Witam
Tak jak w temacie interesuje mnie połączenie pomiędzy dwoma budynkami. Krótko nakreślę jak to u mnie wygląda.
Obecnie posiadam router z modemem ADSl ale bez WIFI. To jest Pentagram Cerberus.
Korzystam z dwóch komputerów podłączonych do niego za pomocą skrętki.
W tym budynku nie potrzebuję wifi. Wystarcza mi tak jak jest na kablach. Chciałbym natomiast przesłać sygnał radiowy do drugiego budynku oddalonego około 70 m od pierwszego. W tamtym budynku wszystkie urządzenia mają być podłączone bezprzewodowo. Będą to dwa komputery, PS3 oraz telefon Nokia E72. Pomiędzy budynkami nie ma przeszkód. Jest tylko puste podwórko.
Jeśli dobrze wszystko wyczytałem i zrozumiałem to zaplanowałem sobie takie coś.
Potrzebuję kupić 3 AP i dwie anteny zewnętrzne. Jeden stawiam w budynku pierwszym i podłączam skrętką do istniejącego routera. Do tego AP podłączam antenę i wykierowuję ją w drugi budynek. W drugim budynku montuję AP i podłączam go do anteny zewnętrznej i kieruję go na antenę w pierwszym budynku. Do tego AP podłączam skrętką AP który będzie rozsyłał sygnał po domu. Wydaje mi się, że kupienie samych AP będzie najprostszym rozwiązaniem. Adresy sieci będzię przydzielał obecny router. Czy taka infrastruktura będzie działać?
W domu drugim a jest do dom, który ma parter, piętro o poddasze powinien wystawczyć jeden AP prawda? To jest nowe budownictwo i sciany nie są grube a wg zasady "3 sciany i 2 stropy" jak ustawię AP centralnie w domu to wszędzie powinien być sygnał.
Możecie polecić jakieś anteny i AP. Zasilanie do tych AP tworzących połączenie pomiędzy domami mogę doprowadzić normalnie 220V Chociaż jakby było coś co obsłuży POE to czemu nie. Zawsze jeden kabel mniej i bezpieczniej. W domu pierwszym od zasilania do AP będzie jakies 20 metrów, w drugim około 4. Czy przy tych 20 metrach trzeba zastosować inny zasilacz czy pojdzie na tym od kompletu?
Czy taki zestaw spełni oczekiwania i będzie działał?
LINK
A może taki AP
LINK