Atheros AR9285

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vitzz
Początkujący użytkownik forum

Atheros AR9285

Post autor: vitzz »

Witam :)

Mam problem z połączeniem swojego nowo zakupionego lapa Asus K50IJ z Neostradą, rozdzielaną przez router Linksys WAG54G2 (router jest podłączony do Pieca i na nim internet śmiga).

Wcześniej przy pomocy tego forum udało mi sie skonfigurować już taki typ połączenia, wpisując w starym laptopie odpowiednie hasło, które ustawiłem w routerze (tak jak
tutaj ).

Teraz robiłem podobnie, wifi wykryło moją sieć i postanowiłem skonfigurowac to połączenie, wpisując klucz PSK z routera: LINK Niestety połączyć się nie chce.

Gdy wybieram "Skonfiguruj bezprzewodową sieć w domu lub w małej firmie" i chcę dołączyć lapa do swojego połączenia "asdf" (wykrywanego przez wifi w lapie) ukazuje się taki komunikat: LINK

A korzystając zaś z Kreatora konfiguracji sieci natrafiam na taki komunikat: LINK

Trochę mnie to zdziwiło, bo lampka od wifi świeci się na obudowie laptopa, okoliczne sieci są przez kartę wykrywane, a po wpisaniu ipconfig / all wyskoczyło mi to: LINK

Zastanawia mnie ten Stan nośnika: nośnik odłączony, bo karta działa cały czas, przynajmniej tak mi sie wydaje. W menedzerze urządzeń niby wszystko z nią gra, przy okazji pokażę jakie mam zainstalowane sterowniki do niej: LINK

Configu w routerze nie zmieniałem, stary laptop łączył się bez problemu z tymi ustawieniami co teraz. System to XP z SP2. Ktos pojmuje o co chodzi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Atheros AR9285

Post autor: wojteks »

vitzz pisze:System to XP z SP2
W obecnych czasach SP2 czyżby pirat?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

wojteks pisze:W obecnych czasach SP2 czyżby pirat?
Niby czemu od razu pirat? Mam oryginalny XP i też tylko z SP2. Po prostu SP3 nie jest mi do niczego potrzebny więc nie ma sensu pożerania kolejnych zasobów systemu. Jak jakaś aplikacja będzie go wymagała to dopiero wtedy zainstaluję.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

SP3 jest niezbędny do WPA2-PSK (niby można to poszczególnymi poprawkami osiągnąć) ale ja nie wyobrażam sobie systemu bez SP3 i bieżących aktualizacji chyba że nie jest podłączony do internetu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:SP3 jest niezbędny do WPA2-PSK
To mi osobiście nie przeszkadza, bo używam managera od producenta karty sieciowej (Edimax Wireless Utility) które obsługuje WPA2 pomimo braku SP3. Zresztą na co dzień kompa ma podłączonego do routera przez skrętkę.
vitzz

Płytka z XP jest oryginalna, jeszcze z SP2. Jak coś to mogę zarzucić fotą plus mój login żeby nie było nieporozumień. Póki co instaluję XP jeszcze raz, bo Winlite "obciął" mi system z paru funkcji i możliwe, że stąd te problemy. Odezwę się za jakiś czas, jeśli nadal będę miał problemy...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

vitzz pisze:Zastanawia mnie ten Stan nośnika: nośnik odłączony, bo karta działa cały czas, przynajmniej tak mi sie wydaje.
Uruchom edytor rejestru, wyszukaj zmienne zawierające w nazwie "DisableDHCPMediaSense" i zmień im wartości z 0 na 1.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blido, SP3 nie pożera żadnych zasobów, to po prostu parę KBxxxxx w jednym :P Chyba, że oszczędzasz miejsce na dysku :P
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Blido, SP3 nie pożera żadnych zasobów, to po prostu parę KBxxxxx w jednym :P Chyba, że oszczędzasz miejsce na dysku :P
Jednak pożera trochę RAM-u i dodaje kilka procesów działających w tle, przez co Windows dłużej się odpala. Miałem kiedyś SP3 więc mam porównanie. Miejsca na dysku u mnie dostatek :]
vitzz

KrissTofferr pisze:
vitzz pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Uruchom edytor rejestru, wyszukaj zmienne zawierające w nazwie "DisableDHCPMediaSense" i zmień im wartości z 0 na 1.
Nie miałem takiego wpisu w rejestrze i sam go stworzyłem:
Obrazek

Mam nadzieję, że prawidłowo go stworzyłem. Co należy wykonać dalej?

