Czy antena cokolwiek pomoże? Jeśli tak to jaka?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mek07
Początkujący użytkownik forum

Czy antena cokolwiek pomoże? Jeśli tak to jaka?

Post autor: mek07 »

Witam, prosiłbym o pomoc. Moja sytuacja lokalizacyjna wygląda tak:

http://mek07.site90.net/images/images/BTS.JPG

Pomimo myślę niewielkiej odległości 1-1,5km nie mogę jakoś szczególnie rozwinąć skrzydeł przepustowości i mój zasięg mniej więcej wygląda tak:

http://mek07.site90.net/images/images/play.JPG

Próbowałem sam coś poczytać na ten temat, ale widać za prosty chłopak jestem do tego bo tak to mniej więcej się kończyło: :gwiazdki: :/ :cry: :zdziwko:

Do tego czasem się rozłańcza co jest trochę irytujące podczas buszowania w sieci ;/
Mój modem HUAWEI e 176g

Jeśli ktoś pomoże to mogę go zabrać na :zdrowko:, a później odprowadzić do domu :szampan: :D
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 18:44 przez mek07, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy antena cokolwiek pomoże? Jeśli tak to jaka?

Post autor: sp6huk »

Na rozgrzewkę pobierz Top NetInfo i podaj moc sygnału w jednostce dBm, łacz się z siecią przy pomocy tego programu ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

mek07, coś słabo się przykładasz bo takich podobnych tematów na forum jest 123456789 i kolejny zakładasz.

Na pytanie zawarte w tytule wątku nikt nie da ci 100% odpowiedzi. Mapka tu trochę pomoże ale liczy się też to co jest między domem z Play a stacją bazową.Bo jeśli tam stoi 500m mur z żelbetonu to nawet super antena nie pomoże.

Czytając forum zapewne zauważyłeś że w większości przypadków antena sprostała wymogom. Ale tu głównie idzie o sam zasięg jak i testy pobierania plików z serwerów zawartych w :faq: . Załóżmy że polecimy ci antenę i Ty już będziesz zadowolony bo prędkość pobierania plików ci wzrośnie ale zaraz się będziesz pytał dlaczego pomimo super zasięgu mam lagi w grach.I tu kółko się zamyka.

[ Dodano: 2010-03-06, 18:49 ]
Czytaj,czytaj,czytaj. Na wszystkie twoje pytania są odpowiedzi i tylko wystarczy je znaleźć. Szukanie nie boli a kto szuka ten znajdzie.
mek07

Do sp6huk, pokazuje mi -97dBm co daje 25%

Do Jaco, wiem ze tematów z takim tematem jest sporo, jednak wydaje mi się ze każdy problem jest dość indywidualny wiec potrzebuje indywidualnego rozwiązania, jeśli się mylę to sorry za zaśmiecanie. Muru żadnego nie ma, jakby był to może bym się domyślił ze to on jest tym problemem, ewentualnie są jakieś drzewa gdzieniegdzie.

Nie jestem wymagający i wystarczy mi poprawa transferu oraz stabilności połączenia, jeśli zaś chodzi o gry on-line to już się doczytałem ze standard HSDPA niesie ze sobą dość wysoki ping, a co za tym idzie będzie laggowało, ale na gry tez trzeba mieć czas ;)

Co to mojego braku starań to to nie do końca jest tak. Po prostu chyba nie dla każdego ta wiedza jest przystępna, i nie muszę znać się na wszystkim dlatego proszę o pomoc na forum bo po to przecież są.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sygnał nie jest najlepszy :/ Powiedz czy była by bespośrednia widoczność z kominem, na którym znajdują się anteny Play'a, gdybyś antenę zamontował przy kominie. Czy w takim przypadku na przeszkodzie też stoją drzewa, czy nie ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Play w BB ostatnio jest najczęściej tragiczny,nawet mając -50 dBm.

