jednego laptopa do którego podłączony jest net przez lan, a z niego rozdzielam przez wi-fi przez ad hot, no i wszystko mam już dobrze zrobione, tylko że rozdzielony net po wi fi co chwilę się rozłącza, czym może być przyczyna??
Rozdzielam teraz na innych laptopach internet za pomocą jednego laptopa do którego podłączony jest net przez lan, a z niego rozdzielam przez wi-fi przez ad hot, no i wszystko mam już dobrze zrobione, tylko że rozdzielony net po wi fi co chwilę się rozłącza, czym może być przyczyna??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A połączenie z siecią ad-hoc jest stabilne? Niestety sieć ad-hoc to taka prowizorka i może nie działać tak stabilnie jak połączenie z routerem. Ja bym próbował jeszcze zmienić kanał na jakim stawiana jest sieć ad-hoc. Jaką masz siłę sygnału wskazywaną przez NetStumbler?maniek070 pisze:wszystko mam już dobrze zrobione, tylko że rozdzielony net po wi fi co chwilę się rozłącza, czym może być przyczyna??
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
No prowizorka, i tak też jest i w tym przypadku, generalnie to tylko na jakiś czas to ustawiłem bo będę rozdzielał przez router więc nie będę się już w to zagłębiał. Na razie jest rozdzielone systemem XP to drugiego lapca z XP i tu chodzi dobrze, a też się łącze lapcem z systemem WIN 7 i w tym właśnie coś się rozłącza, no ale nie będę już nic kombinował. Dzięki za odp
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc to może być jakieś zarządzanie energią Windows'a.maniek070 pisze:też się łącze lapcem z systemem WIN 7 i w tym właśnie coś się rozłącza,
Pozdrawiam YaHooo