PS. Zapomniałem dodać, że na pececie stacjonarnym, jak i na laptopie są te same systemy tj. XP z SP2.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-07, 19:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 19:26 przez vitzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

vitzz, W złym kluczu utworzyłeś ten wpis bo należy go tworzyć oddzielnie dla poszczególnych interfejsów sieciowych (kart sieciowych).

Czyli w:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{interfaceGUID}]
"DisableDHCPMediaSense"=dword:00000001
"ForceDisableDHCPMediaSense"=dword:00000001

Uwaga: zamiast {interfaceGUID} zobaczysz w rejestrze ciąg znaków przypisany twojej karcie "Atheros AR9285 Wireless Network Adapter".
Jak więc rozpoznać który {interfaceGUID} jest przypisany do tej karty?
Otoż, najpierw znajdź wartość DriverDesc="Atheros AR9285 Wireless Network Adapter"
w jednym z podkluczy:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
a wtedy {interfaceGUID} będzie podany w tym samym podkluczu jako NetCfgInstanceId="{interfaceGUID}"
vitzz

Oki, znalazłem to. Teraz pytanie: czy ta komendę:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{interfaceGUID}]
"DisableDHCPMediaSense"=dword:00000001
"ForceDisableDHCPMediaSense"=dword:00000001

mam wkleić tam jako wartość wielociągu/wartość ciągu rozwijalnego?

Bo nie wiem czy odpowiedni typ wybrałem przy edytowania tego klucza.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Typ wartości: DWord
vitzz

Oki, zrobiłem, tak to wygląda:

Obrazek

[ Dodano: 2010-03-07, 21:39 ]
Witam wszystkich ponownie :)

W koncu mam neta, a problemem było to, że laptop rozpoznawał moją sieć jako WPA-PSK, zaś router przesyłał sygnał jako WPA2 Personal. Dopiero teraz dostrzegłem tą rozbieżność.

Zmieniłem w routerze tryb szyfrowania na WPA Personal i net śmiga. Trzeba było podejść do tego od drugiej strony ;)

Przedtem, gdy sieć była nawet niezabezpieczona nie chciało połączyć i może w tym przypadku pomogły rady Kriss Tofferra co do rejestru, za co wielkie dzięki :)

W starym laptopie z tą sama wersją systemu rozpoznał sygnał bezbłędnie, więc nie spodziewałem się, że tutaj może tkwić błąd. Nie wiem dlaczego teraz na nowym lapku jest inaczej.

Mam nadzieję, że to już moje ostatnie pytanie: jak sprawić, żeby XP na laptopie widziało szyfrowanie WPA2? Wcześniej widniał komunikat o jakimś braku certyfikatu, więc rozumiem, że chyba o to chodzi. Można go jakoś doinstalowac do XP?
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 23:25 przez vitzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

vitzz pisze:jak sprawić, żeby XP na laptopie widziało szyfrowanie WPA2?
Musi być SP3 albo oprogramowanie producenta karty musi umieć to zrobić.
Nie pomagam na PW!
vitzz

Jest i trzecie wyjście, które podziałało: http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en

Choć pewnie SP3 też by to połatało, plus coś jescze. Ale od dłuższego czasu jadę na SP2 i problemów nie mam, więc nie chcę dokładać kolejnej zmiennej, na wypadek gdyby znów coś mi się zaczęło "gryźć" między sobą ;]

Wszystkim zainteresowanych dziekuje za pomoc, a wątek zostawiam ku potomności. Może się komuś przyda, bo mi przy kolejnej reinstalacji Windy na pewno :)
ODPOWIEDZ