Sprawdź w programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Cell ID stacji,z którą się łączysz,bo istnieje prawdopodobieństwo,że korzystasz z "parasola" na kominie EC (lub nawet z drugiej takiej stacji na EC w Czechowicach),i wtedy tak to właśnie działa-nie działa.
Tam anteny są na 120-140 metrze nad ziemią,i mając słaby sygnał z normalnej stacji terminal wskakuje na umbrellę,bo z racji wysokości ją dobrze widzi.
Awatar użytkownika
Jaco

mek07 pisze:jednak wydaje mi się ze każdy problem jest dość indywidualny wiec potrzebuje indywidualnego rozwiązania,
Ja tę antenę właśnie zamontowałem na 2-3 km od stacji bazowej: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21968 Jak widzisz są drzewa, ale też są efekty. Połączenia nie zrywa,wszystko działa jak należy dla nie wymagającego użytkownika BC.
mek07

sp6huk, są drzewa i to nawet sporo - na linii jest nieduży park ;/

Patryk, po kolei co się wyświetla:

-97dBm, 25%, CSQ 16 CID 21678, 8 - S SE (pd - ws), LAC 25

Jaco, A czy długość kabla do takiej anteny ma znaczenie? Żebym wyszedł na dach, muszę przejść przez poddasze na co bym potrzebował lekko 15m kabla.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze:sp6huk, są drzewa i to nawet sporo - na linii jest nieduży park ;/
To nie dobrze, jak duże są te drzewa, jaki gatunek ? Z jakiej perspektywy na to patrzałeś, z dachu ?,
mek07 pisze:CID 21678, 8 - S SE (pd - ws), LAC 25
Czyli masz sygnał z komina, przy ul. Cieszyńskiej 365,
mek07 pisze:A czy długość kabla do takiej anteny ma znaczenie?
Ma znaczenie i to spore, tym bardziej, że chodzi o dużą częstotliwość jaką jest 2100 MHz, i do tego są przeszkody na drodze, w twojej sytuacji długość kabla nie powinna być większa jak 10 metrów, choć biorąc pod uwagę, że do stacji bazowej jest ok. ~1,2 km, to 15 metrów kabla, można by jakoś przeboleć ;)
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 15:36 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

mek07 pisze:Jaco, A czy długość kabla do takiej anteny ma znaczenie?
Ma nie tylko dla tej ale każdej innej. Im krótszy tym najlepiej.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze:CID 21678
Czyli jednak ten stary komin.
Pomiary wykazały,że w kokpicie samochodu poziom sygnału mniej więcej w podanym przez Ciebie miejscu to ok. -85 dBm,także w budynku -97 to norma...
Antena zewnętrzna (niekoniecznie na kominie) powinna załatwić sprawę - proponuję panel 15 dBi z Bestpartnera albo cybertecha,wtedy kilka m kabla więcej nie zrobi różnicy.
mek07

Patryk, taka antena może być:

http://allegro.pl/item942722321_bestpar ... 4_ghz.html

to jeszcze mam pytanie, czy antena sprawia że modem pobiera więcej prądu z kompa? bo zdążyło mi się ze kilka razy, że jak podłącze pena lub telefon to one mi jakby wypychają modem i tracę połączenie z netem. Wtedy polecono mi huba z własnym zasilaniem.

Teraz tez tak może być?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze: taka antena może być:
Nie może być, to jest antena do WiFi, a nie do GSM. TAKA lub TAKA może być.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze:taka antena może być:
Nie, panelowe anteny na pasmo 2.4 GHz nie nadają się do UMTS.

[ Dodano: 2010-03-11, 11:49 ]
mek07 pisze:czy antena sprawia że modem pobiera więcej prądu z kompa
Więcej na pewno nie - najwyżej mniej będzie pobierać,bo moc nadajnika zostanie zredukowana.
mek07

No dzięki wielkie. Zobaczymy jak założę, dam znać jeszcze ;)

A tymczasem THXy poleciały, pozdro
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze:Zobaczymy jak założę, dam znać jeszcze ;)
A którą antenkę wybrałeś ? :hyhy: Zapewne od Cybertecha ? :roll:
mek07

Chyba na Cybertecha, jest tańsza troszkę od tej z Bestpartnera i jeszcze dorzucają przewód ;)

