Dyskusja i jednostkach

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Dyskusja i jednostkach

Post autor: sp6huk »

KonradZ pisze:2 sekundy było nawet 1 mB/s
1 mB/s = 8 mb/s to na pewno nie było :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-11, 21:55 ]
Wydzielone z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262874#262874
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

sp6huk pisze:1 mB/s = 8 mb/s
1 nie wiadomo co/s = 8 metrów bieżących/s :rotfl:
Jeśli już to 1MB/s = 8Mb/s
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Jeśli już to 1MB/s = 8Mb/s
Tak, powinno być napisane prawidłowo, ale pisząc np. kB/s to oznacza to samo co KB/s, a więc można powiedzieć, że mB/s to to samo co MB/s, choć do końca tak nie jest :rotfl: nawet przeglądarki podczas pobierania pliku pokazują transfer x kB/s lub mB/s :D
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Co do jednostki to przy kilobajtach/s to i KB/s i kB/s są w pełni poprawne, akceptowalne i raczej nikt nie powinien się dopytywać ci autor miał na myśli pisząc tą jednostkę.
Przy Megabajtach/s przyjmuje się wielki "M" i wielkie "B" (MB/s). Podobnie przy megabitach/s wielki "M" i małe "b" (Mb/s). Przy większych jednostkach np. Giga-, Tera-, Peta- itd też się pisze z wielkiej litery i wtedy nie ma żadnych pomyłek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Co do jednostki to przy kilobajtach/s to i KB/s i kB/s są w pełni poprawne, akceptowalne i raczej nikt nie powinien się dopytywać ci autor miał na myśli pisząc tą jednostkę.
Tak samo uważam, ale nie wszyscy na tym forum mają takie samo zdanie na ten temat, niestety :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sp6huk pisze:a więc można powiedzieć, że mB/s to to samo co MB/s
Nie można tak powiedzieć żeby nie było wątpliwości!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajt
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Nie można tak powiedzieć żeby nie było wątpliwości!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajt
Właśnie o to z WIKI mi chodziło :] Ale w moim rozumowaniu to można :P

[ Dodano: 2010-03-11, 21:53 ]
Chyba wydzielone zostało...upss :roll:

-- drugi post --
Właśnie mówiąc "można tak powiedzieć" miałem na myśli tabelkę z WIKI :] Ale według mojego rozumowania kB/s i KB/s to jeden diabeł :P

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-12, 09:27 ]
Scaliłem to z innego wątku pierwotnego + sklepiłem posty.
Ostatnio zmieniony 2010-03-12, 09:28 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Tak jak już mówiłem. Przy kilobajtach/s jest dowolność, bo i KB/s i kB/s to jest to samo, ale zaleca się stosowanie KB/s, bo wtedy trudniej jest pomylić z kb/s.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Co do jednostki to przy kilobajtach/s to i KB/s i kB/s są w pełni poprawne
Absolutnie nie. Oznaczeniem przedrostka kilo- zawsze jest mała litera k, np. km - kilometr, kg - kilogram, kW - kilowat. W przypadku kilobajta nie jest inaczej ;) Ale ten błąd jest tak powszechny że większość ludzi go akceptuje. Ja zawsze piszę poprawnie - kB.
ryba825 pisze:zaleca się stosowanie KB/s, bo wtedy trudniej jest pomylić z kb/s.
Właśnie łatwiej, bo można pomyśleć że ktoś napisał tak z estetyki/bo ma wciśnięty caps lock/bo mu się tak podoba. A jeśli ktoś pisze kB to wiadomo że napisał to rozmyślnie.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Blido pisze:a zawsze piszę poprawnie - kB.
Wikipedia pisze:Aby uniknąć niejednoznaczności, w wielu krajach (w tym w Polsce) przyjęło się używanie dużej litery K dla oznaczania krotności 1024, zaś małej k - dla krotności 1000. Podobnie duża litera B oznacza bajt, mała b - bit.
Źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilobajt
To jest tak zagmatwane, że nie wiadomo już co, gdzie, jak. Producenci dysków używaj wielokrotności 1000, a przy internecie jest wielokrotność 1024 (tak mi się zdaje).
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:a przy internecie jest wielokrotność 1024 (tak mi się zdaje).
Bo to już nie jest kilobajt, a kibibajt, czyli 2^10 bajta ;) Poprawnie powinien być oznaczany KiB. Niestety mało osób w ogóle zna taką jednostkę i jest ona powszechnie nazywana kilobajtem. A przecież kilo zawsze oznacza tysiąc.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

