Acer aspire one 531H

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Acer aspire one 531H

Post autor: alias »

Moja Znajoma zakupiła netbook Acer aspire one 531H wersja z wbudowanym modemem 3G. Chce go teraz używać z kartą Play mobile. I teraz pytania:
- czy modem w tym netbooku zachowuje się tak samo jak modem tupu USB, to znaczy czy można go uruchamiać np. poprzez forumowy TNI?
- czy może trzeba go uruchamiać jakoś specjalnie przez fabryczny soft?
- czy taki modem nie działa w jakiś gorzej niż modem USB?
- czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?

Jakie macie doświadczenia z takim sprzętem w ogóle?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Acer aspire one 531H

Post autor: Blido »

alias pisze:- czy może trzeba go uruchamiać jakoś specjalnie przez fabryczny soft?
Nie trzeba, zazwyczaj można nawiązać połączenie przez zwykły <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
alias pisze:- czy taki modem nie działa w jakiś gorzej niż modem USB?
Nie.
alias pisze:- czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?
Głównym minusem jest brak możliwości podłączenia anteny zewnętrznej (chociaż i niektóre modemy na USB nie mają wtyku antenowego)
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Blido pisze:Nie trzeba, zazwyczaj można nawiązać połączenie przez zwykły »Dial-up«
Ok, ale czy musi to być Dial-up który nie jest wygodny. Czy może to być np. TNI? Czy TNI zobaczy taki modem?

Czy połączenie może być non-stop po włączeniu kompa, tak jak ma to miejsce przy korzystaniu z Wi-Fi? Wiem że TNI to załatwia.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

alias pisze:Czy połączenie może być non-stop po włączeniu kompa, tak jak ma to miejsce przy korzystaniu z Wi-Fi? Wiem że TNI to załatwia.
Dial-up wrzucony do autostartu również. Tak kiedyś łączyłem się przez Blueconnect. Co do TNI, to raczej zależy to od typu wbudowanego modemu. Ale myślę że większość modeli obsłuży.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

No niestety nie wiem jaki tam jest modem i nawet nie wiem jak to sprawdzić, bo na razie empirycznie nie mogę.
ODPOWIEDZ