A możesz coś powiedzieć na temat tych anten? Jakaś różnica?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze:A możesz coś powiedzieć na temat tych anten? Jakaś różnica?
Testowałem obie anteny, antenka od Bestpartnera wypadła nieco lepiej, może dlatego, że zastosowałem dobrej jakości kabel Tri-Lan 400. Kabel przy antence od Bestpartnera był dłuższy o 5 metrów, było go 15 metrów. Różnica w dBm między Cybertechem a Bestpartnerem była rzędu ~4-6 dBm. Co wybrać ? Jeżeli stawiasz na cenę to bierz Cybertecha, równie dobra antenka, masz w zestawie 10 metrów kabla, i konektor do wybranego modelu Huawei. Jeżeli chodzi o Bestpartnera, to antena nie można powiedzieć, ale sprawuje się z grubsza lepiej, ale biorąc pod uwagę zestaw jaki ja wybrałem czyli antena + kabel (15 metrów Tri-Lan400) + konektor, razem za wszystko wychodzi ok. ~260 zł :/
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mek07 pisze:A możesz coś powiedzieć na temat tych anten?
Mam panel z Bestpartnera półtora roku, w tym prawie dwa pełne sezony grzewcze, 3.5m nad kominem spalinowym - kocioł węglowy.
Jest już niezbyt czysta ;),ale ze swojej sprawności nic nie straciła - czyli szczelność w porządku.
Najważniejsza sprawa to zastosowanie dobrej jakości wtyku N i odpowiednie zabezpieczenie go przed wilgocią - taśmą samowulkanizującą.
mek07

U mnie by było przykręcone do komina wentylacyjnego wiec ewentualnie ptaszki mogłyby ja zapaskudzić :D A jakie macie warunki lokalizacyjne? U mnie nie ma daleko do stacji BTS-u i w sumie oprócz koron drzew to nic mi nie stoi na przeszkodzie. Warto inwestować w droższą antenę?
Rats

Post autor: Rats »

sp6huk pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Witam.

Stoje przed wyborem anteny do sierry 885 i tez zastanawiam sie nad zakupem tej 15 z bestpartnera. Jest to moja pierwsza instalacja gsm i nie mam doswiadczenia- zastanawiam sie jeszcze nad zakupem tej anteny 20dBi
Ostatnio zmieniony 2010-03-18, 15:38 przez Rats, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Rats, daruj sobie tą antenę z Częstochowy.
Bestpartner 15 to sprawdzona konstrukcja :ok:
tomcija

Post autor: tomcija »

Witam!
Nie chce zakładać nowego wątku a mój problem pasuje do tego tematu.

Posiadam modem Huawei e160, niestety nie łapie on u mnie zasięgu, cały czas mruga dwukrotnie zielona dioda (sprawdzałem go w innym miejscu i działał bez problemowo). Zasięg w telefonie przy oknie mam w zależności od tego jak zawieje 3-4 kreski w sieciach Play, Plus i Orange. Nadajniki (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA) wszystkich operatorów są oddalone ode mnie o około 5 km, ale niestety są za górką z lasem.

Czy antena dookólna wystawiona za okno pomoże złapać EDGE, czy też lepiej próbować coś
z kierunkową do złapania UMTS.

Na obecną chwilę zasięg EDGE by mnie zadowolił.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

tomcija, antena ATK-20 z www.dipol.com.pl pozwoli Ci "złapać" przyzwoity zasięg 2G, skoro przy oknie masz 3-4 kreski.
Czy to będzie EDGE, czy GPRS to juz zależy od tego, czy BTS danego operatora obsługuje EDGE.
Na UMTS nie masz co liczyć, jeśli stacja jest w tej samej lokalizacji, co GSM.
Rats

Post autor: Rats »

Patryk pisze:Rats, daruj sobie tą antenę z Częstochowy.
Bestpartner 15 to sprawdzona konstrukcja :ok:
Dzieki za rade, zamowie te antene z bestpartnera.
Ma moze ktos namiar na firme, gdzie mozna byloby zamowic dobry kabel do polaczenia z sierra885, bo znalazlem same przewody i wtyki- czyli sam bym musial to robic, a bez zaciskarki schrzani sie.
ODPOWIEDZ