W informatyce przyjęło się, że "kilo" = 1024 z wyjątkiem pojemności dysków podawanych przez producentów gdzie mnożnik to 1000.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:W informatyce przyjęło się
Chyba podwórkowej (lub jak kto woli CS-owo-Metinowej) :rotfl: W informatyce od zawsze jest przyjęte że 1024 bajty to kibibajt :] A jakiego określenia ludzie powszechnie używają to zupełnie inna sprawa. Studiuję na kierunku informatycznym więc wiem co mówię, zawsze zwraca się tam uwagę na te dwa przedrostki. A olewanie tego jest chociażby widoczne na Allegro, gdzie niektóre sklepy mają komentarze typu "Oszust sprzedał mi dysk o 40GB za mały" :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:W informatyce od zawsze jest przyjęte że 1024 bajty to kibibajt
To "zawsze" oczywiście ma się rozumieć liczy się od momentu rozpoczęcia przez Ciebie studiów ? :rotfl:
No, może trochę wcześniej (2001 r.),ale na pewno nie od zawsze :]

[ Dodano: 2010-03-11, 23:41 ]
Blido pisze:Chyba podwórkowej (lub jak kto woli CS-owo-Metinowej)
Teraz to przesadzasz :]
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

1 mB/s to jeden milibajt na sekundę, czyli 1/100 bajta na sekundę. :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:No, może trochę wcześniej (2001 r.),ale na pewno nie od zawsze
To była tylko taka przenośnia - chciałem nieco dobitniej to przekazać, a zwrot "od zawsze" był w tym najlepszy :] . Jak widzę skutecznie, bo Twoja reakcja jest nieco... żywiołowa :cwaniak:
Patryk pisze:Teraz to przesadzasz :]
Dlaczego? Przecież wszystkie dzieci które dobrze grają w Metina, CS-a czy inne gry sieciowe uważają się za informatyków ;) . Oczywiście nie próbuję obrażać kogokolwiek grającego w te gry. Przecież wiem że grają w to nie tylko neokidy. Sam czasem gram w CS-a lub CoD-a.
alias pisze:1 mB/s to jeden milibajt na sekundę, czyli 1/100 bajta na sekundę. :)
Na to nie wpadłem :hyhy: Gdyby tylko bajt można było podzielić na 100 części... ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Blido pisze:dyby tylko bajt można było podzielić na 100 części...
Proste, transmisja całego bajta z taką prędkością trwa 1000 sekund. :rotfl: Bo mili to jedna tysięczna (1/1000) a nie 1/100.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Z taką prędkością przesyłana jest informacja o wyborze nowego papieża (czarny dym - 0, biały dym -1). Indianie opanowali trochę szybszą transmisję znakami dymnymi, a później technika tak poszła do przodu że dzisiaj się Wam tu całych megabitów na sekundę zachciewa i jeszcze narzekacie. ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Blido, rozmawiając z kolegami bądź z kimś innym mówisz, że masz dysk o pojemności np. 500 Gibibajtów (oczywiście po przeliczeniu X Gigabajtów (mnożnik 1000) podanych przez producenta na Gibibaty (mnożnik 1024)? Owszem jeżeli rozmawiają ze sobą dwaj informatycy to się zrozumieją, ale powiedz na przykład koledze z budowlanki, który zna się średnio na komputerach "Gibibajt" to pewnie pomyśli, że się przejęzyczyłeś, że miałeś na myśli "Gigabajt". Właśnie dlatego w informatyce stosuje się KB, MB, GB jako mnożnik 1024, a o Kibi, Mibi, Gibi się raczej rzadko wspomina.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Owszem jeżeli rozmawiają ze sobą dwaj informatycy to się zrozumieją, ale powiedz na przykład koledze z budowlanki, który zna się średnio na komputerach "Gibibajt" to pewnie pomyśli, że się przejęzyczyłeś
Masz rację, ale "kolega z budowlanki" nie jest informatykiem ;) . Nie wiem zatem dlaczego stwierdziłeś że
ryba825 pisze:W informatyce przyjęło się, że "kilo" = 1024 z wyjątkiem pojemności dysków podawanych przez producentów
Powinno być raczej tak: "Potocznie przyjęło się, że "kilo" = 1024 z wyjątkiem pojemności dysków podawanych przez producentów"

Podobnie np. większość z nas nazywa kilowatogodziny po prostu kilowatami. A gdy słyszy to elektryk to krew go zalewa :] .
ODPOWIEDZ