Moja Znajoma zakupiła netbook Acer aspire one 531H wersja z wbudowanym modemem 3G. Chce go teraz używać z kartą Play mobile. I teraz pytania:
- czy modem w tym netbooku zachowuje się tak samo jak modem tupu USB, to znaczy czy można go uruchamiać np. poprzez forumowy TNI?
- czy może trzeba go uruchamiać jakoś specjalnie przez fabryczny soft?
- czy taki modem nie działa w jakiś gorzej niż modem USB?
- czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?
Jakie macie doświadczenia z takim sprzętem w ogóle?
Acer aspire one 531H
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Acer aspire one 531H
Nie trzeba, zazwyczaj można nawiązać połączenie przez zwykły <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>alias pisze:- czy może trzeba go uruchamiać jakoś specjalnie przez fabryczny soft?
Nie.alias pisze:- czy taki modem nie działa w jakiś gorzej niż modem USB?
Głównym minusem jest brak możliwości podłączenia anteny zewnętrznej (chociaż i niektóre modemy na USB nie mają wtyku antenowego)alias pisze:- czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?
-
Ok, ale czy musi to być Dial-up który nie jest wygodny. Czy może to być np. TNI? Czy TNI zobaczy taki modem?Blido pisze:Nie trzeba, zazwyczaj można nawiązać połączenie przez zwykły »Dial-up«
Czy połączenie może być non-stop po włączeniu kompa, tak jak ma to miejsce przy korzystaniu z Wi-Fi? Wiem że TNI to załatwia.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dial-up wrzucony do autostartu również. Tak kiedyś łączyłem się przez Blueconnect. Co do TNI, to raczej zależy to od typu wbudowanego modemu. Ale myślę że większość modeli obsłuży.alias pisze:Czy połączenie może być non-stop po włączeniu kompa, tak jak ma to miejsce przy korzystaniu z Wi-Fi? Wiem że TNI to załatwia.
-
No niestety nie wiem jaki tam jest modem i nawet nie wiem jak to sprawdzić, bo na razie empirycznie nie mogę.